Oplichters verleiden Apple-fans tijdens launch event

Succesvolle oplichting met winactie voor verdubbeling van Bitcoin/Ethereum

| Zscaler | 3 min | 29 september 2021 16:12
Copyright: Zscaler
Het ThreatLabz-onderzoeksteam van Zscaler constateert regelmatig activiteit van oplichters tijdens online evenementen of game-lanceringen. Ook tijdens het launch event van de iPhone 13 werden deze activiteiten waargenomen. Dit event vond vanwege COVID-19 online plaats en werd live uitgezonden op het officiële Apple YouTube-kanaal. Maar er waren ook andere YouTube-kanalen die beweerden dat ze dit evenement live zouden streamen. Tijdens de observatie van deze kanalen, werd er een advertentie getoond met de titel 'Speciaal evenement voor jou dat NU plaatsvindt ' gevolgd door een specifieke URL.

In een tijd waarin veel evenementen online plaatsvinden, is dit een aantrekkelijke link om op te klikken in de hoop hier een voordeel uit te krijgen. Hieronder is een screenshot te zien van de YouTube-video die beweerde het Apple-evenement live uit te zenden. Let vooral op het kanaal-logo dat lijkt op het officiële Apple YouTube-kanaal om de kijkers te misleiden. Op het moment van ontdekking keken ruim 16.000 gebruikers naar de video en had het kanaal 1,3 miljoen abonnees, wat een vrij hoog aantal is voor een scam-kanaal.

Zodra een gebruiker de website bezoekt, biedt de pagina twee keuzes, zoals hieronder weergegeven in de afbeelding. Zodra een gebruiker op een van de knoppen klikt, wordt deze omgeleid naar pagina die Apple's onderneming in CryptoCurrency promoot en waar een actie te zien is waarmee bezoekers 1.000 Bitcoins kunnen winnen. Het thema van de website en de kleurencombinatie is consistent met de officiële Apple-site, ontworpen om de bezoekers te laten geloven dat het de officiële Apple-website is. De pagina vraagt ​​bezoekers om deel te nemen aan winacties en geeft de onderstaande instructies.

De instructies geven gebruikers de opdracht om tussen 0,1 BTC en 20 BTC over te dragen aan het bitcoin-adres dat wordt weergegeven in de onderstaande schermafbeelding en het dubbele aantal in ruil daarvoor te ontvangen.

Ook werd er een melding gegeven dat er al 819 BTC onder deelnemers was verdeeld om de geloofwaardigheid te vergroten. Hierin werd een QR-code weergegeven die weer verwees naar het Bitcoin-adres waar gebruikers Bitcoins kunnen verzenden om deze te verdubbelen. De slachtoffers die geld naar deze wallet overmaakten, raakten hun bitcoins kwijt.

Deze portemonnee heeft tot nu toe bijna 1,5 bitcoin ontvangen (ter waarde van ongeveer €59.000,-). Momenteel is de site offline en het Zscaler ThreatLabz-onderzoeksteam denkt dat het een kortstondige aanval was. Het enorme bedrag dat in zo'n korte tijd in de bitcoin-wallet is verzameld, bewijst dat het gaat om een geavanceerde en zeer succesvolle poging van de oplichters.

Waarschuwing

Zscaler raadt gebruikers aan goed op te letten rondom grote online evenementen. Oplichters gaan slim te werk en wanneer dergelijke hype-evenementen plaatsvinden, hebben ze een groot publiek waarvan te proberen te profiteren. Blijf uit de buurt van dergelijke onofficiële winacties en val niet voor dergelijke hype-gedreven oplichting.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Zscaler
Zscaler stelt grote, wereldwijde organisaties in staat om veilig hun netwerken en applicaties te transformeren voor een mobile- en cloud-first wereld. De belangrijkste services, Zscaler Internet Access en Zscaler Private Access, zorgen voor snelle, veilige verbindingen tussen gebruikers en applicaties, ongeacht apparaat, locatie of netwerk. Zscaler-services zijn 100% cloud-gebaseerd en bieden de eenvoud, verhoogde beveiliging en verbeterde gebruikerservaring die traditionele appliances of hybride oplossingen niet kunnen evenaren. Zscaler wordt gebruikt in zeer veel landen en heeft een multi-tenant, gedistribueerd cloudbeveiligingsplatform dat duizenden klanten beschermt tegen cyberaanvallen en dataverlies.
Meer over Zscaler
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.