Wereldwijd onderzoek: 9 op de 10 werknemers bereid salaris in te leveren in ruil voor keuze in hun werkdevice

Slechts 40 procent van de organisaties biedt werknemers keuze in de technologie die ze gebruiken, ondanks positieve effecten rond het aantrekken en behouden van talent

| Jamf | 4 min | 23 september 2021 18:30
Copyright: Jamf
Jamf, specialist op het gebied van Apple Enterprise Management, heeft de resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door Vanson Bourne, over het belang van werknemerskeuze en de toekomst van werk. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 2.000 werknemers (waaronder 100 uit Nederland) en 500 IT-beslissers (ITDM's) ondervraagd. Maar liefst 95 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt keuzevrijheid in hun werkdevice zo belangrijk dat ze bereid zijn om daarvoor een deel van hun salaris op te offeren. Dit percentage is zelfs iets hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 89 procent.

“Meer dan ooit tevoren wordt de ervaring van werknemers beïnvloed door de technologie die ze voor hun werk gebruiken”, zegt Dean Hager, CEO van Jamf. “Het is dan ook bijzonder waardevol om werknemers zelf te laten kiezen welke technologie ze daarbij gebruiken. Niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook voor de organisaties. Een keuzeprogramma met de juiste technologie kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent, terwijl het ook de creativiteit en de productiviteit van werknemers stimuleert.”

Werknemerskeuze kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent

Volgens een recent onderzoek van Microsoft denkt meer dan 40% van de werknemers erover om in 2021 hun huidige baan op te zeggen. Een onderzoek dat door Personio in Nederland is gehouden, wijst uit dat zelfs een hoger percentage (46%) van de Nederlandse werknemers open staat voor een nieuwe baan in de komende 12 maanden.

In het onderzoek van Vanson Bourne en Jamf geeft 68% van de Nederlandse respondenten aan dat ze eerder geneigd zouden zijn om bij een bedrijf te gaan werken wanneer ze zelf het device mogen kiezen dat ze gaan gebruiken. Verder zegt bijna drie kwart (72%) dat de kans groter is dat ze in dat geval bij een bedrijf zouden blijven. Wereldwijd zegt ruim negen op de tien respondenten (91%) voordelen te zien in een keuzeprogramma voor werknemers, waaronder hogere productiviteit en zich meer gewaardeerd voelen. Twee derde (66%) stelt dat het hun perceptie van de organisatie negatief zou beïnvloeden wanneer ze een ​​device moeten gebruiken dat ze niet zelf hebben gekozen.

Toch is werknemerskeuze in veel gevallen nog altijd niet de realiteit. Ondanks sterke prikkels om werknemers hun eigen device te laten kiezen, geeft slechts 40% van de ondervraagde respondenten aan dat hun organisatie zo’n keuzemogelijkheid inderdaad biedt. De belangrijkste uitdagingen die ITDM’s noemen bij het bieden van keuzeprogramma’s voor werknemers, zijn onder meer problemen bij het effectief beheren van verschillende laptops (41%), ondersteuning van verschillende besturingssystemen (39%) en de tijd (38%) en kosten (37%) die gepaard gaan met het aanbieden van geïndividualiseerde werktechnologie.

Door Apple aan te bieden kunnen organisaties zich voorbereiden op de toekomst van werk

Organisaties over de hele wereld zijn bezig met het toekomstbestendig maken van hun werkplekken. Daarbij willen ze zowel voldoen aan de behoeften van werknemers die thuis of op afstand werken, als flexibiliteit bieden voor hybride werkvormen. Vooruitkijkend naar 2022 en daarna, zegt bijna twee derde (62%) van de werknemers dat ze zowel thuis als op kantoor zullen werken; bijna de helft (47%) verwacht dit tot 2025 te blijven doen.

Als het gaat om de technologie die voor het werk wordt gebruikt, zijn werknemers op zoek naar een aantal specifieke kenmerken, vooral prestaties/snelheid, het besturingssysteem en de batterijlevensduur.

Bovendien heeft 65% van de ondervraagde werknemers die nu een Apple-device voor het werk gebruikt, eerder een ander device gebruikt. Gevraagd naar hun ervaringen met Apple vergeleken met andere devices, gaven ze aan dat de eerste een veel betere ervaring biedt. Deze respondenten noemen onder andere verbeteringen in productiviteit (87%), zelfvoorziening (87%) en creativiteit (86%) bij het gebruik van Apple. Daarbij zegt ruim de helft (52%) van de Nederlandse respondenten dat ze zich professioneler voelen met Apple-technologie.

Tijdens de pandemie meldde ruim de helft (55%) van de ITDM's minder problemen met het beheer van Apple-devices dan met andere devices. Ook gaf in de survey ruim de helft (58%) van de ITDM’s aan dat Apple-devices makkelijk te beveiligen zijn, vergeleken met 42% van de ITDM's over niet-Apple-devices.

Het volledige onderzoeksrapport kan hier worden gedownload.

Methodologie

Het onderzoek is in de zomer van 2021 uitgevoerd door Vanson Bourne, in opdracht van Jamf. In totaal 2.000 werknemers van ondernemingen in de VS (400), het VK (300), Frankrijk (300), Duitsland (300), Nederland (100), Japan (200), Australië (150), Mexico (100) en India (150) werden geïnterviewd. De respondenten waren afkomstig van organisaties met 100 of meer werknemers, zowel uit zowel de private als de publieke sector.

Daarnaast werden wereldwijd 500 IT-beslissers (ITDM's) van organisaties met 1.000 of meer werknemers uit zowel de publieke als de private sector ondervraagd in de VS (200), het VK (100), Frankrijk (100) en Duitsland (100).

De vragen werden online gesteld met behulp van een rigoureus screeningproces op meerdere niveaus, om ervoor te zorgen dat alleen geschikte kandidaten konden deelnemen. Tenzij anders aangegeven, zijn de genoemde resultaten gebaseerd op de complete steekproef.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Jamf
Jamf, de standaard op het gebied van Apple Enterprise Management, breidt de bekende Apple-ervaring uit naar bedrijven, scholen en overheidsinstellingen, met zijn software en via Jamf Nation, ’s werelds grootste online community van IT-beheerders die zich specifiek focussen op Apple. 
Meer over Jamf
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.