Ruim helft bedrijven heeft onvoldoende kennis van EDI

Verantwoordelijkheid EDI ligt meestal bij IT-afdeling

| Descartes | 2 min | 12 oktober 2021 9:37
Afbeelding: Bij wie kloppen organisaties aan voor advies over EDI? | Copyright: Descartes
Bij meer dan de helft (59%) van de bedrijven is onvoldoende kennis aanwezig over electronic data interchange (EDI). Dit blijkt uit onderzoek van Descartes, marktleider op het gebied van softwareoplossingen voor de supply chain en logistiek, onder meer dan 125 supply chain professionals die zich bezighouden met EDI. Bedrijven met meer dan 500 medewerkers beschikken over opvallend meer EDI-kennis dan kleinere bedrijven. Daar vindt 65 procent van de professionals dat intern voldoende kennis aanwezig is. Uit het onderzoek blijkt verder dat EDI voor 84 procent van de bedrijven een bedrijfskritisch onderdeel is. Bij ruim de helft (56%) beschouwt het management EDI als een strategisch aspect van de organisatie.

IT-aangelegenheid

De IT-afdeling en IT-professionals spelen een belangrijke rol bij alles wat met EDI te maken heeft. Zo is de IT-afdeling bij driekwart (75%) van de organisaties verantwoordelijk voor EDI. Bij ruim de helft (53%) van de bedrijven wordt EDI zelfs volledig gestuurd door IT. Ook kennis over EDI blijkt vaak belegd bij IT-professionals. 40 procent van de supply chain professionals wint advies in bij de eigen IT-afdeling als ze meer willen weten over EDI. Bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers is dit zelfs 70 procent.

Fred van der Heide, vice president product strategy bij Descartes: “EDI bestaat inmiddels vijftig jaar en heeft zijn waarde flink bewezen. Veel bedrijven zien het belang van EDI dan ook in. Dit maakt het extra opvallend dat er klaarblijkelijk zo weinig EDI-kennis is binnen bedrijven. Ook is het opmerkelijk dat EDI vaak bij de IT-afdeling wordt belegd. Het is immers een bedrijfskritisch onderdeel. Organisaties doen er goed aan om EDI bij de business te beleggen en strategisch in te zetten voor meer bedrijfssucces. Wie slim gebruikmaakt van EDI, kan een flinke efficiëntieslag slaan.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Descartes
Descartes is de wereldwijde leider op het gebied van on-demand SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) die bijdragen aan de verbetering van de productiviteit, en van de prestaties en zekerheid voor ondernemingen, waarbij logistiek een belangrijke rol speelt. Klanten gebruiken de modulaire, cloud-based oplossingen om leveringen te plannen, te sturen, te volgen en te meten. Ook kunnen zij vrachten plannen, toewijzen en uitvoeren, transportfacturen opstellen, controleren en betalen, wereldwijde handelsdata bekijken, douane- en beveiligingsdocumenten voor import en export archiveren, en verschillende andere logistieke processen uitvoeren. Dit alles door deelname aan ’s werelds grootste, multimodale samenwerkingscommunity voor logistiek.
Meer over Descartes
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.