4 Nederlandse scale-ups genomineerd voor EIT Digital Challenge 2021

20 Europese scale-ups strijden op 21 september om 250.000 euro aan prijzen voor versnelling van de groei

| EIT | 4 min | 25 augustus 2021 10:12
Copyright: EIT
De vier Nederlandse genomineerden BrainCreators, Chargetrip, Neurocast en Smartmile zijn actief in de sectoren industrie, mobiliteit, gezondheidszorg en logistiek.
EIT Digital heeft voor de EIT Digital Challenge 2021 twintig Europese high-tech scale-ups genomineerd die in de finale op 21 september a.s. strijden om een totaalbedrag van 250.000 euro aan prijzen, waarmee verdere groei versneld kan worden. De EIT Digital Challenge, die voor het achtste achtereenvolgende jaar wordt georganiseerd, is bedoeld voor scale-ups met een onderscheidend product, dat gebaseerd is op geavanceerde en moeilijk te reproduceren digitale deep-tech toepassingen.
De twintig finalisten werden gekozen uit 409 kandidaten uit 10 verschillende Europese landen. Gemiddeld hadden deze scale-ups in 2020 een omzet van 1 miljoen euro; bieden ze werk aan 27 medewerkers en hebben ze de afgelopen jaren 4 miljoen aan investeringen binnengehaald. Opvallend is dat dit jaar 45% van de genomineerde bedrijven vrouwelijke oprichters en/of CEO’s heeft.
Van een digitale audit voor supply chains in de voedingsmiddelenindustrie tot een AI-gedreven platform voor de verbetering van orgaantransplantatie; de 20 finalisten van de EIT Digital Challenge 2021 bieden een gevarieerd scala aan oplossingen op de terreinen, waarop EIT Digital zich richt: digital tech, digital wellbeing, digital cities, digital industry en digital finance. Alle finalisten gebruiken geavanceerde technologie voor hun toepassingen en hebben allemaal één gemeenschappelijk doel: snel groeien en een bijdrage leveren aan een krachtig digitaal Europa, dat kansen biedt aan iedereen en dat eerlijk en duurzaam is.

Vier Nederlandse scale-ups

Dit jaar zijn maar liefst vier Nederlandse scale-ups genomineerd: BrainCreators, Chargetrip, Neurocast en Smartmile. Ze zijn actief in de sectoren industrie, mobiliteit, gezondheidszorg en logistiek.
BrainCreators genereert digitale inspecteurs die repetitieve visuele inspectietaken automatiseren. Deze digitale werknemers gaan aan de slag in de publieke ruimte, infrastructuur, retail en afvalverwerking. Samen met haar partners stelt BrainCreators individuele digitale inspecteurs beschikbaar als SaaS-software. Voorbeelden zijn ARA, de digitale inspecteur voor publieke ruimtes die voldoet aan de AVG-richtlijnen en Inspech, de digitale wegdekinspecteur.
Chargetrip is een van de toonaangevende Smart EV Routing platforms wereldwijd. Chargetrip maakt elektrisch rijden en opladen eenvoudig en aantrekkelijk, terwijl de oplossing ook de operationele kosten vermindert en nieuwe business modellen binnen bereik brengt. Klanten van Chargetrip zijn CPO’s, fleet operators, OEM’s, telematica- en mobility service providers, die de routing-API gebruiken om tools voor automobilisten en bedrijven te ontwikkelen, die elektrische rijden of die een elektrisch wagenpark beheren.
Neurocast is de compleet non-invasieve oplossing voor patiëntmonitoring. Het bedrijf zet alledaagse digitale interacties, zoals smartphonegebruik, om in medisch goedgekeurde resultaten, waardoor monitoring van individuele patiënten in het dagelijks leven mogelijk wordt. Zonder actieve bijdrage van de patiënt, met privacy hoog in het vaandel en beschikbaar voor iedereen.
Smartmile is een scale-up met een missie: de last mile wereldwijd verduurzamen. Dat doet Smartmile door een infrastructuur van bijzondere pakketautomaten te bouwen. De pakketautomaten hebben een sterke software als basis, die ervoor zorgt dat alle Smartmile Hubs ‘open and shared’ zijn. Dat betekent dat koeriers, retailers en consumenten gebruik maken van dezelfde automaten. Daardoor wordt de bezorging gecentraliseerd en het aantal gereden kilometers verminderd.
De drie winnaars van de EIT Digital Challenge ontvangen een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator ter waarde van 50.000 euro. De EIT Digital Accelerator helpt de scale-ups met de uitbreiding van hun activiteiten in Europa; onder meer door het werven van internationale klanten en additionele investeringen voor verdere groei. De winnaar van de hoofdprijs ontvangt daarnaast een bedrag van 100.000 euro contant.

Finale

Het finale-evenement van de EIT Digital Challenge op 21 september is een unieke gelegenheid om in contact te komen met de meest prominente Europese deep-tech scale-ups, innovatiespecialisten, investeerders en topmensen uit het bedrijfsleven. Tijdens het evenement kunnen de deelnemers via een online matchmakingplatform business meetings regelen met de finalisten of andere prominente scale-ups uit het EIT Digital ecosysteem.
Het evenement is uitsluitend toegankelijk voor stakeholders (bedrijven, investeerders en media) van het digitale innovatie ecosysteem. Belangstellenden die bij het evenement aanwezig willen zijn, kunnen daarvoor een uitnodiging aanvragen.
De 20 genomineerde scale-ups dit jaar:
 • 2021.AI (DK)
 • Axial 3D (UK)
 • Bdeo Technologies (ES)
 • BrainCreators (NL)
 • CARDO AI (IT)
 • Chargetrip (NL)
 • Cibiltech (FR)
 • COMPREDICT (DE)
 • Connecting Food (FR)
 • Cubbit (IT))
 • CYSEC (CH)
 • Flowlity (FR)
 • Insert Coin (SE)
 • Nais (PL)
 • Nect (DE)
 • Neurocast (NL)
 • Park Here (DE)
 • Psious (ES)
 • Smartmile (NL)
 • Vuframe (DE)

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over EIT
Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) is een EU-orgaan dat in 2008 door de Europese Unie is opgericht om het innovatievermogen van Europa te versterken.

Het Instituut is een uniek EU-initiatief dat in heel Europa innovatie stimuleert door bedrijven, onderwijs en onderzoek te integreren om oplossingen te vinden voor urgente wereldwijde uitdagingen.

Wij ondersteunen de ontwikkeling van dynamische, pan-Europese partnerschappen op lange termijn tussen toonaangevende bedrijven, onderzoekslaboratoria en andere bedrijven. Deze partnerschappen worden innovatiegemeenschappen genoemd. Elke innovatiegemeenschap is gericht op het vinden van oplossingen voor een specifieke wereldwijde uitdaging, gaande van klimaatverandering en duurzame energie tot gezond leven en voedsel.
Meer over EIT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.