Laat je niet leiden door angst voor innovatie

Organisaties moeten mee in nieuwe ontwikkelingen om onderscheidend te blijven en de dienstverlening continu te verbeteren

| Telindus | 4 min | 18 augustus 2021 10:27
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Johannes Plenio op Unsplash
Veel organisaties zijn bang om een IT-project op te starten vanwege de lage slagingskans, blijkt uit onderzoek. Angst moet hierbij echter niet de overhand nemen. Het is namelijk belangrijk om vooruit te kijken naar wat innovatie in IT je in de toekomst kan opleveren. Neem hierbij de belemmeringen van de bestaande IT weg en faciliteer de business van morgen.

Organisaties moeten mee in nieuwe ontwikkelingen om onderscheidend te blijven en de dienstverlening continu te verbeteren. Veel van deze innovaties zijn grotendeels afhankelijk van technologische ontwikkelingen, die de afgelopen jaren ontzettend snel zijn gegaan. Denk hierbij aan de adoptie van nieuwe businessmodellen die beter aansluiten bij de huidige tijd, het omarmen van een andere manier van (samen-)werken, businessinnovatie en het inzetten van geavanceerde technologieën.

Flexibiliteit en wendbaarheid

Zo zien we nieuwe toepassingen van slimme mens-machine communicatie, waarin de reële en virtuele wereld in elkaar overlopen. Artificial Intelligence stelt ons in staat om routinematige werkzaamheden verder te automatiseren. Hierdoor hebben medewerkers meer tijd en ruimte om waarde toe te voegen. Daarnaast zien we de opkomst van de ‘as a service’ benadering. We stappen vaker af van het idee dat we producten moeten bezitten en nemen in steeds meer opzichten genoegen met slechts het gebruik van een product. Deze beweging is in de consumentenomgeving al lange tijd gaande en dringt nu ook door tot organisaties. Bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen die vlieguren in plaats van vliegtuigmotoren kopen, wat hen in deze tijden van crisis heel goed uitkomt. Verder zien we dat organisaties geen hardware-matige processing kracht aanschaffen, maar zich verzekeren van capaciteit en performance. Hierop aansluitend zien we de opkomst van de hybride cloud, een architectuur waarbij organisaties de juiste balans vinden tussen public, private en on premise oplossingen. Kritische systemen wil je misschien niet direct aan de public cloud toevertrouwen, terwijl je andere oplossingen juist wel rechtstreeks uit een dienstencatalogus van een AWS of Azure kunt afnemen. Op deze manier maak je je organisatie immers flexibeler en wendbaarder, beter in staat om mee te gaan in de dynamiek van de samenleving en de hedendaagse markt.

Waar wringt de schoen?

Het is duidelijk dat nieuwe ambities en een bedrijfsstrategie gebaseerd op innovatie hoe dan ook beginnen met een IT-project. En daar zit meteen het probleem. Uit onderzoek van Telindus onder 153 C-level executives blijkt dat 45 procent bang is om een nieuw IT-project op te starten in verband met de lage slagingskans. Iedereen kent de mediavoorbeelden van grote IT-projecten bij overheidsinstanties die de finishlijn niet halen. In het bedrijfsleven gaat het echter ook regelmatig mis, maar daar hoor je veel minder over. Waar wringt de schoen?
  • Er is te weinig budget volgens 29 procent van de ondervraagde C-level executives.
  • Er zijn onrealistische doelen, vindt 26 procent.
Dus: organisaties stellen eisen die niet gerealiseerd kunnen worden en maken daar ook nog eens te weinig budget voor vrij. Je kunt het ook anders bekijken: organisaties moeten beter hun best doen om de toegevoegde waarde van een project aan te geven, zodat het rendement beter kan worden afgezet tegen de investering.

Het creëren van draagvlak

Verder valt op dat 58 procent moeite heeft om de gehele organisatie mee te krijgen in IT-projecten. De kans op succesvolle projecten is het grootst wanneer de factoren technologie, proces en mens in evenwicht zijn. We zien in de praktijk dat nieuwe technologieën over de organisatie worden uitgestort zonder goed na te denken over wat het voor de medewerkers inhoudt. Dit is overigens niks nieuws, maar met de huidige ontwikkelmethoden, zoals agile, is het mogelijk om medewerkers stap voor stap bij de implementatie van technologieën te betrekken. Zo creëer je betrokkenheid en leg je een goede basis voor succesvolle business innovaties en uitvoering van de strategie. Je moet de toegevoegde waarde van een innovatie- of IT-project structureel aan je medewerkers moeten uitleggen. Geef bijvoorbeeld concrete voorbeelden van de voordelen voor medewerkers, zodat zij de innovatie eerder zullen omarmen. Daarnaast zorgt het aanbieden van trainingen ervoor dat ze snel op weg zijn zodra het project is uitgerold.

De sleutel tot succes

Tenslotte is het goed om te vermelden dat directie en management de schuld op zich willen nemen. De sleutel tot succes ligt feitelijk ook in de boardroom. Bij het herformuleren van ambities en strategieën moet IT als integraal onderdeel worden meegenomen. Juist nu technologische ontwikkelingen zo’n wezenlijke bijdrage leveren in innovatie en vooruitgang. Wanneer je er als directie vervolgens op toeziet dat medewerkers continu worden betrokken bij innovaties, en projecten in tastbare componenten worden uitgerold, heb je forse stappen gezet om de slagingskans te vergroten. Je kunt gerust de conclusie trekken dat organisaties in de basis IT-bedrijven, aangezien processen en dienstverlening steeds verder digitaliseren.

De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘IT van vandaag staat de business van morgen van weg’. Hierin staan talrijke handreikingen om belemmeringen in de IT-omgeving weg te nemen en om te zetten in kansen.
Auteur: Joost van Wieringen, Manager Strategy & Innovation bij Telindus

Alles van Joost van Wieringen

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Telindus
Telindus is de autonome specialist in slimme en veilige IT-platforms. Een platform dat de business versnelt, versterkt en laat groeien. Een veilige, innovatieve en betrouwbare motor die snel schakelt om te kunnen reageren op de continue druk vanuit de business en de markt. Telindus begrijpt de digitale transformatie en zet deze kennis om in platforms en services voor de meest uitdagende klanten. Platforms gebaseerd op gefundeerd advies en gebouwd en beheerd door gekwalificeerde experts. Telindus werkt al ruim 30 jaar met de beste leveranciers en nieuwste technieken en investeert continu in innovaties. Van on-premise oplossingen tot hybride cloud-omgevingen en IT as a Service, Telindus zorgt ervoor dat bedrijven excelleren en accelereren.
Meer over Telindus
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.