Axis lanceerde 25 jaar geleden de eerste netwerkcamera ter wereld

17 september 1996: het begin van netwerkgebaseerde videobewaking

| Axis Communications | 3 min | 17 september 2021 11:23
Afbeelding: Carl-Axel Alm & Martin Gren | Copyright: Axis Communications
De AXIS 200 Network Camera, 's werelds eerste netwerkcamera, viert deze maand zijn 25ste verjaardag. Met deze camera heeft Axis Communications in september 1996 de basis gelegd voor de overgang van analoge naar netwerkgebaseerde videobewaking en daarmee ook de eerste stap gezet naar het ‘Internet of Things’ (IoT) in de beveiligingsindustrie.

De AXIS 200, ook wel ‘NetEye’ genoemd, was de eerste netwerkvideocamera die rechtstreeks op het internet of een intranet kon worden aangesloten. Het idee voor deze camera ontstond in een tijd waarin Axis al het nodige pionierswerk verrichtte door netwerktechnologie te gebruiken om print- en opslagservers met elkaar te verbinden, ook wel ThinServer-technologie genoemd.

Terug naar het begin

Begin jaren negentig was Martin Gren, medeoprichter van Axis, op zakenreis in Tokio om nieuwe klanten te ontmoeten. Eén van hen bleek een voorraad analoge camera's te hebben die moeilijk te verkopen was. De klant wist dat Axis had geëxperimenteerd met technologie om netwerken slimmer te maken en vroeg Gren of het mogelijk was om de camera's op een netwerk aan te sluiten. Gren zag het zakelijke potentieel en een idee was geboren. Wat hij toen niet wist, was dat Axis-engineer Carl-Axel Alm al bezig was met de ontwikkeling van een prototype voor een netwerkvideoconferentiesysteem. Ze besloten deze technologie te gebruiken voor hun netwerkcamera en zo werd op 17 september 1996 de AXIS 200 gelanceerd.


Afbeelding 1: Schets AXIS 200 NetEye.

Een innovatief idee met groot marktpotentieel

Bijzonder is dat het ontwikkelingsproces van deze camera zich afspeelde in een tijd waarin het wereldwijde web nog lang niet overal bekend was. Het werd vooral gebruikt door engineers en -specialisten. “We maakten het product omdat het kon, niet omdat de markt het nodig had”, herinnert Gren zich. “Maar toen we beurzen voor de beveiligingsbranche bezochten, zoals IFSEC, werd ons duidelijk dat de bestaande, overwegend analoge technologie verouderd was. En met de technologie was ook het bedrijfsmodel van de videobewakingssector verouderd.”

Dankzij de innovatieve netwerktechnologie, een indirect, schaalbaar verkoopmodel en het ongebruikelijke camera-ontwerp, dat keer op keer de aandacht van de media wist te trekken, haalde Axis steeds meer opdrachten binnen: in de eerste twee jaar – na de lancering van de eerste netwerkvideocamera – verkocht Axis 14.000 stuks, tot meer dan een miljoen geïnstalleerde netwerkcamera’s binnen tien jaar na de lancering.


Afbeelding 2: De AXIS 200 NetEye.

Missie: innoveren voor een slimmere, veiligere wereld

Met de technologie van toen, leverde de AXIS 200 één frame per zeventien seconden oftewel drie frames per minuut. Het bleek, precies 25 jaar geleden, de eerste stap in de evolutie van Axis naar technologieleider op het gebied van netwerkbeveiligingsoplossingen. Tegenwoordig heeft het Zweedse bedrijf, gevestigd in Lund bij Malmö, een assortiment van meer dan 150 cameramodellen voor verschillende toepassingen en segmenten, en klanten in meer dan 50 landen. Naast camera’s omvat het portfolio nu ook oplossingen voor videoanalyse en toegangscontrole, evenals bodycams, intercoms en audiosystemen.

"We zijn er erg trots op dat we worden gezien als een pionier en technologieleider in de beveiligingsindustrie”, zegt Philippe Kubbinga, Regional Director Middle Europe bij Axis. “Wij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de overgang van analoge naar netwerkoplossingen en blijven onze visie om te innoveren voor een slimmere en veiligere wereld nastreven. Of het nu gaat om panoramische, thermische of PTZ-camera’s, videomanagementsoftware, of om toegangscontrole- en netwerkaudio-oplossingen, we kijken ernaar uit om met onze innovatieve producten de toekomst van netwerktechnologie vorm te geven.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Axis Communications
Axis maakt een slimmere en veiligere wereld mogelijk, door netwerkoplossingen te ontwikkelen die inzicht bieden in het verbeteren van de veiligheid en nieuwe manieren van zakendoen. Als technologieleider in netwerkvideo biedt Axis producten en diensten voor videobewaking en beeldanalyse, toegangscontrole en audiosystemen.
Meer over Axis Communications
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.