Slechts helft huishoudens verandert standaard wachtwoord wifi-netwerk

7 procent Nederlanders wijzigt wachtwoord niet na hack

| Orange Cyberdefense | 2 min | 20 september 2021 10:08
Copyright: Franck op Unsplash
Slechts 53 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij het standaard wachtwoord van hun wifi-netwerk thuis veranderd hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder bijna 1100 Nederlanders. Nederlanders zijn sowieso slordig met het gebruik van wifi-netwerken. Ruim twee derde (69%) van de Nederlanders die gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken, gaat zonder na te denken akkoord met de voorwaarden.

Wachtwoorden zijn onnodig ingewikkeld

‘Gemak dient de mens’ geldt voor sommige Nederlanders als het gaat om het kiezen van een wachtwoord. Zo vindt zestien procent het niet nodig dat veel wachtwoorden aan specifieke eisen moeten voldoen, zoals een minimaal aantal karakters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Ook ziet niet iedereen zijn wachtwoorden als een strikt geheim. Zeventien procent geeft namelijk aan wel eens één of meerdere wachtwoorden te delen met bekenden.

Bij hack geen wachtwoordwijziging

Het onnodig vinden dat er eisen gesteld worden aan wachtwoorden en het delen van wachtwoorden is één ding, er zijn ook Nederlanders die nog onzorgvuldiger zijn. Zo zegt zeven procent niet hun wachtwoord te wijzigen wanneer zij een melding krijgen dat er mogelijk een onbevoegd persoon toegang heeft gekregen tot een van hun accounts.

Jort Kollerie, Head of Security Consulting & Ethical Hacking bij Orange Cyberdefense: “Software en systemen kunnen nog zo goed beveiligd zijn middels techniek, maar als mensen onzorgvuldig omgaan met hun wachtwoorden, ontstaat er een opening waar hackers maar al te graag op inspelen. Organisaties moeten zich hier te allen tijde bewust van zijn. Want achter het bureau is men vaak niet veel zorgvuldiger dan thuis. Voorzie je medewerkers daarom bijvoorbeeld in passwordmanagers, waarmee ze op een efficiënte manier zeer veilige wachtwoorden kunnen instellen en beheren. Zo stimuleer je medewerkers tot nadenken over cyberveiligheid (zowel zakelijk als privé) en wordt het risico voor de organisatie een stuk lager.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Orange Cyberdefense
Orange Cyberdefense is de deskundige cybersecurity businessunit van Orange Group en biedt managed security, detectie en respons diensten aan organisaties over de hele wereld. Als dé beveiligingsprovider van Europa streven we ernaar de vrijheid te beschermen en een veiligere digitale samenleving op te bouwen. Wij zijn een bedreigingsonderzoeks- en inlichtingengestuurde beveiligingsprovider die ongeëvenaarde bescherming biedt tegen huidige en opkomende bedreigingen. Met een trackrecord van meer dan 25 jaar op het gebied van informatiebeveiliging, onze onderzoekers en analisten en CyberSOC’s verspreid over de hele wereld en verkoop- en servicesondersteuning, kunnen wij wereldwijde bescherming bieden met lokale expertise en onze klanten ondersteunen gedurende de hele levenscyclus van bedreigingen.
Meer over Orange Cyberdefense
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.