Dassault Systèmes onthult ‘Design for Life’-installatie in het Design Museum in Londen

Nieuwe installatie heet ‘Aurora’ en is ontworpen door architect Arthur Mamou-Mani en Dassault Systèmes

| Dassault Systèmes | 4 min | 5 oktober 2021 10:00
Gewaardeerd
Copyright: Dassault Systèmes
Dassault Systèmes heeft een nieuwe installatie aangekondigd in haar ‘Design for Life’-programma. Dit programma bestaat uit samenwerkingen met belangrijke ontwerpers, architecten en kunstenaars over de hele wereld. De nieuwe installatie heet ‘Aurora’ en is ontworpen door architect Arthur Mamou-Mani en Dassault Systèmes.

Aurora is een interactieve manifestatie. Het geeft de kracht weer van het verenigen van design, wetenschap en industrie om samen duurzame innovaties te creëren die product, natuur en leven harmoniseren. Aurora wordt vanaf 23 oktober 2021 tentoongesteld in Londen tijdens de openingsweken van de Waste Age-tentoonstelling van het Design Museum. Deze tentoonstelling valt samen met de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) in Glasgow.

Circulaire innovatie

Deze Design for Life-samenwerking is twee jaar geleden gestart als een experimenteel onderzoeksproject naar het gebruik van upstream-denken. Dit is een ontwerpbenadering dat regeneratie tot een vereiste maakt voor elk project. In combinatie met de software van Dassault Systèmes kunnen de principes van circulaire innovatie optimaal worden toegepast. Aurora is het hoogtepunt van dit onderzoek. Het is een ervaringsgerichte installatie die bestaat uit modules die kunnen worden verpletterd, gesmolten en hervormd. Hierdoor ontstaat een continu proces van heruitvinding en wedergeboorte.

Nieuw begin

Van materiaalkeuze tot ontwerp en fabricage signaleert Aurora het einde van een tijdperk dat gekenmerkt werd door ‘take-make-waste’. Aurora staat juist voor een nieuwe benadering. Hierbij worden gebouwde omgevingen gecreëerd die zijn ontworpen voor regeneratie. Dit gebeurt op basis van een inclusieve benadering die kennis en knowhow uit meerdere disciplines met elkaar verweeft.

Na een analyse op moleculair niveau van verschillende materialen werd voor dit project bioplastisch polymelkzuur (PLA) geselecteerd. Dit is een niet-toxisch thermoplast dat is afgeleid van planten. Het kan worden toegepast voor 3D-printen. Ook kan het eenvoudig worden geassembleerd, gerecycled en opnieuw geprint in een continue, gesloten cyclus. Het Aurora-team gebruikte het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes in de cloud om samen te werken en een Virtual Twin-ervaring van de kunstwerken te creëren. De creatie vond plaats in een virtuele ruimte die precies het atrium van het Design Museum in Londen voorstelt.

"De bedoeling van deze samenwerking is om de installatie te realiseren via een holistisch, geïntegreerd en verkennend proces", zegt Anne Asensio, Vice President Design Experience, Dassault Systèmes. “Door elk aspect van de productie en levenscyclus in twijfel te trekken, wilden we het publiek meenemen op een reis die onderzoekt ​​hoe we in de toekomst habitats kunnen ontwerpen en bouwen."

Indrukwekkende fotorealistische beelden

Dit betekent dat top-down, datagestuurde stadsplanning moet worden vervangen door nieuwe stedelijke verhalen en dat burgers kunnen bijdragen aan duurzamere steden. Met indrukwekkende fotorealistische beelden ervoer het team het uiterlijk van de installatie op verschillende tijdstippen van de dag. Hierbij veranderde licht, schaduwen en luchtstromen de omgeving continu.

Het team kon zijn creaties virtueel en parallel voorstellen, experimenteren, ontwerpen, optimaliseren, testen, visualiseren en verfijnen - nog voordat fysieke materialen werden verbruikt. Hierdoor konden zij ook de duurzaamheid van iedere keuze evalueren. Dit zorgt ervoor dat de doelstellingen van het project bereikt konden worden. En dat er een geoptimaliseerde ervaring is opgeleverd die een wereld demonstreert waarin elk ‘gemaakt’ object wordt bedacht, uitgevonden en vervaardigd met het oog op duurzaamheid.

Nauw samenwerken

Het komende decennium dient een vermindering van 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot te worden gerealiseerd. Experts op het gebied van ontwerp en wetenschap zullen daarom nauw moeten samenwerken om een ​​nieuwe, uniforme praktijk voor duurzame modellen te bedenken die een ​​planeet met beperkte hulpbronnen ondersteunt. Het 3DEXPERIENCE-platform stelt hen in staat om innovatieve technologieën te gebruiken, waaronder virtual reality, 3D-modellering, simulaties en generatief ontwerp. Deze technieken komen samen in een virtueel universum dat hun disciplines verenigt door het gebruik van een gemeenschappelijk 3D-model. Op deze manier kan de complexiteit van het maken van duurzame beslissingen worden teruggedrongen. Of het nu om het moleculaire niveau tot fabricage en hergebruik gaat, of het terugwinnen en recyclen van een product of gebouw, zodat een ethischer en duurzamer ontwerp ontstaat.

‘Design for Life’ is tien jaar geleden gestart. Het is een doorlopend programma om te onderzoeken hoe wetenschap en technologie ontwerpers in staat stellen om een ​​betere, duurzamere wereld te bouwen.

"Aurora vormt een nieuw begin in de nasleep van het wereldwijde trauma van de pandemie", zegt Arthur Mamou-Mani. "Als ontwerpers, architecten en ingenieurs kunnen we nu samenkomen om gedeelde ervaringen te creëren, in plaats van projecten die niet meer zijn aan te passen. Hierdoor krijgen mensen de middelen in handen voor zowel productie als creativiteit."

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Dassault Systèmes
Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren.
Meer over Dassault Systèmes
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.