Wildgroei van cybersecurity-tools stimuleert het uitbesteden van detectie en response

Trend Micro-onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van alle Security Operations Centers te veel security-tools heeft

| Trend Micro | 2 min | 12 oktober 2021 16:06
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity, presenteert een onderzoek waaruit blijkt dat organisaties wereldwijd gemiddeld 29 security monitorings-oplossingen gebruiken. Dit maakt het werk voor Security Operations Centers (SOC) steeds lastiger, omdat zij alerts minder goed kunnen prioriteren en cyberrisico’s minder efficiënt kunnen beheren.

Dit wereldwijde onderzoek, waar meer dan 100 Nederlandse organisaties onderdeel van uitmaakten, laat zien dat SOC-teams te maken hebben met meerdere serieuze uitdagingen bij het detecteren van en reageren op opkomende cyberdreigingen. Zo werken security-teams in organisaties met meer dan 10.000 werknemers, met gemiddeld 46 monitoring-tools. Dit maakt het onder meer lastig om te weten op welke informatie zij kunnen vertrouwen bij het opsporen van dreigingen.

Daarnaast zegt de helft (51%) van de respondenten meerdere tools niet te gebruiken. Dit gebeurt meestal om de volgende redenen:
  • Gebrek aan integratie (42%);
  • Gebrek aan bekwame medewerkers (39%);
  • Moeite om te begrijpen hoe deze tools werken (38%);
  • Tool is verouderd (37%);
  • Tool is onbetrouwbaar (20%).
De potentiële kosten van deze uitdagingen zijn hoog: respondenten zeggen dat hun organisatie gemiddeld meer dan $235.000 dollar kan verliezen als zij bijvoorbeeld niet voldoen aan privacywetgeving als gevolg van dit veelvoorkomende probleem.

“Een wildgroei van tools komt steeds vaker voor in organisaties van alle formaten. Maar als het gaat om de detectie van en response op incidenten, zijn er echter steeds hogere, maar soms niet-erkende kosten aan verbonden,” zegt Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro.

Dit onderzoek laat zien dat 92% van de respondenten managed services heeft overwogen om hun detectie en response uit te besteden. Deze service-gebaseerde diensten kunnen doorgaans helpen bij het oplossen van uitdagingen met betrekking tot in-house skills. Zij bieden overzichtelijkheid en duidelijkheid om verbeterde incident response te stimuleren.

“Organisaties hebben niet alleen te maken met kosten voor licenties en onderhoud van cybersecurity-tools, zij krijgen ook steeds vaker te maken met SOC-teams die overspannen raken als gevolg van de vele oplossingen die zij proberen te beheren. Het niet kunnen prioriteren van waarschuwingen kan de organisatie vervolgens blootstellen aan cyberaanvallen. Het is dan ook geen verrassing dat velen zich wenden tot SOC-as-a-Service,” voegt Molen toe.

Om meer te lezen over dit onderzoek, download hier het rapport Security Operations On The Backfoot: How poor tooling is taking its toll on security analysts.

Methodologie

Het onderzoek is gebaseerd op interviews met 2.303 besluitvormers op het gebied van IT-beveiliging in 21 landen. Dit omvat leiders die SOC-teams leiden (85%) en degenen die SecOps beheren vanuit hun IT-beveiligingsteam (15%). Alle respondenten waren afkomstig van bedrijven met meer dan 250 werknemers.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.