Aiia staat aan het front van Open Banking in Europa

| Aiia | 4 min | 23 september 2021 12:06
Copyright: Aiia
Aiia, het meest ervaren open banking-platform in Europa, breidt zijn diensten uit naar Nederland. Het van oorsprong Deense open banking-platform maakt daarmee een einde aan obstakels die het volledige potentieel van open banking hebben ondermijnd.

Met meer dan tien jaar ervaring heeft fintech Aiia open banking gevormd en de basis gelegd voor honderden financiële diensten in Scandinavië. Aiia maakt nu haar beproefde open banking-platform beschikbaar voor bedrijven en financiële instellingen in Nederland. Aiia stelt daarbij organisaties in staat om account-to-account-betalingen aan te bieden en financiële gegevens rechtstreeks in diensten te integreren. Het platform, dat kwaliteit centraal stelt, helpt organisaties om aan regelgeving en nieuwe klanteisen te voldoen.

Aiia wordt gesteund door Danske Bank en het Noorse DNB. De fintech heeft de missie om mensen een eenvoudiger en comfortabeler leven te geven door bedrijven uit elke sector te helpen aan de eisen van klanten te voldoen. Met Aiia kunnen organisaties hun klanten vanaf elke dienst rechtstreeks met hun bankrekening laten betalen of het maximale uit hun financiële gegevens halen door deze te koppelen aan nieuwe, innovatieve financiële diensten.

Het potentieel van open banking en account-to-account-betalingen is volgens experts enorm. Verwacht wordt dat het gebruik van creditcards in 2027 met 37 procent zal zijn verminderd, blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company. Hetzelfde onderzoek voorspelt dat realtime account-to-account-betalingen een van de drie populairste betalingsmethoden zullen zijn in 2022.

Maar ondanks druk vanuit regelgeving en toenemende eisen van klanten, is de weg naar open banking niet eenvoudig. Verouderde systemen en verkeerde interpretatie van wetten hebben obstakels gecreëerd die het voor bedrijven en consumenten moeilijk hebben gemaakt om volledig te profiteren van open banking. Om ervoor te zorgen dat open banking slaagt, heeft Aiia vanaf het begin de intentie om samen te werken met financiële instellingen en financiële autoriteiten. Met een sterke positie in Scandinavië breidt Aiia, met dezelfde aanpak, nu uit naar Nederland en andere Europese landen.

Bouw met de industrie, voor de industrie

In aanvulling op de aanpak zegt Rune Mai, CEO en medeoprichter van Aiia: “Ons platform onderscheidt zich door de focus op belangrijke bouwprincipes om een ​​open banking-ervaring te creëren die ongeëvenaard is. Met onze speerpunten privacy, kwaliteit, beveiliging en compliance, hebben we een platform gebouwd dat open banking-innovatie laat bloeien in heel Europa. Dat hebben we gedaan door nauw samen te werken met banken, lokale autoriteiten en derde partijen en samen te zorgen voor een stabiele verbinding tussen betalingen, gegevens en de diensten die deze kansen benutten. Kwaliteit laat zich niet overhaasten.”

Aiia is gebouwd om ervoor te zorgen dat financiële instellingen, betalingsdienstaanbieders en het MKB hun focus kunnen verleggen van compliance naar bedrijfskansen. De fintech is al in Nederland – onder de radar – gestart met enkele klanten.

Tellow

Een van de nieuwe klanten van Aiia in Nederland is Tellow, de voormalige Rabobank boekhoudsoftware provider, dat als missie heeft om meer vrijheid te creëren voor micro-ondernemingen en zzp'ers door gebruik te maken van financiële data. Met Aiia heeft Tellow een app kunnen maken die voor alles zorgt, van geautomatiseerde boekhouding tot financiële prognoses en onkostenstromen, en die een algemene schatting geeft van de financiële gezondheid van de bedrijven.

Aiia introduceerde eerder het MKB Open Banking groeiprogramma, waar ook Nederlandse bedrijven zich voor op kunnen geven. De fintech zal uit heel Europa 50 MKB-bedrijven selecteren om hen in een programma van 6 maanden tijd te helpen groeien met behulp van de mogelijkheden van open banking.

In een toelichting op de waarde van open banking legt Rune Mai uit: “Om ervoor te zorgen dat Aiia daadwerkelijk waarde toevoegt voor onze klanten in Nederland, hebben we ons gericht op het bouwen van een hoogwaardig platform dat aansluit op nieuwe markten. Op die manier kan iedereen gebruik maken van de diensten die bovenop Aiia zijn gebouwd. We hebben dat gedaan door zwaar te investeren in het testen van onze eigen app voor persoonlijk financieel beheer in Nederland en door nauw samen te werken met klanten zoals Tellow om ervoor te zorgen dat ons aanbod past bij onze ambities om de Europese expert van open banking te zijn. We kijken uit naar het aansluiten van nieuwe klanten in Nederland, waar we niet alleen een bloeiende fintech-scene hebben gezien en ook de gretigheid om baanbrekende innovatie te omarmen."

Aiia heeft inmiddels meer dan 2.700 bankverbindingen in heel Europa en het bedrijf verwerkt meer dan 10 miljoen bank logins en meer dan een miljoen account-to-account-betalingen per maand voor grote banken en e-commerce betalingsspelers. Aiia verwacht dat het aantal uitgevoerde betalingen aan het einde van het jaar zal vertienvoudigen, aangezien het bedrijf al een Europees bereik heeft van naar schatting 337 miljoen consumenten en het aantal klanten en klanteisen snel ziet toenemen door COVID 19.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Aiia
Aiia is het meest ervaren open banking-platform in Europa, met meer dan tien jaar ervaring in fintech en honderden klanten die zowel bedrijven als consumenten bedienen met open banking-diensten. Het bedrijf, gevestigd in Denemarken, heeft als missie om mensen in staat te stellen hun financiële gegevens veilig en transparant te beheren. Het platform van Aiia stelt bedrijven en financiële instellingen in staat financiële gegevens te integreren en account-to-account-betalingen rechtstreeks in hun diensten aan te bieden aan een geschat bereik van 337 miljoen Europese burgers. 

Het open banking-platform heeft steun ontvangen van Danske Bank en het Noorse DNB om een toonaangevende pan-Europese open banking-infrastructuur te bouwen ter ondersteuning van financiële innovatie in de snel veranderende financiële dienstverlening. Aiia biedt open banking-diensten aan een lange lijst van financiële instellingen en won de prijs voor beste mobiele betalingsoplossing tijdens de Finovate Awards in 2020 voor het intensieve werk aan open banking-betalingen voor meerdere klanten.
Meer over Aiia
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.