Sneller simuleren en analyseren met Altair SimSolid

De ‘time-to-market’ van innovaties versnellen

| Altair | 5 min | 24 augustus 2021 9:14
Exclusief
Gewaardeerd
Afbeelding: Victor Apanovitch, Senior VP van Altair Engineering
Altair SimSolid is innovatieve simulatiesoftware waarmee ontwerpers en engineers sneller inzicht krijgen in de gevolgen van ontwerpkeuzes. Door simulaties al vroeg in het ontwerpproces te gebruiken, in plaats van alleen achteraf te optimaliseren, zijn sneller de juiste beslissingen te nemen en is de ‘time-to-market’ van innovaties te versnellen. Hier vertelt Victor Apanovitch, grondlegger van de grensverleggende simulatietechnologie en kartrekker van Altair's SimSolid team, waarom het belangrijk is om eerder te beginnen met simuleren.

Time-to-market verkorten

Door eerder in het ontwerpproces simulatie- en validatiesoftware te gebruiken zijn zowel kostbare ontwerpfouten te voorkomen als de ‘time-to-market’ van innovaties te verkorten, stelt Apanovitch, Senior VP van Altair Engineering en ontwikkelaar van de SimSolid-software. Voordat simulaties tijdens het ontwerpen werden gebruikt, vertrouwde iedereen op fysieke tests, of het overontwerpen van producten, om ze veilig op de markt te krijgen. Sinds de jaren 1960-70 verkorten simulaties op basis van de eindige-elementen-analyse (EEA) al de ontwikkelingstijd van innovaties, omdat men niet meer alles fysiek hoefde te fabriceren en te testen. Het gebruik van simulatiesoftware vereiste tot voor kort echter specialistische kennis en praktijkervaring om betrouwbare resultaten te krijgen.

Democratisering simulaties

Apanovitch gebruikt de term ‘democratisering van simulaties’ om uit te leggen dat er voor het gebruik van SimSolid geen specialistische kennis van eindige elementen meer nodig is. Verder is deze software in elke fase van het ontwerp- en productontwikkelingsproces te gebruiken om de constructieve gevolgen van keuzes inzichtelijk te maken. Al vanaf de eerste concept ideeën. Ook hoeft een 3D CAD-model niet meer eerst te worden aangepast naar een simulatiemodel, omdat SimSolid de bestandsformaten van alle gangbare 3D CAD-software ondersteunt. Het is bovendien bijzonder snelle simulatiesoftware die binnen enkele seconden of minuten in plaats van uren of dagen de benodigde inzichten visualiseert. SimSolid maakt EEA-analyses zowel toegankelijker als leuker om toe te passen, voor elke ontwerper, engineer en andere technici.

Waarom is SimSolid een game-changer?

In 50 jaar is EEA een op zichzelf staande wereld geworden met zijn eigen terminologie, jargon, speciale technieken, etcetera, die overweldigend overkomt bij niet gespecialiseerde ingenieurs. De instapdrempel voor EEA is hoog, maar nog erger - 80% van de EEA-gerelateerde activiteiten voegen amper waarde toe. Structureel analisten kunnen met plezier verschillende EEA-analyses uitvoeren, maar hun managers zijn vaak bezorgd over de daarvoor benodigde tijd en middelen. Daarom is EEA vaak een ‘sluitpost’ van de ontwerpfase en niet de sturende kracht ervan. Een belangrijke drempelverlager is het feit dat het ontwerp van een complete assemblage in een 3D CAD-systeem, met verschillende constructiedelen, bouten en moeren of lassen, direct geschikt is voor SimSolid’s EEA-analyses. Daarom is de software direct toepasbaar in elke ontwerpfase.

Opschonen en meshing overbodig

De geometrie die voor EEA wordt gebruikt is anders dan het ontwerpmodel. Tot voor kort was het nodig om overbodige details, zoals fillets en kleine gaatjes, te verwijderen. Bij assemblages was het ook nodig om andere niet-structurele elementen, als moeren, bouten en andere verbindingsstukken eruit te halen. Dat was een belangrijke reden voor de benodigde kennis en ervaring. Verder zijn er nog allerlei randvoorwaarden en andere EEA-termen die men moet begrijpen en interpreteren om een betrouwbaar analyseresultaat te krijgen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het tijdrovende ‘meshing’, waarbij ook fouten kunnen optreden. Altair SimSolid maakt deze beide voorbereidende werkzaamheden met bijbehorende risico’s volledig overbodig, waardoor meer ontwerpers en engineers kunnen simuleren zonder uitbesteding.

Nieuwe ‘solvertechnologie’

Altair SimSolid is simpel samengevat conventionele EEA, maar dan zonder eindige elementen. Deze nieuwe generatie analyse- en simulatiesoftware is gebaseerd op wiskundige algoritmen voor uitbreidingen van de theorie van ‘External Approximations’, die de nauwkeurigheid van een model controleert met behulp van meervoudige adaptieve analyses. Altair SimSolid ondersteunt lineair statische, modaal, niet-lineair statisch (geometrie en materiaal), thermisch, thermische stress en lineair dynamische analyses, terwijl ook multiphysics eraan komt. Betekent dit dan het einde van de eindige elementen analyse zoals we die kennen? Nee, omdat er altijd onderdelen en toepassingen blijven waarvoor de onderverdeling in eindige elementen nodig blijft om fundamentele redenen, zoals bijvoorbeeld expliciete EEA schema's.

Mainstream EEA

SimSolid en traditionele EEA-software blijven volgens Apanovitch naast elkaar bestaan. SimSolid heeft het potentieel om grote delen van de mainstream EEA-analyses over te nemen, dat is ook de marktfocus, terwijl er nog talrijke specialistische toepassingen overblijven waarvoor andere simulatiesoftware van Altair de beste oplossing is! Die combinatie is een kracht van het productassortiment van Altair: marktleidende oplossingen voor mesh-gebaseerde en meshless EEA-analyses. Allemaal laagdrempelig te gebruiken via het unit-gebaseerde licentiesysteem. Hoewel SimSolid nieuwe generatie analyse- en simulatiesoftware is wordt deze software al door een groot aantal kleine en grote bedrijven in de wereld gebruikt, waarover op de website van het bedrijf meer informatie en referenties te vinden zijn.

Cloudgebaseerde soft- en hardware

SimSolid is een klein softwareprogramma om te downloaden, standaard maar ongeveer 50MB, terwijl het met alle documentatie en supportbestanden zo’n 320 MB wordt. Andere EEA-software is vaak groter dan 1 GB. Verder vereisen de conventionele EEA-programma’s HPC-hardware en GPU’s, waarvoor een flinke investering nodig is. SimSolid visualiseert echter op een standaard Windows-laptop met 16 GB-geheugen al binnen enkele minuten de simulatieresultaten. Om de toepassing van simulaties nog meer te democratiseren is SimSolid ook als ‘native’cloud-service te gebruiken via het flexibel schaalbare HPC-aanbod van Altair. SimSolid in de cloud opent tegelijkertijd de deuren naar betere samenwerking tijdens het ontwerpproces en mobiel gebruik van EEA-software.

Kleine bedrijven ontwerpen ook grote machines en constructies

SimSolid wordt zowel door kleine als grote bedrijven overal wereld gebruikt. Kleine bedrijven kunnen echter net zo goed complexe machines en constructies ontwerpen of optimaliseren. Een representatief voorbeeld daarvan is Vierhout Engineering uit Hengelo. Zie voeren onder andere voor het in Almelo gevestigde bedrijf Universal Corrugated BV structurele analyses en simulaties uit met behulp van SimSolid. Daarbij wordt tevens gecheckt of de constructie voldoet aan de geldende norm. Oprichter/eigenaar Evert Vierhout beaamt dat SimSolid de efficiency en doorlooptijd ten opzichte van traditionele EEA-analyses aanzienlijk verbetert. Vierhout Engineering gebruikt SimSolid bij steeds meer projecten. Zeker voor productiemachines waar druk staat op de doorlooptijd van het project, is de mogelijke tijdsbesparing extra waardevol.

Inhaalslag nodig

Omdat tijdens de COVID-19 lockdowns bij veel industriële bedrijven en engineeringbureaus investeringen zijn bevroren, of projecten vertraagd, is er de komende tijd een inhaalslag nodig om de economische opleving te kunnen bijbenen. Via het al genoemde cloud-aanbod met alle beschikbare simulatie- en analysesoftware faciliteert Altair online samenwerken, vanuit huis of andere locaties, en het virtueel managen van projecten. Zo nodig zijn aanvullend ook ervaren specialisten van Altair Engineering in te schakelen om projecten sneller op te starten, of door de ontwerp- en engineeringfasen te helpen. Door gebruik te maken van de innovatieve SimSolid- software kunnen bedrijven waardevolle tijdwinst behalen tijdens de gehele productontwikkeling en zijn sneller de juiste beslissingen te nemen om de ‘time-to-market’ te verkorten.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Altair
Altair is een wereldwijd opererend technologiebedrijf, dat software en cloudservices levert voor productontwikkeling, high performance computing (HPC) en data-analytics. Het bedrijf stelt organisaties in verschillende marktsegmenten in staat om effectiever te concurreren door een duurzamere toekomst te creëren.
Meer over Altair
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.