Evolutie van smart homes: open de deur naar de toekomst

Wij keren stilaan terug naar onze normale levens en de smart home markt blijft verder groeien

| Nuki | 4 min | 30 september 2021 14:56
Afbeelding: Martin Pansy, CEO bij Nuki Home Solutions | Copyright: Nuki
Smart homes kenden reeds een sterke groei in 2019. Vanaf het begin van 2020 tot nu hebben mensen enorm veel tijd thuis doorgebracht door de coronapandemie. Het gevolg is dat zij hun thuis zo aangenaam mogelijk hebben gemaakt. Een onderzoek van de International Data Corporation (IDC) heeft vastgesteld dat velen dit deden door hun woning slimmer te maken met smart home apparatuur. Er wordt verwacht dat de smart home markt de komende jaren in de lift blijft zitten.

Wij keren stilaan terug naar onze normale levens en de smart home markt blijft verder groeien. Een onderzoek van Statista wijst uit dat het aantal smart homes in sommige Europese landen in 2025 zal verdubbelen of zelfs verdriedubbelen tegenover het aantal in 2020. Daarnaast wordt duidelijk dat security een van de sterkste stijgers is binnen de smart home markt en dat binnen dit segment een gelijkaardige of zelfs grotere groei wordt verwacht.

Martin Pansy, oprichter en CEO van Nuki, is het eens met deze bevindingen: “Ik zie geen einde aan de huidige groeicurves, maar ik verwacht wel dat ze zullen wel afzwakken. De grotere adoptie van smart home wil zeggen dat deze technologie ook bij het grote publiek terechtkomt en niet alleen de tech-liefhebber. Ontwikkelaars moeten daarom producten maken die eenvoudig, gebruiksvriendelijk, vlot te integreren én probleemoplossend zijn. Voor mij zijn smart home producten pas slim wanneer ze met elkaar verbonden en geïntegreerd zijn.”

Je smart home begint bij de voordeur

Vandaag de dag is ongeveer 1 – 1,5% van de huizen uitgerust met een slim deurslot. De overgang van fysieke naar digitale sleutels zit nog maar in zijn beginfase. Pansy verwacht dat digitale sleutels over twintig jaar de meest voorkomende soort zullen zijn en verwacht een grote jaarlijkse groei in dit segment. Statista’s onderzoek verwacht daarnaast een sterke groei van de smart home markt in Nederland, waarbij de waarde in 2025 verviervoudigd zal zijn tegenover 2017.

Pansy is er bovendien van overtuigd dat de digitale sleutel de fysieke sleutel ooit volledig zal vervangen: “Deze ontwikkeling zal echter veel tijd kosten, wat deels te wijten is aan de lange levensduur van gebouwen.” De overgang naar auto’s zonder sleutel gebeurt bijvoorbeeld sneller, omdat mensen vaker een nieuwe wagen kopen dan dat ze een nieuwe woning kopen, bouwen of renoveren. Retrofit apparaten zijn daarom enorm belangrijk in de adoptie van smart home. Nuki speelt hier op in met de Nuki Smart Lock, zodat bijna iedereen hun slot slim kan maken.

Het belang van ecosystemen

Voor velen is het daarnaast belangrijk dat hun smart home apparaten binnen hetzelfde ecosysteem functioneren. Op die manier kunnen alle apparaten vanuit een centrale plaats en zelfs met spraakbesturing bediend worden. Wereldwijd zijn Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit de drie grootste ecosystemen en deze big three zijn sinds enkele jaren sterk aan het inzetten op hun spraakassistenten en smart home-toepassingen. In Nederland heeft Google de bovenhand, omdat hun spraakassistent in het Nederlands beschikbaar is.

“Het idee achter Nuki is dat je huisdeur een van de laatste elementen is die nog niet is geïntegreerd in ons steeds digitalere dagelijks leven. Onze slimme en retrofit producten maken veilige en eenvoudige sleutelloze toegang realiteit”, vertelt Pansy. Al sinds het begin kan Nuki geïntegreerd worden in verschillende smart home ecosystemen met digitale assistenten, waaronder de big three hierboven.

De afgelopen jaren heeft Nuki verder gekeken dan dat en zijn er integraties met smartwatches toegevoegd. Dit nieuwe niveau van integratie betekent dat sporters voortaan alleen hun sporthorloge nodig hebben wanneer zij op pad gaan. Inmiddels is Nuki beschikbaar op smartwatches van Apple, Samsung, Garmin en sinds kort ook Huawei. “Met deze laatste toevoeging toont Nuki haar toewijding aan haar missie om slimme toegang voor iedereen beschikbaar te maken als een van de eerste ontwikkelaars die een app heeft gemaakt in Huawei’s HarmonyOS besturingssysteem”, legt Pansy uit.

De groei zet zich voort

De smart home markt zal wereldwijd blijven groeien naarmate de volgende generatie digital natives de woningmarkt betreedt en beslist te investeren in slimme oplossingen om hun leven makkelijker te maken. Smart homes zijn immers veel meer dan een trend en zullen tot ver in de toekomst blijven evolueren. “Met onze eenvoudige toegangsoplossingen en toenemende integraties met smart home producten, willen wij dat iedereen de kans heeft om de toegang tot hun woning slim te maken en dragen wij ons steentje bij aan deze evolutie”, aldus Pansy.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Nuki
Nuki Home Solutions is een toonaangevende aanbieder van makkelijk te installeren slimme toegangsoplossingen in Europa. Eén team, één missie: "We streven ernaar bestaande toegangsoplossingen intelligenter te maken, zodat ze op termijn de fysieke sleutel gaan vervangen. We kijken ernaar uit om die uitdaging aan te gaan omdat we er rotsvast van overtuigd zijn dat mobiele technologieën het dagelijkse leven makkelijker zullen maken," legt CEO van Nuki Martin Pansy de missie van zijn bedrijf uit. Nuki Home Solutions GmbH werd opgericht in Graz in 2014. Na een succesvolle crowdfundingcampagne in 2015 groeide het bedrijf gestaag. Naast het ingeburgerde Nuki Smart Lock en een ruime waaier van accessoires zet Nuki zich hard in om nog slimme toegangsoplossingen verder te ontwikkelen voor een volledig sleutelloze toekomst.
Meer over Nuki
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.