Wanneer worden AI en patiëntresultaten goede vrienden?

Kunstmatige intelligentie heeft het potentieel om de gezondheidszorg te transformeren

| SAS | 2 min | 27 augustus 2021 9:43
Copyright: SAS

Er is algemene overeenstemming dat kunstmatige intelligentie (AI) het potentieel heeft om de gezondheidszorg te transformeren. Het lijdt echter ook weinig twijfel dat dit proces nog niet echt is begonnen. Ziekenhuizen en zorgaanbieders zijn relatief traag geweest om AI-oplossingen op grote schaal toe te passen.

Voorbij automatisering

Er zijn enkele kleinschalige en geïsoleerde voorbeelden van het gebruik van AI, maar deze zijn meestal vrij eenvoudig. Een project in Denemarken gebruikt de technologie bijvoorbeeld om de diagnose op spoedeisende hulpafdelingen in ziekenhuizen te helpen verbeteren. Algoritmen analyseren de resultaten van diagnostische tests en gebruiken deze om de waarschijnlijkheid van een bepaalde ziekte te berekenen, waardoor artsen een "meest waarschijnlijke" beslissing kunnen nemen. Elders wordt AI gebruikt om screening te verbeteren, bijvoorbeeld voor uitstrijkjes van de baarmoederhals of leverscans om mogelijke kankers op te sporen.

Er zijn een aantal redenen waarom AI nog niet echt van de grond komt in de zorg. Een reden kan zijn dat het complex is. Een deel van de reden waarom de meest succesvolle projecten vrij eenvoudig waren, zou een kwestie kunnen zijn van niet rennen voordat je kunt lopen. In beide bovenstaande voorbeelden wordt AI gebruikt om te doen waar het goed in is, en wat mensen zowel moeilijk als saai vinden: door grote hoeveelheden gegevens werken en patronen detecteren. In tegenstelling tot mensen raken algoritmen niet verveeld of afgeleid, wat betekent dat ze de één-op-tienduizend anomalie niet missen, of dingen zien die er niet echt zijn.

Lees hier het hele artikel.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAS
SAS is een betrouwbare leverancier van analytische oplossingen voor organisaties die onmiddellijke waarde uit hun gegevens willen halen. Een uitgebreide reeks van analyseoplossingen en brede branchekennis zorgen ervoor dat onze klanten terugkomen en zich zelfverzekerd voelen. Met SAS® kunt u inzichten uit uw gegevens ontdekken en alles begrijpen. Bepaal wat werkt en los op wat niet werkt. Neem intelligentere beslissingen en stimuleer relevante verandering.
Meer over SAS
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.