Het is tijd om de vooroordelen over artificiële intelligentie van tafel te vegen

Veel bedrijven laten door oude vooroordelen kansen liggen om de bedrijfsvoering te optimaliseren via artificiële intelligentie (AI)

| Lenovo | 2 min | 29 september 2021 16:56
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Lenovo
Waarom maakt jouw bedrijf geen gebruik van AI? Deze vraag heb ik de afgelopen jaren aan veel bedrijfsleiders gesteld. Ondanks de enorme technologische ontwikkelingen zijn de meeste antwoorden in veel opzichten hetzelfde als vele jaren geleden: ’AI is te complex voor ons bedrijf, technologie vereist grote investeringen en het is enkel voor grote bedrijven’.

Een paar jaar geleden waren alle drie die redenen ongetwijfeld gebaseerd op echte zorgen, maar vandaag is de realiteit nogal anders. De drempel om voordeel uit AI te halen, is op meerdere fronten drastisch verlaagd. Bedrijven kunnen technologie veel beter inzetten dan vroeger om hun business te ontwikkelen. Dus laten we de ongegronde vooroordelen nu van tafel vegen.

AI is een complexe technologie. Weinig mensen kunnen het hiermee oneens zijn, niet iedereen begrijpt de technologie en kan uitleggen hoe het werkt. Gelukkig hebben verschillende bedrijven en experts de technologie verfijnd, zodat het nu relatief eenvoudig te gebruiken en implementeren is, ook al is de technologie zelf complex.

De technologie wordt al gebruikt voor bijvoorbeeld tools die het grammaticale contextbegrip aanscherpen in een tekstbewerkingsprogramma of voor een softwarelaag die videobeelden van boerderijdieren analyseert, verwerkt en categoriseert om mogelijke ziekten of fouten op landbouwmachines te identificeren. Eigenlijk kan het doel van AI worden teruggebracht tot het vergroten van de efficiëntie en precisie van ons werk, ongeacht waaruit het werk bestaat.

Niet langer enkel voor grote bedrijven

Zoals met alle andere technologie, heeft AI een periode van ontwikkeling doorgemaakt. Het resultaat is dat de oplossingen talrijker worden en de prijzen dalen. Dat is waar we nu zijn. De diversiteit en het volume aan AI-oplossingen is groot en oplossingen zijn grotendeels plug-and-play. Zakelijke leiders bij zowel grotere als kleinere bedrijven investeren dan ook flink in deze technologie.

De investeringen moeten niet langer meer gelinkt worden aan grote projecten met externe specialisten en adviseurs. In plaats daarvan, zoals in de bovenstaande voorbeelden, kunnen het zowel kleine, concrete alledaagse hulpmiddelen zijn als grote systemen voor het analyseren van het koopgedrag van consumenten in een grote supermarkt.

Het is een cliché, met desondanks waar, dat het alleen de verbeelding is die de grenzen bepaalt van hoe AI een verschil kan maken in een bedrijf. Het is echter belangrijk om te stellen dat verbeelding – of kennis van mogelijkheden – een van de weinige beperkingen is. De oplossingen zijn er en ze worden alleen maar beter om bedrijven te helpen nauwkeurig en efficiënt te werken. Complexer dan dat is het niet.
Auteur: Valerio Rizzo, AI Lead Infrastructure Solutions Group bij Lenovo

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Lenovo
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) is een Fortune Global 500-onderneming met een waarde van US $ 50 miljard, 63.000 medewerkers en actief in 180 markten over de hele wereld. Gericht op een gedurfde visie om slimmere technologie voor iedereen te leveren, ontwikkelen we wereldveranderende technologieën die een meer inclusieve, betrouwbare en duurzame digitale samenleving creëren. Door het ontwerpen, bouwen en bouwen van 's werelds meest complete portfolio van slimme apparaten en infrastructuur, leiden we ook een intelligente transformatie - om betere ervaringen en kansen te creëren voor miljoenen klanten over de hele wereld.
Meer over Lenovo
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.