RFID en de revolutie van de Supply Chain

Het Supply Chain 4.0-tijdperk binnen de productie- en distributiesectoren

| Zebra | 6 min | 31 augustus 2021 11:18
Copyright: Zebra
Door technologieën zoals Internet of Things (IoT), cloud computing, artificial intelligence (AI) en machine learning komen we in het Supply Chain 4.0-tijdperk binnen de productie- en distributiesectoren. Wanneer een bedrijf de potentie van Supply Chain 4.0 begrijpt, kan dit resulteren in een snellere, flexibelere operatie die beter de steeds veranderende klantbehoefte vervult. Uiteindelijk kunnen producenten en distributeurs van verschillende sectoren effectiever, efficiënter en veiliger opereren.

De realiteit is dat veel bedrijven nog steeds werk moeten verzetten voordat Supply Chain 4.0 in alle volledigheid kan worden benut. Veel van de hedendaagse supply chains zijn gemaakt rondom het idee van just in time-productie en de vervulling van de klantwens met het doel om de productiviteit te maximaliseren. Het huidige model is afhankelijk van de aanwezigheid van ideale en stabiele omstandigheden, waarbij veranderingen in vraag of andere obstakels niet worden ingecalculeerd.

Het goede nieuws is dat Supply Chain 4.0 uiteindelijk als gevolg heeft dat er “slimme fabrieken” ontstaan die de kracht van een organisatiebrede verbinding, realtime analytics en automatisering bundelt om zo alle processen, bedrijfsmiddelen en hulpbronnen te optimaliseren met specifieke, end-to-end precisie. Om dat doel te behalen is het essentieel te investeren in de juiste technologie en te werken met de juiste bedrijfsoplossingen, zodat er een voorsprong op de concurrentie ontstaat en de kans om te groeien in de toekomst gerealiseerd kan worden.

Een nieuw tijdperk van realtime controle en transparantie

Bijzondere gebeurtenissen in de wereld en een stijgende klantverwachting hebben de kwetsbaarheid van supply chains laten zien, bijvoorbeeld hoe moeilijk het is voor verouderende systemen om zich aan te passen aan de onvoorspelbare toekomst. Zoals er nu meer aannames rondom supply chains verouderd blijken, kunnen veel van diezelfde systemen niet meer op hetzelfde niveau van efficiëntie opereren.

Om te reageren op nieuwe kansen, bedreigingen, eisen of veranderingen in vraag, worden er agile en flexibele processen vereist, net als lange termijn operationeel succes. Veel producenten en distributeurs weten dat ze zichtbaarder moeten zijn, zodat de organisatie een sterk fundament heeft welke gebruikt kan worden om te reageren wanneer het minder goed gaat.

De supply chain-transformatie luidt een nieuw tijdperk in van realtime, end-to-end transparantie en prestatiemanagement. Een sleutel in deze technologische evolutie is de integratie van radio frequency identification (RFID)-tags en -lezers die helpen met automatiseren van voorraadprocessen, het stroomlijnen van workflows en het versnellen van productieprocessen. RFID-oplossingen kunnen ook machine vision-oplossingen aanvullen en integreren zodat er een toename is van accurate en betrouwbare processen. De toevoeging van voorspellende analyses zorgt ervoor dat bedrijven de vraag voor onderdelen of producten accurater kunnen voorspellen in de toekomst, tot op de week nauwkeurig. Voorspellende analyses leveren een duidelijke begeleiding over welke acties er kunnen of moeten genomen worden om de supply chain te isoleren van operationele fouten of andere ontregelende gebeurtenissen.

Toenemende zichtbaarheid bij de supply chain

Om de supply chain van morgen te laten werken, is er precisie en ongekende real-time zichtbaarheid nodig door het hele netwerk. De volgende generatie van managementsystemen kunnen helpen om de supply chain-informatie te tracken van de bron tot aan de eindgebruiker en de eindbestemming.

Om deze evolutie richting Supply Chain 4.0 te starten, zijn er belangrijke vorderingen in automatie en traceerbaarheid nodig. Voorbeeld; het scannen met RFID geeft de traditionele 2D barcode een update voor een verbeterde productiviteit en tegelijkertijd integreert het ook met andere oplossingen zoals machine vision en voorspellende analyses. Vaste RFID-lezers spelen een essentiële rol in de magazijnen van de toekomst. Gecombineerd met andere geavanceerde oplossingen kan de RFID-technologie kritieke economische pijlers voor magazijn en distributiecentra ondersteunen, inclusief zichtbaarheid van activa, productiviteit, kwaliteitscontrole en track en trace.

RFID-technologie is steeds effectiever en betaalbaarder geworden om in een magazijn en logistieke omgeving te gebruiken, wat er voor heeft gezorgd dat het meer wordt toegepast. Echter, om een maximaal return on investment (ROI) te behalen, moet er met een aanbieder gewerkt worden die kan helpen om de technologie perfect te implementeren en om afgeschermde workflows en complexiteit te voorkomen.

RFID-tracking van los product tot aan een pallet

Fabrieken zijn in het bijzonder geschikt voor passieve RFID-lezers omdat materialen vaak een vaste route door een faciliteit afleggen. Nieuwe geavanceerde RFID-antennes met een wijds oppervlakte vergroten de afstand voor het realtime tracken van producten in het magazijn.

Bij discrete productie zijn voorraden vaak gecategoriseerd waarbij elk onderdeel een specifieke plek heeft. Met RFID-tags weten productiemanagers zeker dat de materialen correct geordend zijn, zodat het juiste onderdeel op het juiste moment het productieproces binnenkomt.

Verbeterde zichtbaarheid zorgt er niet alleen voor dat de organisatie in staat is om fouten te herkennen als ze al zijn gebeurd, het zorgt er ook voor dat bedrijven problemen kunnen voorkomen voordat ze plaatsvinden en daarmee vermijden ze potentiële kwaliteitsproblemen die de reputatie of winstgevendheid zou kunnen beschadigen.

Het supply chain 4.0 ecosysteem

De supply chain-transformatie rijkt verder dan één of enkele industrieën. Veel van de dezelfde supply chain-technologieën kunnen worden toegepast in verschillende categorieën; van de autosector en kleding tot aan supermarkten en de farmaceutische industrie. Van fabrieken en magazijnen tot aan transport en uiteindelijk tot aan het eindpunt van distributie, zoals retail en gezondheidszorg faciliteiten.

RFID-oplossingen helpen supermarkten, bieden een snelle oplossing voor restaurants, voedselleveranciers en zelfs ziekenhuizen door een toename in zichtbaarheid van de voorraad, lagere kosten en vermindering van afval. De installatie van passieve RFID-lezers in doorgangen zoals deurposten of koelruimtes zorgen voor een toename in controle en zichtbaarheid zonder extra arbeidskosten. RFID biedt ook een verbeterde traceerbaarheid in de farmaceutische supply chain en integreert met oplossingen voor de regulatie van temperatuur om meer gedetailleerde informatie te leveren.

Navigeren door het Ccomplexe stock keeping unit (SKU) fenomeen

Terwijl RFID-oplossingen hoogst effectief zijn bij een scala aan industrieën, zijn de kleding-, accessoires- en schoenensector een goed voorbeeld van succesvolle implementaties van het taggen tot het punt van consumptie. RFID maakt het bijzonder handig in deze categorieën vanwege het complexe SKU fenomeen dat elk product een stijl, kleur en formaat toekent.

In deze categorieën – vooral in een winkelomgeving – loont het gebruik van RFID-tagging in voorraadmanagement, in het automatisch goedkeuren van bestellingen en orderverwerking en in het managen van retour logistics, wat een specifiek pijnpunt is door de hoge mate van retourneringen van kleding.

De route naar meer success in supply chain

Productieprocessen zijn complex en elke supply chain is anders. Elk bedrijf heeft zijn eigen doelen en unieke technologiebehoeftes. Sterk, actief leiderschap is nodig om een organisatie door een digitaal transformatieproces te leiden.

Realistisch gezien snijd het implementeren van deze technologieën door de traditionele afdelingen binnen een bedrijf en vraagt het de samenwerking van verschillende teams, zoals IT, operations, cybersecurity en meer. Het maakt het noodzakelijk dat ervaren leiders verfijnde skills inzetten om de afdelingen binnen een organisatie samen te laten werken en de werkaanpak veranderen.

Snelle technologische veranderingen in een draadloze connectiviteit en machine vision-systemen, stellen teams in staat om te navigeren door een ontwikkelend landschap met verschillende sectoren. Evenals nieuwe technologieën zich ontwikkelen, zullen radicaal veranderende supply chains beter bestand zijn om te groeien en zich aan te passen aan onvoorspelbare situaties en de altijd veranderde vraag van de markt.
Auteur: Casper Zweers, Regional Director Belgium, Netherlands & Luxembourg bij Zebra

Alles van Casper Zweers

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Zebra
Zebra (NASDAQ: ZBRA) stelt vooruitstrevende bedrijven in de retail/e-commerce, productie, vervoer en logistiek, gezondheidszorg en andere bedrijfstakken in staat hun concurrenten een stap voor te blijven. Met onze partners maken wij op maat gemaakte end-to-endoplossingen waarmee mensen, goederen en gegevens op intelligente wijze met elkaar worden verbonden en aan de hand waarvan onze klanten bedrijfskritische beslissingen kunnen nemen. Onze toonaangevende oplossingen maken het winkelen voor de klant aangenamer en stellen u in staat uw voorraad te volgen en beheren. Bovendien maken ze efficiëntere toeleveringsketens en betere zorg aan patiënten mogelijk.
Zebra Technologies Corporation en zijn dochteronderenmingen. ZEBRA en de gestileerde afbeelding van het Zebra hoofd zijn handelsmerken van Zebra Technologies Corporation, geregistreerd in vele rechtsgebieden wereldwijd. Alle andere handelsmerken zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren.
Meer over Zebra
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.