Storage as a service, of toch een eigen systeem?

Aflevering 2 in een serie van 4 over hoe organisaties een moderne data ervaring kunnen realiseren, wat dit begrip inhoudt en welke resultaten ervan verwacht kunnen worden

| Pure Storage | 4 min | 14 oktober 2021 9:00
In een serie van vier afleveringen onderzoeken we hoe organisaties een moderne data ervaring kunnen realiseren, wat dit begrip inhoudt en welke resultaten ervan verwacht kunnen worden. In de volgende afleveringen bespreken we de keuze tussen het bezit van hardware of storage-as-service (STaaS), hoe data kan worden beschermd tegen dreigingen zoals ransomware en downtime, en de rol van de cloud.

De coronatijd is een katalysator gebleken om versneld door te gaan met digitalisering en IT anders aan te pakken. Dat moet ook wel want er bestaat ook nog een heel andere betekenis van ROI, namelijk ‘Risk of Inaction’: niets doen en alles bij het oude laten. Door het niet maken van een keuze raakt de organisatie op achterstand en kan deze niet meer competitief zijn. Tegelijk ligt het hoe en waarin er geïnvesteerd moet worden onder een vergrootglas. Iedereen wil de beste en nieuwste technologie waarmee zij de uitdagingen aankunnen die hen te wachten staan. Maar verkeerde investeringen en innovatie om de innovatie zullen leiden tot onnodige uitgaven en achterblijvende digitalisering. Investeren in een eigen IT-omgeving wordt daarmee een erg onzekere exercitie.

Niet langer investeren in dure transformaties

De gangbare IT-budget- en inkoopcycli van 18 maanden die gebaseerd zijn op een aanschafmodel en upgrades die neerkomen op het compleet vervangen van systemen, passen daarom niet meer bij de huidige tijd. Plannen moeten vaak snel worden aangepast om aan nieuwe en onvoorziene eisen te voldoen en de IT moet kunnen meebewegen. Daar komt bij dat budgetten, zeker in tijden van de huidige economische onzekerheid, krapper worden terwijl de rendementseisen alleen maar toenemen. Wie dan kiest voor een flexibel gebruiksmodel krijgt niet meer te maken met dure CAPEX-aankopen vooraf. Digitaliseringsprojecten kunnen doorgang vinden met minder risico op torenhoge kosten en budgettekorten.

Voordelen van Storage-as-a-Service (STaaS)

Transformatie naar een moderne, datagedreven organisatie stelt zware eisen aan flexibiliteit, capaciteit, performance, schaalbaarheid en de betrouwbaarheid van storagesystemen. Zoals gezegd, betekende dit voorheen veel planning, capaciteit op de groei kopen en om de paar jaar het complete opslagsysteem vervangen. Logistiek, technisch en financieel een enorme operatie. Een flexibel gebruiksmodel voor datastorage biedt dan uitkomst. Storage-as-a-Service dus. Volgens een recente studie van Harvard Business Review maakt 76% van de organisaties momenteel gebruik van STaaS of overweegt dit in de komende twee jaar te doen.

As-a-service-modellen bieden de flexibiliteit en elasticiteit die nodig zijn voor een antwoord op veranderende bedrijfsbehoeften, zonder dat grote investeringen vooraf nodig zijn. CIO's kunnen ook een vendor lock-in vermijden, aangezien abonnementen aan het einde van de looptijd kunnen worden stopgezet als ze niet langer aan de eisen van het bedrijf voldoen - althans als het een echt abonnementsmodel is en geen lease. Er zijn geen activa die moeten worden afgestoten of versneld moeten worden afgeschreven.

Minder frictie, kosten en complexiteiten

STaaS is een goede optie voor bedrijven die infrastructuur nodig hebben waarmee ze kunnen voorzien in verschillende capaciteitsbehoeften, gegevenstypen, connectiviteit en serviceniveaus. Zij hebben ook de mogelijkheid om elk van deze opties in te zetten voor projecten op korte en langere termijn zonder extra operationele inspanningen en extra kosten. Het elimineert een groot deel van de complexiteit rond gegevensopslag en vermindert frictie, kosten en complexiteiten die gepaard gaan met het delen van gegevens binnen de onderneming.

Bovendien kan STaaS de last van het opslagbeheer verminderen. We willen en kunnen de mensen van IT bevrijden, zodat ze zich niet bezig hoeven te houden met onderhoud, maar zich kunnen concentreren op de ontwikkeling en inzet van nieuwe diensten en het creëren toegevoegde waarde. Het overdragen van routineactiviteiten aan een gespecialiseerde dienstverlener is vergelijkbaar met andere en bekendere cloudmodellen, zoals SaaS of IaaS.

Digitaliseren op volle snelheid

De belangrijkste valkuil die bedrijven moeten vermijden is een 'service' die eigenlijk niet meer is dan een leasecontract met een nieuwe naam. In de storage-sector heeft elke verkoper het tegenwoordig over het leveren van een dienst, maar veel te veel van hen bieden geen echte as-a-service-ervaring. Ze geven alleen de illusie van het leveren van een service, maar zonder echte toegevoegde waarde. De meeste verkopers bieden OPEX, maar geen echte STaaS. Vaak zijn het gewoon vermomde huurcontracten. Dat is het tegenovergestelde van wat zakelijke klanten zoeken en verwachten te krijgen. Voor échte STaaS zouden monitoring, een Service-Level Objective en een Service Level Agreement het uitgangspunt moeten zijn. Zonder monitoring en een verplichting om te leveren wat is afgesproken, is er van een echte service geen sprake. Dit betekent bijvoorbeeld dat als de afgesproken prestaties en capaciteit in gevaar komen, de provider dit proactief moet oplossen.

Daarom moet capaciteit altijd en zonder downtime uit te breiden zijn wanneer dat nodig is. Bovendien moeten organisaties altijd verzekerd van de nieuwste technologie, net zoals bij Software-as-a-Service moeten upgrades en innovaties zijn inbegrepen. Het resultaat is dat organisaties hun business op volle snelheid digitaal kunnen transformeren. Maar dan zonder de tot voor kort grote financiële en operationele risico’s.

Het stopt niet met STaaS

Met de overstap op flash, solide hybride cloudscenario’s en een breed storage-as-a-service aanbod wordt aan belangrijke eisen voldaan die een datagedreven organisatie aan haar IT-infrastructuur stelt. Maar daarmee stoppen de ontwikkelingen op storagegebied natuurlijk niet. In de volgende aflevering gaan we dieper op snel dataherstel en door niemand te veranderen back-ups als laatste beveiligingslinie tegen ransomware.
Auteur: Marco Bal, Principal Systems Engineer Benelux bij Pure Storage

Alles van Marco Bal

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Pure Storage
Pure Storage (NYSE:PSTG) helpt moderne organisaties data om te zetten in zakelijk voordeel. De oplossingen van Pure maken een data-ervaring mogelijk die zich kan aanpassen als de behoeften van de klant varanderen. Pure Storage is een van de snelst groeiende IT-bedrijven in de geschiedenis. Het bedrijf helpt klanten data te benutten, terwijl de complexiteit en de kosten van het beheer van de onderliggende infrastructuur worden verminderd. Pure Storage biedt een moderne data-ervaring die een gemeenschappleijke operationele omgeving creëert over meerdere datacenters en clouds, en een vereenvoudiging van de operaties via APIs en intelligente AI-gedereven automatisering. Met een gecertificeerde NPS-score die wereldwijd tot de top 1% van de B2B-bedrijven behoort, heeft Pure een groeiende groep klanten die tot de meest tevreden klanten ter wereld behoren.
Pure Storage, het ‘P’ logo, AIRI, Evergreen, FlashBlade, FlashStack en Pure1 zijn handelsmerken van Pure Storage, Inc. Alle andere handelsmerken en namen genoemd in dit document zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.
Meer over Pure Storage
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.