82 procent Nederlanders doet aan bingewatchen

40% kijkt series onder werktijd; sociaal leven en slaapritme verstoord

| VPNdiensten | 3 min | 8 september 2021 11:12
Copyright: VPNdiensten
Bingewatchen is in korte tijd gemeengoed onder Nederlanders geworden. Ruim vier op de vijf Nederlanders heeft wel eens drie of meer afleveringen van een serie achter elkaar gekeken, blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder ruim 1.100 Nederlanders. De impact van bingewatchen op het dagelijks leven wordt gevoeld: meer dan de helft van de ondervraagden is wel eens een hele nacht opgebleven om een serie te kijken, terwijl ruim 40% om deze reden sociale plannen heeft geannuleerd en eenzelfde percentage wel eens op werk series heeft bekeken. Volgens experts is de 7.90 uur die Nederlanders gemiddeld bingewatchen niet bepaald bevorderlijk voor lijf en leden.

Vrouwen lijken meer vatbaar voor comakijken

Uit het onderzoek zegt 61% van de vrouwen wel eens een nacht te hebben doorgehaald om een serie te kijken. Onder mannen is dit 56%. Dit is mede te verklaren door de verfijning van de algoritmes die streamingdiensten inzetten, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “grote spelers als Netflix en Videoland hebben inmiddels enorme hoeveelheden data over kijkgedrag en miljarden datapunten over de voorkeuren van alle soorten serieliefhebbers. Ze weten precies welke series met welke kenmerken ze moeten aanbieden om kijkers zo lang mogelijk aan de buis gekluisterd te houden.”

Niet alleen de slaap leidt onder het bingewatchen. De helft van de vrouwen en 39% van de mannen geeft aan ooit sociale plannen te hebben geannuleerd om een serie te kijken, en 40% van de ondervraagden geeft toe zelfs wel eens onder op werk toe te hebben gegeven aan de drang een serie verder te kijken. Baas: “het is duidelijk dat het fenomeen bingewatchen een flinke directe dan wel indirecte impact heeft op onze productiviteit en welbevinden.”

Alle leeftijdsgroepen bingewatchen raak

Wie denkt dat bingewatchen alleen iets is voor jongere generaties, heeft het mis: onder 55+-ers zegt 70% comakijker te zijn. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar loopt dit op tot 90%. Gemiddeld schaart 82% van de ondervraagden zich onder de categorie ‘bingewatcher’. Volgens Abel Baas voltrekt dit onderdeel van de digitale revolutie zich dan ook in sneltreinvaart. “Als we het vergelijken met de algemene adoptie van digitale middelen onder de bevolking, hebben streamingdiensten in een kleine 10 jaar een slag gemaakt die niemand voor mogelijk had gehouden. De coronapandemie lijkt daarbij een laatste zet te hebben gegeven, waardoor je nu als on-demand streaming als gemeengoed kunt spreken.”

Flevolanders zijn de grootste comakijkers, Zeeuwen houden het bescheiden

Uit het onderzoek blijkt verder dat Flevoland kampioen bingewatchen is: in de jongste provincie van ons land wordt meer dan 10 uur per week comagekeken. Inwoners van Zeeland daarentegen spenderen iets minder dan 5 uur per week aan bingewatchen. Gemiddeld kijken de ondervraagden 7,9 uur per week achter elkaar naar series. Ook hier spannen vrouwen de kroon: zij bingewatchen bijna 9 uur per week, terwijl mannen iets meer dan 7 uur per week comakijken.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.