VHTO’s raad van toezicht krijgt nieuwe leden

Zij volgen de leden Johan Vermeer en Anneke van Doorne – Huiskes op die aan het einde van dit jaar vertrekken

| VHTO | 3 min | 13 oktober 2021 8:38
Afbeelding: Louise Out van Staveren (l.), Iris Berkhout (rb.) en Robert van der Drift (ro.) | Copyright: VHTO
Iris Berkhout, Louise Out van Staveren en Robert van der Drift zijn per 1 september de nieuwe leden van de raad van toezicht van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Zij volgen de leden Johan Vermeer en Anneke van Doorne – Huiskes op die aan het einde van dit jaar vertrekken.

Iris Berkhout is lid van de directie voortgezet onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen waar ze verantwoordelijk is voor de afdeling Bestuur, Maatschappij en Regelgeving. Ze startte haar loopbaan als docent Nederlands. Na drie jaar maakte ze de overstap naar de beleidskant. De afgelopen 13 jaar werkte ze in diverse functies bij het ministerie van OCW en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Berkhouts reden om toe te treden tot de raad van toezicht van VHTO ligt deels bij haar moederschap. “Ik vind het belangrijk dat meisjes en jonge vrouwen zich vrij voelen om elke keuze te maken die ze willen. Toch merk ik aan mijn dochters dat ze zich soms gestuurd of beïnvloed voelen. Mijn oudste dochter hield als kleuter al van dino’s en van prinsessen. Ik merkte dat ze bij de BSO toch eerder de prinsessenkleurplaat koos, terwijl ze thuis bijna altijd voor de dinokleurplaat ging. Inmiddels zegt ze overigens wel later paleontoloog te willen worden. Techniek heeft een hele grote maatschappelijke relevantie. Ik denk dat we dat moeten benadrukken om meer meisjes te enthousiasmeren. ”

Louise Out van Staveren werkt als kwartiermaker bij Nyenrode Business University waar ze organisatieadvies geeft. Naast haar rol als lid van de raad van toezicht van VHTO is ze ook bestuurslid van Talent naar de Top. Bij Out Van Staveren liep het thema genderdiversiteit als een rode draad door haar carrière, ze werkt 32 jaar bij IBM in verschillende rollen. “Zelf heb ik bijna altijd divers talent benoemd, maar om dat als individu te doen is een druppel op een gloeiende plaat. Daarom probeer ik anderen daarin mee te nemen. Dat doe ik door het verhaal vanuit de toehoorders te doen en dus de bedrijfskundige reden vooral naar voren te brengen.”

Robert van der Drift is sinds 2016 directeur Bedrijfsvoering van de faculteit Wiskunde & Informatica van de TU Eindhoven. In die rol en in zijn vorige rollen had hij al te maken met het onderwerp diversiteit. “Het onderwerp heeft me altijd geïntrigeerd: waarom gaat het in Nederland zoals het gaat? In andere landen gaat het anders, soms slechter maar vaak wel beter. Al heel lang constateren we dat het beter moet. En daar willen we dan wat aan doen, maar vaak is de eerste neiging om te gaan onderzoeken hoe erg het eigenlijk is. Dat weten we nu langzamerhand wel. Laten we echt wat gaan doen.”

Johan Vermeer verlaat na zes jaar VHTO. De eerste jaren was hij bestuurder, de laatste jaren lid van de raad van toezicht. Hij gaat zich nu volledig richten op zijn baan als directeur van het Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs in de regio Zuid-Kennemerland. Anneke van Doorne – Huiskes vertrekt na drie jaar uit de raad.

Astrid Zuurbier, voorzitter van de raad van toezicht van VHTO: “VHTO heeft een uitdagende tijd achter de rug met zowel een directeurswissel als een grote wisseling van de wacht binnen de raad van toezicht. Sinds eerst Johan en later Anneke aantraden als bestuursleden is VHTO stap-voor-stap getransformeerd en aangepast aan de dynamiek van de tijd waarin we nu leven. We bedanken beide voor hun grote betrokkenheid en inzet de afgelopen jaren.”

Lees de volledige interviews met de nieuwe leden van de raad van toezicht op de website van VHTO:
Iris Berkhout: ‘Iets kan ook leuk worden als je je erin verdiept’
Louise Out van Staveren: ‘Het is bedrijfskundig volstrekt onverstandig om bepaalde groepen uit te sluiten’
Robert van der Drift: ‘Je moet geen woorden vuil maken aan waarom diversiteit nodig is’

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
VHTO
Over VHTO
VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT te vergroten. Veel meisjes ontplooien en benutten hun bèta/technische talenten nog niet optimaal, terwijl het ook om economische redenen belangrijk is dat meer meisjes kiezen voor een professionele toekomst in bèta, techniek of IT. VHTO levert een bijdrage aan meer diversiteit door activiteiten te organiseren met onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid. VHTO is actief in de hele keten van primair onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.
Meer over VHTO
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.