Online onderwijs het best op de Open Universiteit en Universiteit Wageningen

De grotere universiteiten en hogescholen in de middenmoot

| StudeerSnel | 2 min | 7 oktober 2021 13:42
Copyright: StudeerSnel
  • Open Universiteit in Amsterdam scoort een 8.5 en Wageningen University & Research een 8.4 op kwaliteit online lessen
  • Hogeschool The Hague scoort het slechtst op studeren op afstand (4.2)
Op welke hogeschool of universiteit van Nederland vinden studenten de online lessen het beste? De Open Universiteit in Amsterdam scoort hierop het hoogst (8.5). Dat is niet vreemd, zij zijn een instelling gericht op online onderwijs. Wageningen University & Research wordt met een 8.4 beoordeeld voor onderwijs op afstand, goed voor een tweede plaats. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door StudeerSnel.nl onder ruim 3.500 Nederlandse studenten.

Andere universiteiten en hogescholen in Nederland die voldoende middelen bieden om online colleges te volgen en waarmee eenvoudig digitaal contact mogelijk is, zijn de Hogeschool Zeeland - HZ en Juridische Hogeschool Avans-Fontys. Zij sluiten de top drie op remote af met beiden een 8.3. Thomas More Hogeschool zit in de onderste regionen met een 5.8 voor kwaliteit van online onderwijs. Hekkensluiter van de Nederlandse universiteiten en hogescholen is de Hotelschool The Hague waar de studenten de kwaliteit van het op afstand studeren beoordelen met een ruime onvoldoende (4,2).

De grotere universiteiten en hogescholen in de middenmoot

De grotere Nederlandse hogescholen en universiteiten scoren een ruim voldoende wat betreft studeren op afstand. De top 10 ziet er als volgt uit:

Studenten willen hybride onderwijs

Uit eerder onderzoek van StudeerSnel.nl blijkt dat bijna tweederde van de studenten de voorkeur geeft aan een hybride vorm van onderwijs post-corona waarbij digitaal met fysiek wordt afgewisseld.

Marnix Broer, CEO van StudeerSnel.nl: “Kwaliteit van online lessen is een essentieel onderdeel geworden want onderwijs zal hoogstwaarschijnlijk voorlopig op een hybride manier blijven plaatsvinden. Hogescholen en universiteiten kunnen dus niet achterover leunen maar moeten hier meer aandacht aan besteden.”

Digitalisering onderwijs laat nog te wensen over

Ruim 55 procent van de studenten vindt dat de pandemie en de daarbij ontstane toename in online onderwijs een positief effect heeft gehad op de digitaliseringsslag van hun hogeschool of universiteit. Wel vindt veertig procent van de studenten dat hun professoren en docenten hun digitale vaardigheden moeten verbeteren. Broer: “Onderwijs op afstand is onder een vergrootglas komen te liggen door de pandemie en de kwaliteit ervan kan op veel plekken beter.”

Over de World University Ranking 2021

De World University Ranking 2021 van StudeerSnel is een onderzoek onder studenten voor toekomstige studenten in juli 2021. Het is een uitgebreide survey onder 100.000 studenten in de VS en Canada, Zuid-Amerika, Europa, Oceanië en Zuid-Afrika, die inzicht geeft in factoren die direct van invloed zijn op het dagelijks leven van studenten. Meer dan 3.500 studenten in Nederland hebben hun mening gegeven over bijna 60 verschillende hogescholen en universiteiten.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over StudeerSnel
Onze missie is om iedereen te laten excelleren in hun studies door de beste hulpmiddelen ter beschikking te stellen, waarmee zij efficiënter kunnen studeren. Opgericht door vier studenten, om studiedocumenten uit te wisselen en samen te streven naar betere cijfers. Miljoenen studiedocumenten zijn inmiddels door studenten gedeeld en toegankelijk voor iedereen in de wereld.
Meer over StudeerSnel
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.