Trend Micro blokkeert 41 miljard cyberdreigingen in eerste half jaar van 2021

ansomware blijft belangrijkste bedreiging ondanks afname in detecties

| Trend Micro | 2 min | 14 september 2021 15:45
Afbeelding: Een halfjaarlijks vergelijking van de totale gedetecteerde maandelijkse ransomware-bedreigingen per laag | Copyright: Trend Micro
Wereldwijd leider in cybersecurity Trend Micro heeft in het eerste half jaar van 2021 zeker 40,9 miljard email-dreigingen, kwaadaardige bestanden en URL’s geblokkeerd voor klanten. Dat is een toename van 47% op basis van een jaar geleden.

Ransomware was ook tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de grootste bedreiging, getuige ook het grote aantal slachtoffers (inclusief een aantal grote namen!) dat is getroffen. Derde partijen werden misbruikt om toegang te krijgen tot netwerken, in combinatie met Advanced Persistent Threats (APT)-tools en -technieken om data te stelen en te versleutelen.

Trend Micro ontdekte 7,3 miljoen van dergelijke dreigingen in het afgelopen half jaar, dat is een afname van 50% vergeleken met vorig jaar. Deze afname kan verklaard worden door een dip in WannaCry-ontdekkingen, meer focus vanuit politie en justitie en werknemers die voorzichtiger zijn geworden. Een uitzondering op deze trend was overigens de bankensector, die een toename van 1318% in ransomware-aanvallen heeft geïncasseerd in het eerste half jaar van 2021.

Ondanks dat ransomware een grote dreiging vormde voor organisaties wereldwijd in het afgelopen half jaar, was het zeker niet de enige dreiging. Het rapport van Trend Micro onthult tevens:
  • Business Email Compromise (BEC)-aanvallen namen toe met 4% dankzij mogelijkheden die cybercriminelen zagen met COVID-19;
  • Cryptocurrency miners waren de meest voorkomende malware, meer dan WannaCry en web shells in de afgelopen maanden;
  • Het Zero Day Initiative ontdekte 770 kwetsbaarheden, dit is een kleine afname van 2% vergeleken met het eerste halfjaar van 2020;
  • Het aantal unieke phishing-websites nam met bijna 23% fors toe, maar de ontdekking daarvan nam weer af. Mogelijk doordat er meer bewustwording is onder gebruikers die vervolgens voorzichtiger te werk gaan;
  • In totaal zijn 164 kwaadaardige apps ontdekt die zijn gerelateerd aan COVID-19. Meer dan de helft daarvan bootste TikTok na.

“De eerste stap richting het effectief mitigeren van cyberrisico's is begrijpen op welke schaal dit gebeurt, de complexiteit ervan en de specifieke karakteristieken van het dreigingslandschap”, zegt Steven Heyde, Regional Director Benelux bij Trend Micro. “Naast uitgebreide bescherming tegen snel evoluerende dreigingen, zoals ransomware, phishing en BEC, die Trend Micro biedt, geeft ons tweejaarlijkse rapport waardevol inzicht aan organisaties wereldwijd om zich beter te kunnen beschermen in een hyperverbonden wereld.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.