Opleving verhuurfraude door woningnood

Fraudehelpdesk en het OM lanceren, in nauwe samenwerking met verschillende verhuurplatforms, een online campage

| Fraudehelpdesk | 2 min | 1 oktober 2021 8:19
Copyright: Fraudehelpdesk
Signalen over fraude rond de verhuur van woonruimten nemen sinds kort weer toe. Dat merken met name verschillende verhuurplatforms. Vanwege de uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt lijken fraudeurs opnieuw misbruik te willen maken van de wanhopige woningzoeker. Daarom lanceren de Fraudehelpdesk en het OM, in nauwe samenwerking met verschillende verhuurplatforms, een online campage.

De woningnood is hoog in Nederland. Het aantal mensen dat op zoek is naar een betaalbaar thuis groeit met de dag. Fraudeurs weten heel goed dat woningzoekenden daardoor minder kritisch kijken en sneller geneigd zijn toe te happen. Daar springen ze graag op in met spectaculaire 'aanbiedingen‘.

‘Een leuk, gemeubileerd appartement in hartje Amsterdam. Inclusief gas, licht, internet en water voor slechts 800,- euro per maand.’ Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Toch trappen mensen regelmatig in dit soort advertenties. Jaarlijks ontvangt de Fraudehelpdesk zo’n 200 meldingen van (poging tot) oplichting rond woonruimten. De werkelijke aantallen zullen hoger liggen omdat met name internationale studenten, expats en vakantiegangers die geen of weinig Nederlands spreken de Fraudehelpdesk waarschijnlijk niet weten te vinden.

Wat opvalt is dat oplichting via de bekende verhuurplatforms eerder dit jaar nauwelijks meer voorkwam. De platforms hadden nog meer maatregelen genomen ter beveiliging, zoals intensievere (zowel geautomatiseerde als handmatige) screening van profielen, adviezen aan gebruikers om geen NAW-gegevens te gebruiken en niet te klikken op links, het instellen van 2FA en strakkere procedures voor het offline laten halen van phishingsites. Wij zagen vervolgens een verschuiving naar valse woonruimte-advertenties op social media.

Sinds kort zien wij echter op of via sommige bekende verhuurplatforms weer een lichte stijging van fraudepogingen. Vanwege de uitzonderlijke krapte op de huurwoningmarkt zien fraudeurs opnieuw kans misbruik te maken van wanhopige woningzoekers. Gezien deze signalen willen we hiervoor waarschuwen door een campagne te lanceren: 'Een dak boven je hoofd, of van je centen beroofd?‘

Enkele algemene adviezen:
  • Eerst bezichtigen, dan betalen. Misschien een open deur, maar betaal nooit vooruit aan een particulier. Als je het pand niet kunt bekijken zonder eerst geld over te maken, kun je ervan uitgaan dat het aanbod nep is;
  • Controleer eventueel vooraf de foto’s bij de advertentie via internet. Vaak worden foto’s gekopieerd uit bestaande advertenties voor een heel andere huur- of koopwoning (met natuurlijk heel andere prijzen);
  • Controleer ook meteen het adres via de streetview-functie van Google Maps. Zet het gele poppetje voor het beoogde pand op de kaart. Je kunt vervolgens zien of het pand überhaupt wel bestaat. Soms ziet de locatie er in werkelijkheid heel anders uit dan de advertentie belooft;
  • Wees ook extra alert bij advertenties op sociale media. De herkomst is vaak moeilijk te achterhalen.
Kijk voor meer informatie op https://www.fraudehelpdesk.nl/campagnes/een-dak-boven-je-hoofd-of-van-je-centen-beroofd/.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk is al bijna 10 jaar het landelijk meldpunt voor oplichting. Op basis van onze ervaring herkennen wij bedreigingen snel. Wij geven gerichte adviezen aan iedereen die met fraude te maken krijgt. Met onze waarschuwingen en publicaties voorkomen we slachtofferschap.
Meer over Fraudehelpdesk
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.