Nederlandse healthtech-ondernemingen blijven steken in startupfase ondanks record aan investeringen

Techleap.nl roept sector op tot actie om innovatie in de gezondheidszorg te versnellen

| Techleap | 3 min | 28 september 2021 13:30
Uit onderzoek van Techleap.nl, een non-profitorganisatie die die zich inzet voor het versnellen van het Nederlandse tech-ecosysteem, onder startup-oprichters en investeerders in de healthtech-sector, blijkt dat de overgrote meerderheid van de innovatieve startups in deze branche grote moeite heeft om door te groeien. Dit terwijl de COVID-19 pandemie de urgentie van innovatie en snelle adoptie van nieuwe oplossingen duidelijk heeft onderstreept. Door het langzame groeitempo krijgen patiënten, artsen, wetenschappers en zorgverleners geen toegang tot de oplossingen, producten en diensten die relevant zijn voor de effectieve ontwikkeling van de gezondheidszorg en het in toom houden van almaar stijgende zorgkosten. Daarnaast blijft hierdoor een grote markt voor toekomstige werkgelegenheid onbenut.

De Nederlandse healthtech-sector is een markt met buitengewoon veel potentie. Er zijn meer dan 1000 actieve healthtech-bedrijven waarvan 300 met tenminste enige mate van externe investering. Vergeleken met andere landen heeft Nederland een hoog aantal startups en had de sector in 2020 de meeste durfkapitaalinvesteringen van alle sectoren in Nederland. In april van dit jaar was er zelfs een record van meer dan € 500 miljoen aan financiering jaar-op-jaar. Aan de andere kant zijn de zorgkosten de afgelopen 40 jaar in Nederland gestegen met ~3% per jaar tot €3 miljard door trends als vergrijzing, meer chronische ziekten en de stijgende kosten van medicijnontwikkeling. Bovendien ligt de adoptie van innovatie en het gebruik van slimme technologie in de gezondheidszorg lager dan in andere sectoren. Healthtech-startups kunnen verandering en innovatie in de sector aanjagen door effectief en snel wetenschappelijke innovaties om te zetten in medische oplossingen. Om dit te kunnen realiseren moeten de marktomstandigheden geoptimaliseerd worden.

In elke fase loopt startup tegen uitdagingen aan

Het onderzoek toont aan dat Nederlandse healthtech-startups in elke fase tegen structurele uitdagingen aanlopen. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de conversie van startups naar scaleups, die in Nederland (29%) een stuk lager ligt dan bijvoorbeeld in Israël (71%). Ondanks de recordinvesteringen blijkt het ophalen van financiering, ongeacht in welke fase het bedrijf zit, het grootste probleem voor oprichters. Zo geeft 56% van de oprichters aan het een uitdaging te vinden om investeerders met de juiste expertise aan te trekken. 35% geeft aan dat ze geen investeerders kunnen vinden die voldoende financiering kunnen verstrekken passend bij hun groeifase. Ook zijn de geïnvesteerde bedragen in de Nederlandse healthtech-sector veel lager dan in andere toonaangevende ecosystemen. Naast de financieringsproblemen geeft 26% van de oprichters aan dat het certificeringsproces van hun product onduidelijk voor ze is en daarom veel tijd en geld kost. Als ze daarna willen opschalen naar een volgende fase, dan geeft 42% van de oprichters aan dat het inkoopbeleid van ziekenhuizen gefragmenteerd is en lang duurt.

Deze en de andere in het onderzoeksrapport genoemde knelpunten kunnen ervoor zorgen dat bedrijven met hun innovaties naar het buitenland vertrekken, waar de omstandigheden gunstiger zijn en meer financiering beschikbaar is. Dit is een gemiste kans voor Nederland, dat juist met grote succesvolle bedrijven als Philips, de ideale broedplaats voor medische innovatie zou moeten zijn.

Wat er nodig is om door te groeien naar scaleup

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse healthtech-startups op eenzelfde niveau kunnen schalen als hun vakgenoten in andere ecosystemen, is verandering op meerdere vlakken nodig. Om de huidige uitdagingen aan te pakken en resultaat te bereiken, moeten alle betrokken partijen, zoals beleidsmakers, gezondheidspioniers en leidinggevenden in de zorgsector in Nederland samenwerken aan het opzetten van een fast-track programma voor startups, het omarmen van een commercialiseringsstrategie, meer coördinatie tussen ziekenhuizen en het opzetten van een nationale infrastructuur voor data in de gezondheidszorg.

“De vele innovatieve Nederlandse startups in de healthtech-sector hebben moeite om door te groeien, terwijl dit cruciaal is voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg. De behoefte aan verandering en het momentum om samen te werken om dit mogelijk te maken, is nog nooit zo groot geweest. We hebben de technologieën, de wetenschappers, de ondernemers en het kapitaal om een enorme impact te maken. We moeten nu handelen om het potentieel van healthtech in Nederland te ontketenen”, aldus Maurice van Tilburg, Directeur Capital bij Techleap.nl.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Techleap
Techleap.nl helpt het tech-ecosysteem van Nederland te kwantificeren en te versnellen door de leiders van morgen op het gebied van technologie te empoweren. Techleap.nl creëert zo het optimale klimaat voor technologiebedrijven om te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt, talent en technologie verbeteren. Special Envoy voor Techleap.nl is Constantijn van Oranje.
Meer over Techleap
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.