De ondergang van Emotet

Nieuwe documentaire vertelt hoe 's werelds grootste cybercriminele organisatie werd neergehaald

| Kaspersky | 3 min | 18 augustus 2021 12:04
Copyright: Kaspersky
Tomorrow Unlocked, de documentaireproductie-eenheid van Kaspersky, brengt de nieuwste aflevering uit van zijn hacker-HUNTER-serie 'Emotet vs The World Police'. De film onthult de details van een internationale operatie, die resulteerde in de uitschakeling van Emotet, een van de gevaarlijkste botnets en cybercriminele diensten van het afgelopen decennium. De documentaire gaat op 18 augustus om 17:30 exclusief in première op het YouTube-kanaal van Tomorrow Unlocked. Dit is de vijfde aflevering in de hacker-HUNTER cybercrime serie.

Door de ogen van officieren van justitie en politieagenten uit Nederland, Duitsland en Oekraïne, vertelt de film hoe internationale politiesamenwerking deze buitengewone cybercriminele zaak neerhaalde. Internationaal erkende cyberbeveiligingsonderzoekers voegen een breder perspectief toe en proberen te voorspellen wat er na Emotet zou kunnen komen. "De politie was in staat deze criminelen te stoppen, omdat ze begonnen te denken als cybercriminelen", aldus een onderzoeker, die de operatie in de documentaire samenvat.

Emotet stond in wezen aan de wieg van de commoditisering van netwerktoegang en fungeerde op de achtergrond als facilitator voor cybercriminaliteit die overal ter wereld plaatsvond. In zekere zin was Emotet te vergelijken met de georganiseerde maffia van de 20e eeuw - ze boden de middelen om de misdaden te plegen; in de latere jaren van hun activiteiten voerden ze de aanvallen nooit echt zelf uit, waardoor ze moeilijk te pakken waren. Emotet opende deuren voor cybercriminele groepen die zware aanvallen lanceerden op verschillende hoogwaardige doelwitten en organisaties die vaak als off-limits worden beschouwd - zoals ziekenhuizen.

Emotet werd voor het eerst ontdekt in 2014, evolueerde voortdurend en werd extreem gevaarlijk, waarbij de operators toegang en tools onderhielden en verkochten aan honderdduizenden apparaten wereldwijd om die later te infecteren met verschillende malware, zoals ransomware en banking Trojans. Het botnet werd verspreid via kwaadaardige bijlagen in spamberichten - zodra een dergelijke bijlage werd geopend, werd het apparaat geïnfecteerd met malware en stond het dus open voor infectie met andere bedreigingen. Hoewel deze aanpak vrij gebruikelijk is bij verschillende cyberactoren, viel Emotet op door zijn immense schaal.

Door zijn enorme gedecentraliseerde infrastructuur, verspreid over meerdere landen, was Emotet's op grote schaal succesvol en bijna onmogelijk neer te halen. Tot januari 2021, toen Europol de stopzetting van de activiteiten van Emotet aankondigde en belangrijke actoren van de bende arresteerde. De operatie, gesanctioneerd door Europol en uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen meerdere overheidsinstanties uit verschillende landen in Europa en daarbuiten, was noodzakelijk om de arrestaties van Emotets operaties tot een succes te maken.

De nieuwe hacker-HUNTER-film volgt het verhaal achter Emotets activiteiten en de operatie die leidde tot de ondergang van Emotet, biedt een blik achter de schermen en deelt de ervaringen van de mensen die het onderzoek leidden.

De film is geregisseerd door Jessica Benhamou en geproduceerd door Max Peltz en Stephen Robert Morse. De hacker-HUNTER-serie is gemaakt door Hugo Berkeley, die ook de eerste twee documentaires van de serie regisseerde - over de Carbanak-groep en de WannaCry ransomware-aanval. De volledige credits zijn te vinden op IMDB.

"Naarmate cybercriminaliteit vordert en cybercriminelen samenwerken, zien we dat de autoriteiten een overeenkomstige reactie moeten bieden en nauw moeten samenwerken om de bedreigingen en de mensen erachter te bestrijden. Ik denk dat mensen zich vaak niet realiseren hoeveel moeite het kost om een cyberbende neer te halen. Ik ben blij dat we hebben kunnen laten zien hoeveel gepassioneerde, toegewijde mensen over de grenzen heen hebben samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen", zegt Jessica Benhamou, de regisseur van 'hacker-HUNTER Ha(ck)cine'.

Om meer te weten te komen over de totstandkoming van de film, kun je op 18 augustus om 17.00 uur deelnemen aan een livestream met Marco Preuss, directeur van Kaspersky's Global Research and Analysis Team, Europa, Jessica Benhamou, de regisseur van deze 'hacker-HUNTER'-aflevering en Rainer Bock, uitvoerend producent van 'hacker-HUNTER'.

De nieuwe hacker-HUNTER Emotet vs The World Police gaat live op 18 augustus om 17:30 uur. Bekijk de trailer van de film hier.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.