OMRON introduceert PCB-inspectiesysteem VT-S10-serie 3D-AO

OMRON introduceert PCB-inspectiesysteem VT-S10-serie 3D-AO Innovatieve oplossingen en AI vereisen minder kwalificatie en leiden tot een verbeterde inspectie met hoge precisie

| OMRON | 4 min | 9 september 2021 15:34
Copyright: OMRON
OMRON lanceert zijn nieuwe PCB-inspectiesysteem VT-S10-serie, met vernieuwende technologie die als eerste in de industrie is ontwikkeld en kunstmatige intelligentie (AI) om uiterst nauwkeurige inspectieprocessen voor PCB-subassemblages te automatiseren, waardoor specialistische vaardigheden van de operator niet langer nodig zijn. Met een toenemende vraag naar de nieuwe wereldwijde draadloze standaard 5G, elektrische voertuigen (EV's) en autonoom rijden wordt de inspectie van PCB-assemblages in voertuigen steeds uitdagender. De nieuwe VT-S10-oplossing van OMRON maakt een uiterst nauwkeurige inspectie van dergelijke belangrijke componenten mogelijk om de kwaliteit te behouden en te verbeteren, wat bijdraagt aan de veiligheid.

De afgelopen jaren is de vraag naar PCB-assemblages voor 5G, EV's en autonoom rijden snel gegroeid. Hierdoor zijn ook de kwaliteitseisen van PCB's toegenomen, omdat deze toepassingen mogelijk een risico voor mensen vormen. Naarmate PCB-assemblages dichter en nog kleiner worden, gaat de inspectie gepaard met steeds grotere uitdagingen. Conventionele PCB-inspectiesystemen hebben moeite om nauwkeurige beelden van bijvoorbeeld soldeervormen te maken, waardoor de omvang en parameters van de inspectie worden beperkt. Er is bovendien een groeiend tekort aan geschoolde arbeidskrachten, en werknemers in de fabriek moeten nauw contact vermijden om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Als gevolg daarvan moet de frequentie van visuele inspecties worden verminderd. Ook worden er lagere ervarings- en vaardigheidseisen gesteld voor de implementatie van nieuwe inspectieapparatuur en moet de inspectienauwkeurigheid worden verbeterd. Waar de automotive- en 5G-markt groter zullen worden, zal de producttoeleveringsketen worden uitgebreid. Vorminspectie zoals de IPC-standaard wordt dan ook nuttiger om de inspectiekwaliteit te behouden.

De VT-S10-serie is uitgerust met OMRON's bedrijfseigen MDMC-imagingtechnologie (Multi-Direction Multi-Color) en optimaliseert automatisch de stralingshoeken, kleuren en lichtintensiteit tijdens de inspectie van de PCB-assemblage, waarbij rekening wordt gehouden met kenmerken zoals de vormen van elektronische componenten en het solderen op de PCB. Eerste tests tonen aan dat deze nieuwe technologie de mensuren die nodig zijn voor de installatie met ongeveer 70 procent kan verminderen. Bovendien kan dit PCB-inspectiesysteem, met de hulp van AI, inspecties automatiseren die tot nu toe afhankelijk waren van menselijke zintuigen, waardoor de nauwkeurigheid van de inspectie aanzienlijk wordt verbeterd. OMRON heeft meer dan dertig jaar ervaring als het gaat om de inspectie van uiterlijk en soldeerwerk.

OMRON heeft een concept voor innovatie in de productie ontwikkeld, genaamd ‘innovative-Automation!’.

Met dit concept zet OMRON zich in om innovatie naar productielocaties te brengen door middel van drie belangrijke innovaties, oftewel de drie ‘i’s’: ‘integratie (evolutie in de besturing)’, ‘intelligentie (intelligentie ontwikkeld door middel van ‘informatie- en communicatietechnologie’)’ en ‘interactie (nieuwe harmonisatie tussen mensen en machines)’. Zo stimuleert OMRON innovaties op de productievloer. Door de integratie van het breedste assortiment besturingsapparaten en het gebruik van AI die volledig is ontwikkeld voor de inspectie van soldeerwerk, is de VT-S10-serie het nieuwste OMRON-aanbod dat het concept van ‘innovatieve automatisering’ belichaamt. In de toekomst wil het bedrijf de productievloeren samen met klanten blijven ontwikkelen. Door de reikwijdte en parameters voor geautomatiseerde inspectie uit te breiden, hoeven operators niet langer eenvoudig, eentonig werk te doen, zodat zij zich kunnen bezighouden met creatiever werk, wat uiteindelijk de veiligheid van onze samenleving zal verbeteren.

Belangrijkste kenmerken van de VT-S10-serie:

1. MDMC-imagingtechnologie vermindert de kans op foute beslissingen aanzienlijk
Door gebruik te maken van de bedrijfseigen MDMC-verlichting heeft OMRON een imagingtechnologie ontwikkeld voor een uiterst nauwkeurige inspectie van steeds geavanceerdere substraten en componenten. Door de flexibele manipulatie van stralingshoeken, kleuren en lichtintensiteit is het nu mogelijk om soldeervormen nauwkeuriger vast te leggen dan met conventionele imagingmethoden, waardoor de interferentie van schaduwen van aangrenzende hoge componenten wordt geëlimineerd, en patronen op substraten en afdrukken op het oppervlak van componenten duidelijk kunnen worden afgelezen.

2. Minimalisering van mensuren voor programmering door kwantitatieve inspectie en door AI ondersteunde kwalitatieve inspectie
Op basis van de kennis die OMRON heeft opgebouwd bij de inspectie van zowel componenten als soldeervormen, en van de beelden die zijn verkregen via MDMC-verlichting, heeft OMRON AI ontwikkeld die specifiek bedoeld is voor de inspectie van soldeerwerk. Deze door AI ondersteunde inspectie wordt gecombineerd met kwantitatieve inspectie door MDMC om de kans op foute beslissingen te verminderen en vaardigheidseisen te reduceren. In een validatietest met een klant heeft OMRON een vermindering van het aantal mensuren voor visuele inspectie met 85 procent vastgesteld.

3. M2M-systeem voor de productie van producten zonder defecten
Door gegevens te koppelen aan productieapparatuur van andere fabrikanten die gebruikmaken van de bedrijfseigen QupAuto-processoftware van OMRON, kan de kwaliteit van de bewaking worden verbeterd, waardoor defecten tot een minimum worden beperkt. Deze nieuwe serie kan de kwaliteit van de visualisering verbeteren door een database te ontwikkelen met inspectieresultaten van elk proces, inclusief numerieke waarden en beelden. De VT-S10-technologie verbetert bovendien het rendement van de eerste doorgang door automatisch de inspectiecriteria na het printen/na het plaatsen te optimaliseren op basis van de inspectieresultaten tijdens het uiteindelijke proces. Ook kunnen gegevens worden gekoppeld aan die van andere fabrikanten van productieapparatuur om defecten te verminderen en te voorkomen. Uit een validatietest met een klant bleek dat met de introductie van dit M2M-systeem het aantal defecten met meer dan 50 procent werd verminderd door kwaliteitsvariaties te detecteren en te verhelpen voordat er defecten optraden.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over OMRON
Omron Corporation is met zijn kerntechnologie 'Sensing & Control + Think' toonaangevend op het gebied van automatisering. Omron is in een breed spectrum van markten actief, van industriële automatisering en elektronische componenten tot automotive-elektronica, sociale infrastructuur-systemen, gezondheidszorg en milieuoplossingen. Omron ondersteunt fabrieksinnovatie in de industriële automatisering met geavanceerde automatiseringstechnologie en -producten, en een uitgebreide klantenondersteuning. Op die manier wil het bedrijf bijdragen aan een betere maatschappij.
Meer over OMRON
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.