Scholieren innoveren om de wereld te redden in de vierde Raspberry Pi-competitie

PA Consulting organiseert wederom wedstrijd om jongeren enthousiast te maken voor technologie

| PA Consulting | 3 min | 21 september 2021 10:48
Copyright: PA Consulting

PA Consulting maakt vandaag het thema van de vierde Raspberry Pi scholenwedstrijd bekend. Vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren nemen het in teams tegen elkaar op en ontwikkelen met de Raspberry Pi-computer een uitvinding die een maatschappelijk probleem oplost. Dit jaar gaan de deelnemende teams in het kader van het thema “Innoveren om de wereld te redden” een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan: duurzaamheid.

Nederland merkt nu al meer van klimaatverandering: hogere temperaturen, meer neerslag, verschuivingen in groei- en broedseizoenen. De veranderingen zullen zich alleen maar opstapelen - of kunnen we het klimaat redden met een gezonde dosis innovatie en technologie?

Betrokkenheid omzetten in actie

“Onze jaarlijkse Raspberry Pi-wedstrijd is bedoeld om scholieren enthousiast te maken voor techniek, door hen uit te dagen uitvindingen te doen waar de maatschappij iets aan heeft. De vindingrijkheid die ze laten zien en wat ze kunnen maken met behulp van een Raspberry Pi-microcomputer is opmerkelijk. Met de Raspberry Pi-wedstrijd bieden we ruimte om die vindingrijkheid te ontwikkelen”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.

In tegenstelling tot eerdere jaren werd het thema dit jaar niet alleen door PA bepaald, maar ook door de scholieren zelf. Via verschillende kanalen, waaronder social media polls, werd gevraagd welke thema’s scholieren nauw aan het hart liggen. Daar kwamen gewichtige antwoorden op terug zoals sociale ongelijkheid of visionaire ideeën zoals ruimtetoerisme. Maar duurzaamheid won met een ruime marge.

“De reacties laten zien dat de jongere generaties van nu wellicht de meest geëngageerde ooit zijn”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Met deze competitie willen we hun de tools en de vaardigheden geven om die sociale betrokkenheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie. En dat doen we ieder jaar met veel plezier - én met succes, want de uitvindingen zijn altijd van zeer hoog niveau.”

De competitie is bedrieglijk eenvoudig: creëer met een Raspberry Pi computer een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem. Voor de eerste editie werden scholieren uitgedaagd om het welzijn van mensen te verbeteren. De tweede editie stond in het teken van Smart Cities & Mobility. Het afgelopen jaar liet de competitie jongeren nadenken over hoe de wereld eruit kan zien na alle coronalockdowns

Nu staat duurzaamheid centraal. Zeker na het recente IPCC-rapport van de VN, waarin ‘code rood voor de mensheid’ werd uitgeroepen, is het belangrijker dan ooit dat we ieder greintje vernuft aanwenden om de aarde leefbaar te houden voor onze en toekomstige generaties.

Driemaal scheepsrecht

De eerste editie van de competitie kende een aantal fysieke bijeenkomsten, waaronder een feestelijke finale in de Johan Cruijff ArenA. Helaas gooide corona de afgelopen twee edities roet in het eten, waardoor de competitie voornamelijk digitaal plaatsvond.

Dat wierp extra obstakels op in de competitie. “Alle lockdowns en afstandsbeperkende maatregelen zorgden voor extra uitdagingen de afgelopen jaren”, zegt Ton Paffen, programmamanager van House of Digital. “Ik ben echt ontzettend trots op de jongeren dat ze ondanks die extra obstakels geweldige uitvindingen hebben gemaakt. Als de coronatijd ons iets duidelijk heeft gemaakt, is dat ICT een belangrijk redmiddel is. Jongeren die hun krachten bundelen en ICT met vindingrijkheid combineren, kunnen echt een verschil maken voor moeder Aarde in haar race tegen de klok.”

Na twee edities op afstand, hoopt PA dit jaar de competitie weer een fysiek element te geven. Brand: “De Raspberry Pi-competitie hoort een innovatiefeestje te zijn. Hoewel online meetings en remote working natuurlijk ook innovatief zijn, willen we voor de deelnemende teams dit jaar graag weer een fysiek element herstellen om écht samen de resultaten te vieren.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PA Consulting
PA Consulting gelooft dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens in een wereld die wordt gedreven door technologie. Waar strategie, technologie en innovatie samenkomen, zien zij kansen in complexiteit. Teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologie om sneller en verder vooruit te komen. Klanten transformeren en groeien mee, om zo samen duurzame tot resultaten te komen. Als innovatie- en transformatieconsultant heeft PA specialisten in huis op het gebied van financiële diensten, overheid, productie, energie- en nutsbedrijven, consumenten, defensie en beveiliging, gezondheidszorg, biowetenschappen, transport, reizen en logistiek.
Meer over PA Consulting
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.