Flex IT en HP Nederland introduceren circulaire IT-productenlijn

Kostbare grondstoffen besparen, de ecologische voetafdruk verkleinen en de levenscyclus van IT verlengen

| Flex IT | 4 min | 5 oktober 2021 9:31
Afbeelding: Frank Hulshoff, CCO van Flex IT Distribution en Hjalmar van Veen, Head of Commercial & Retail Channel van HP | Copyright: HP
Om op kostbare grondstoffen te besparen, de ecologische voetafdruk te verkleinen en de levenscyclus van IT te verlengen, introduceren Flex IT en HP Nederland de HP Approved Selection by Flex IT-lijn. Dit is een selectie laptops, desktop-pc’s en displays die wordt gerevitaliseerd om een zo lang mogelijke levensduur te realiseren. Het Nederlandse Flex IT is wereldwijd de eerste distributiepartner die samen met HP Nederland dit circulaire initiatief naar de markt brengt. De partijen willen hiermee het vertrouwen in circulaire IT vergroten en de levensduur van IT-producten consistent met meerdere jaren verlengen.

Ondernemingen en overheden stellen steeds meer eisen aan de wijze van opereren van hun toeleveranciers. Zo is duurzaamheid een belangrijk onderdeel bij aanbestedingen en zal dit naar verwachting alleen maar toenemen. Toch kijken veel bedrijven niet naar de duurzaamheid van de IT-apparatuur die ze zelf gebruiken, terwijl juist daar nog veel winst te behalen valt. Immers, door hardware langer te gebruiken, dalen de kosten en vermindert de carbon footprint. Organisaties benutten lang niet altijd de volledige levensduur van hun hardware, die soms wel tot tien jaar kan oplopen. Ook is het opnieuw aanbieden van gebruikte hardware nog steeds geen vanzelfsprekende keuze. Keuzes die voortvloeien uit deze circulaire aanpak blijken samen een substantiële bijdrage te leveren aan het terugdringen van de carbon footprint.

Circulair merk

HP en Flex IT garanderen met HP Approved Selection de hoogwaardige kwaliteit van circulaire IT-hardware. “Met de HP Approved Selection creëren we een circulair merk dat alle onzekerheden over refurbished producten wegneemt”, zegt Leon Timmermans, CEO van Flex IT. “Dat doen we door de hardware grondig te testen en te revitaliseren, zowel cosmetisch als functioneel. HP en Microsoft monitoren het hele proces. Zo garanderen we de best mogelijke gebruikerservaring die klanten mogen verwachten van HP-producten. Daarnaast krijgen klanten standaard twee jaar garantie op de HP Approved Selection-modellen en de optie om deze met een jaar te verlengen. Ook hoeven zij geen extra Windows10-licentie aan te schaffen, iets wat vaak wel het geval is bij de aankoop van refurbished producten. Voor de circulaire partners van Flex IT geldt een standaardgarantie van drie jaar. De beweging die HP nu maakt doordat zich hieraan haar naam verbindt, markeert een nieuwe belangrijke stap naar duurzame en circulaire IT.”

Verlengen levensduur

De productie van IT-apparatuur heeft een forse impact op het milieu. Daarom heeft Stientje van Veldhoven - voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat - eerder dit jaar het Internationale Circular and Fair ICT-Pact ondertekend, een Nederlands initiatief. Dit is een goede stap, maar om de afvalberg van afgedankte computers, laptops en smartphones echt te verkleinen, moet het verlengen van de levensduur centraal komen te staan. Nu bedraagt de levensduur van IT-hardware slechts drie tot vijf jaar, waardoor de jaarlijkse IT-afvalberg zich blijft opstapelen. De sleutel zit volgens Flex IT in het verlengen van deze levenscyclus naar minstens vijf tot tien jaar, waarmee de belasting op het milieu drastisch wordt teruggedrongen en de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Parijs beter in zicht komen.

Nul afval

“Al meer dan twintig jaar presenteert HP jaarlijks een duurzaamheidsrapport met al onze ambities, leggen we rekenschap af over onze inspanningen en leggen we de lat steeds hoger”, zegt Hjalmar van Veen, Head of Commercial & Retail Channel bij HP. “IDC heeft ons vorige maand in de Sustainability Index op de eerste plaats gezet. De HP Approved Selection by Flex IT-lijn past uitstekend bij onze doelstellingen om ook onze producten, met behoud van de kwaliteit en garanties, een langere gebruiksduur te geven. Samen met Flex IT kunnen we hier, in samenwerking met onze partners en klanten, een belangrijke stap zetten naar meer duurzaamheid.”

‘No excuses, go circular’

“Dankzij onze samenwerking met een toonaangevende IT-gigant als HP zijn er voor bedrijven die willen werken aan duurzaamheid geen redenen meer om niet aan circulaire IT te denken”, vervolgt Leon Timmermans. “Deze keuze van HP markeert echt een nieuwe stap in de richting van duurzame IT. HP staat garant voor kwaliteit en heeft in afgelopen jaren een voortrekkersrol vervuld als gaat om het duurzame karaktervan IT-hardware. HP Approved Selection by Flex IT toon aan dat circulaire producten kwalitatief hoogwaardig kunnen zijn. Oftewel: ‘No excuses, go circular’.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Flex IT
Flex IT Distribution is al meer dan 15 jaar gespecialiseerde distributeur voor IT-Resellers in Europa. Met een duurzaam productportfolio helpt FlexIT resellers alternatieven te bieden voor de nieuwste apparatuur, zodat zij zich kunnen onderscheiden in hun aanbod aan eindgebruikers. Omdat de producten circulair zijn, zijn ze dus beter voor het milieu en zijn ook meestal voordeliger. 
Meer over Flex IT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.