Nederlanders hebben sterke voorkeur voor Ministerie van Digitale Zaken

Driekwart van de Nederlanders (72%) vindt dat overheid werk moet maken van digitale vaardigheden bij burgers

| Honeypot | 2 min | 1 oktober 2021 15:50
Afbeelding: Topprioriteiten van een potentieel Ministerie van Digitale Zaken | Copyright: Honeypot
Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor een Minister van Digitale Zaken: 39% wil dat een digitale bewindspersoon wordt toegevoegd aan het kabinet, terwijl 23% van mening is dat dit niet nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Honeypot, het Europese banenplatform voor developers. Bovendien vindt meer dan de helft van de Nederlanders (51%) dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek en stelt 63% dat politici hun digitale kennis en vaardigheden moeten vergroten.

Met het oog op de formatie onderzoekt banenplatform Honeypot de behoefte aan een Ministerie van Digitale Zaken. Dit ministerie zou zich bezighouden met de rol van digitalisering en technologie bij uiteenlopende beleidsvraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg en klimaat.

Digitale bescherming burger heeft topprioriteit

Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar hun absolute topprioriteit voor een Ministerie van Digitale Zaken, zegt 62% dat het beschermen van de burger, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, privacy of ethische vraagstukken, het voornaamste aandachtspunt is. 17% vraagt aandacht voor een efficiëntere digitale overheid, terwijl het zorgdragen aan digitale vaardigheden van burgers door 7% wordt genoemd als belangrijkste aandachtspunt.

Een toegewezen Minister voor Digitale Zaken of niet, Nederlanders vinden dat de overheid aandacht moet geven aan het inperken van de macht van grote technologiebedrijven (53%). Daarnaast vindt een derde (32%) dat de overheid technologiebanen toegankelijker moet maken voor een bredere doelgroep en zegt ruim een kwart (27%) dat de overheid moet zorgen voor het recht op internet voor iedereen.

Overheid moet zorgen voor gelijke kansen op digitale arbeidsmarkt

In totaal vindt maar liefst 72% dat de Nederlandse overheid werk moet maken van de digitale vaardigheden van burgers om te zorgen dat iedereen kansen heeft op de digitale arbeidsmarkt. Ruim de helft (53%) stelt dat hier op school meer aandacht aan moet worden besteed, terwijl een derde (32%) vindt dat de overheid zich moet richten op het aanbieden van cursussen. Ruim een kwart (28%) ziet vooral heil in het aanbieden van omscholingsmogelijkheden.

“Het onderzoek wijst uit dat er zowel in de maatschappij als in de politiek meer aandacht moet zijn voor digitale vraagstukken”, aldus Laura Schukkink, country manager Nederland bij Honeypot, het grootste op technologie gerichte banenplatform van Europa. “Niet alleen om burgers te beschermen tegen digitale gevaren, maar ook om te zorgen dat burgers grip houden op digitale ontwikkeling en gelijke kansen hebben op de digitale arbeidsmarkt. Een Ministerie van Digitale Zaken kan sterk bijdragen aan een digitaal vaardig Nederland, wat weer resulteert in meer geschikte kandidaten voor de talloze technologiebanen die voor het oprapen liggen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Honeypot
Over Honeypot
Honeypot richt zich op tech jobs: het verbindt bedrijven met een unieke pool van vooraf gescreend talent dat actief op zoek is naar werk. De Talent Succes Managers van Honeypot begeleiden tech-talenten tijdens hun zoektocht naar een baan en voorziet hen van waardevolle informatie, zoals de gemiddelde salarissen binnen hun vakgebied. Bedrijven die op het platform willen solliciteren bij deze tech-talenten zijn verplicht transparant te zijn over voorwaarden zoals salaris, locatie, programmeertalen en gebruikte technologieën.
Meer over Honeypot
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.