Het MKB duurzaam digitaliseren met een digitaal ecosysteem

Een one-stop-shop ecosysteem met alles wat nodig is om succesvol datagedreven te digitaliseren

| Fontys Hogeschool ICT | 3 min | 12 oktober 2021 11:05
Copyright: Blake Wisz op Unsplash
Het MKB moet aan de bak, en niet alleen om economisch en maatschappelijk te herstellen na de coronacrisis. Digitaal transformeren is een must, en met het project DRIVE levert Fontys Hogeschool ICT, samen met en een groep partnerorganisaties en -bedrijven uit Eindhoven, Tilburg en omgeving, daar een belangrijke bijdrage aan. Stel je voor; een one-stop-shop ecosysteem met alles wat nodig is om succesvol datagedreven te digitaliseren. Een digital community, waar de deur open staat voor organisaties in retail en horeca.

DRIVE

Het project Duurzaam Regionaal Innovatief & Veerkrachtig Ecosysteem (DRIVE) draait om een revitalisering van het MKB door digitale slagkracht te bieden. Het collectief partners uit onderwijs en bedrijfsleven collectief partners streeft er naar een manier te vinden om innovatie en scholing te ontsluiten voor het MKB. Digitalisering en datagedreven ondernemen kan namelijk kleinere organisaties de nodige veerkracht en flexibiliteit geven om concurrerend te zijn in markten die steeds vaker gedomineerd worden door grote spelers als Amazon of Deliveroo (in retail en horeca).

Mark de Graaf, lector Interaction Design en penvoerder van het project ziet een belangrijke maatschappelijke rol: “De pandemie heeft veel schade gebracht aan het MKB. Je ziet dat ‘unicorns’, zoals die genoemde bedrijven, veel marktaandeel hebben gewonnen. Een belangrijke les van de lock-down is dat lokale ondernemers die zowel fysiek als digitaal aanwezig zijn het meest veerkrachtig zijn. Digitalisering en datagedreven werken kan het MKB nog wendbaarder en weerbaarder maken. Schaalgrootte is hierbij wel een probleem ten opzichte van de grote internetbedrijven. Een lokale digital community waar op een veilige manier data, kennis en diensten gedeeld kunnen worden is dan een antwoord. De combinatie van lokale verbondenheid én samenwerking op digitalisering geeft het MKB een sterke positie ten opzichte van de internetreuzen. Een bruisende middenstand betekent belangrijke bedrijvigheid, werkgelegenheid en daarmee kwaliteit van leven voor onze steden. Het MKB vooruithelpen is dus van groot maatschappelijk nut.”

Werkend leren en lerend werken

Het onderwijs ontwikkelt zich in een stroomversnelling. Met name in de ICT is het leren nooit voorbij. Fontys Hogeschool ICT ziet al jaren een toename in het onderwijs voor professionals in bijscholing en, extra belangrijk vanwege het tekort, omscholing via het traject Make IT Work. De snelle technologische ontwikkelingen maken het noodzakelijk om anders te leren; in de praktijk. Schoolverlaters gaan werkend leren, en professionals lerend werken. Het idee van een leven lang ontwikkelen ligt dan ook aan de basis van het ecosysteem dat DRIVE beoogt.

Ecosysteem

Stel je voor dat er een ecosysteem bestaat, wat in de vorm van een digital community techniek en scholing ontsluit. Denk aan plug & play applicaties voor het MKB, makkelijker toegankelijk dankzij open source software en No Code / Low Code platformen en online hubs voor kennisdeling. Dit alles ondersteund en gedreven door een interactie tussen werkveld en doorlopend onderzoek, wat ontwikkelingen in beweging houdt, waarmee de concurrentiekracht intact blijft. Wat het project als beoogd eindresultaat heeft, is dus een ‘self-sustaining’ ecosysteem wat een duurzamere bedrijfsvoering faciliteert voor het MKB.

Om dit ecosysteem vorm te geven zet het collectief de deur open voor MKB-bedrijven die interesse hebben in duurzame digitalisering, waarbij organisaties vanuit elke sector welkom zijn, met name de retail- en horecasector, waar de noodzaak hoog is. Voor meer informatie en deelname kan men contact opnemen met de projectgroep via drivemkb@fontys.nl.
DRIVE MKB is een project van ROC Tilburg, Mindlabs, Binnenstad Management Tilburg, Appsemble B.V. en Fontys Hogeschool ICT. SPARC, het collectief partners van het Fontys ICT InnovationLab, co-financieërt de projectaanvraag.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fontys Hogeschool ICT
Fontys is de grootste kwaliteitshogeschool van Zuid-Nederland. Onze opdracht: inspirerend, uitdagend en hoogwaardig hoger beroepsonderwijs bieden en praktijkgericht onderzoek doen dat écht iets betekent voor de samenleving. Ons onderwijs en het onderzoek dat wij uitvoeren, sluiten direct aan bij actuele en toekomstige vragen en behoeften van onze studenten, het werkveld en de (regionale) samenleving. Samen met onze partners willen wij de vragen van de toekomst formuleren, agenderen, onderzoeken en waar dat kan oplossen.
Meer over Fontys Hogeschool ICT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.