Succesvolle digitalisering draait om het verbinden van verschillende werelden

Om silo’s te doorbreken is een slimmere samenwerking nodig

| IBM | 4 min | 7 september 2021 13:59
Exclusief
Het gebruik van data neemt jaar op jaar toe. Medewerkers gebruiken steeds meer en verschillende cloudplatformen en de verwante technologische ontwikkelingen blijven exponentieel groeien. De keerzijde is dat door dit razendsnelle tempo organisaties moeite hebben om bij te blijven. Voor de meeste organisaties is dit essentieel omdat veel van de digitale initiatieven steeds meer invloed hebben op hun algehele toekomst en concurrentiepositie. Veel organisaties maken hierdoor een digitale transformatie door.

Om ervoor te zorgen dat organisaties klaar zijn voor een digitale transformatie moeten IT-afdelingen vaak hun gehele infrastructuur en IT-omgeving fundamenteel veranderen. Dit is een tijdrovend en duur proces. Om kosten en tijd te besparen doen organisaties er verstandig aan om de overstap te maken van een complex en hardware gedreven omgeving naar een software defined environment. Dit betekent dat je de volledige computerinfrastructuur, zoals het netwerk en storageconfiguratie, optimaliseert. Op deze manier is het niet meer nodig om resources handmatig toe te wijzen aan workloads, maar gebeurt dit automatisch in een centraal beheerde omgeving.

Zet technologie op de juiste manier in

Om een software defined environment te realiseren is het noodzakelijk dat deze zijn afgestemd op de hybrid cloud omgeving. Op deze manier kunnen gebruikers naadloos schakelen tussen de verschillende ICT-resources. Een hybrid cloud is een combinatie van een private- of een on-premise cloud verbonden met een public cloud. Met andere woorden een deel van de data en applicaties is actief in het eigen datacenter of op een private cloud, terwijl het andere deel weer draait op een public cloud. Door data en toepassingen op de juiste manier in te zetten op een combinatie van platformen, kunnen organisaties het meeste voordeel halen uit cloud computing zonder dat de betrouwbaarheid en veiligheid van kritieke apps in gevaar wordt gebracht. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van een automation platform, zoals Red Hat Ansible, waarmee software defined omgevingen worden geautomatiseerd, zodat er geen trage en foutgevoelige handmatige activiteiten meer worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen bedrijven al hun configuraties centraal beheren en uitrollen.

Voer cultuurverandering door

Echter vraagt een digitale transformatie niet alleen om een grote omslag op het gebied van technologie, maar ook om cultuurverandering binnen een organisatie. Developers en operationele IT-teams zijn er in de loop van jaren aan gewend geraakt om binnen hun eigen expertisegebied te werken. Binnen ondernemingen is er vaak sprake van teams van experts die zijn ingericht rond bepaalde eilandjes van technologie (silo’s) die na verloop van tijd zijn ontstaan. Als het serverteam opslagcapaciteit nodig had, moest het daarvoor aankloppen bij het storage-team. Als ze netwerkverbindingen nodig hadden, deden ze een beroep op de netwerkexperts. Echter betreden organisaties steeds vaker een wereld waarin softwaretoepassingen in staat zijn om direct aan te geven hoeveel server en storagecapaciteit ze nodig hebben, hoe het netwerk eruit ziet en hoe (Zero Trust) security policies worden uitgevoerd. Daarmee vervagen de vertrouwde grenzen tussen silo’s. Dit betekent dat DevOps teams over al deze kennis moeten beschikken en hun vaardigheden moeten aanpassen om aan de nieuwe technische en organisatorische structuur te voldoen.

Om deze silo’s te doorbreken is een slimmere samenwerking nodig. Door multidisciplinaire teams samen te stellen, waarin alle betrokkenen vertegenwoordigd zijn, kunnen technologie en business al in een vroeg stadium bij elkaar worden gebracht en voorkom je dat wensen en verwachtingen vanaf het begin los van elkaar werken.

Voor een goede samenwerking is het belangrijk dat developers en operationele IT teams elkaar goed begrijpen. Tenslotte zullen ook de niet-technische afdelingen moeten begrijpen wat er mogelijk is met de technologie en hoe iedere afdeling het interpreteert en toepast binnen de organisatie. Afdelingen en bedrijfsonderdelen gebruiken vaak verschillende definities. Dit kan zorgen voor verwarring waardoor er soms verkeerde conclusies en beslissingen worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat alle data die wordt gebruikt op de juiste manier wordt geïnterpreteerd en daarnaast ook volledig, accuraat en consistent is. Vanwege deze complexiteit en verschillende kennisniveaus is het belangrijk om te kiezen voor een agile aanpak. Door iedere stakeholder binnen de verschillende teams in kleine stapjes mee te nemen in het proces, leren ze van elkaar door dingen te doen. Hierdoor kan cultuurverandering sneller worden doorgevoerd.

Kortom, een succesvolle digitale transformatie vraagt om een meer agile benadering binnen organisaties op het gebied van management en technologie. Door deze twee verschillende werelden te verbinden kunnen organisaties succesvol operationele kosten verlagen, corporate intelligence waarborgen, processen efficiënter maken en schaalbare innovatie bevorderen.

Auteur: Bram Havers, Client Technical Leader Government bij IBM

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over IBM
International Business Machines Corporation (IBM) is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer. Tot de kernactiviteiten van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computerhardware, -software, -technologie en dienstverlening in de IT-sector.
Meer over IBM
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.