Nederlandse ondernemer is niet ambitieus genoeg

Om Nederland internationaal op de kaart te zetten, is ambitieus ondernemerschap van groot belang

| Techleap | 3 min | 13 oktober 2021 13:58
Copyright: Techleap
Nederland behoort tot de landen met het grootste aantal zzp’ers, in 2020 waren het er 1,1 miljoen. Daarentegen heeft Nederland een relatief laag aantal scaleups en unicorns. De meeste Nederlandse ondernemers hechten meer waarde aan zelfstandig ondernemerschap en het starten van een eigen bedrijf dan aan het succesvol laten groeien ervan en echt schalen. Deze tegenstelling wordt ook wel de Nederlandse paradox in ondernemerschap genoemd. Techleap.nl en de Universiteit Utrecht lanceren vandaag een rapport over hoe ambitieus de Nederlandse ondernemer is op basis van de Global Entrepreneurship Monitor. Nederland mag dan wel een van de beste economieën zijn om een bedrijf te starten, het slaagt nog niet als scaleup-ecosysteem. Om dit te laten slagen en Nederland internationaal op de kaart te zetten, is ambitieus ondernemerschap van groot belang.

Zonder ambitie is het moeilijk om succesvol te zijn

Het rapport toont aan dat de meeste ondernemers niet gefocust zijn op het opschalen van hun onderneming. In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse ondernemers het minst ambitieus. Slechts 0,7% van de Nederlandse bevolking geeft aan ambitieus te zijn ten opzichte van bijvoorbeeld 2,5% van de Amerikaanse bevolking. Ook is het ambitieniveau onder Nederlandse vrouwelijke ondernemers lager dan in andere landen (0.2% Nederland in vergelijking met 0,8% voor Israëlische vrouwen en 1,5% voor Amerikaanse vrouwen).
Vrouwen ervaren nog steeds grotere hindernissen in de Nederlandse cultuur om een ​​bedrijf op te bouwen en op te schalen. Daarnaast rapporteren vrouwen een grotere faalangst dan mannen (33% vs 41%) en hebben aanzienlijk minder vertrouwen in hun vermogen om een ​​bedrijf te starten en te ontwikkelen. Daarnaast worden snelgroeiende sectoren zoals technologie gedomineerd door mannen, zowel in het onderwijs als in startups.

Waar ligt onbenut potentieel voor Nederlands ambitieus ondernemerschap?

Om ambitie te stimuleren en een welvarend scaleup-ecosysteem op te bouwen moeten ondernemers het ‘falen’ als het ware ervaren en niet stoppen na een mislukking; dit hoort vaak ook bij ondernemerschap. Het rapport laat namelijk zien dat ervaren ondernemers aanzienlijk ambitieuzer zijn en veel minder faalangst hebben. Veel ondernemers concluderen ten onrechte dat ondernemerschap niets voor hen is na één mislukking. Het rapport toont ook aan dat de maatschappij te weinig aandacht besteed aan ondernemers die hun eerste ondernemingsactiviteiten hebben stopgezet. Echter, ervaring in ondernemerschap valt juist samen met een hoog zelfvertrouwen en durf bij vrouwelijke ondernemers, waarbij ze dan op hetzelfde niveau presteren als mannelijke collega’s. Hier ligt een gemiste kans voor succesvolle ondernemers, die startende ondernemers kunnen ondersteunen, coachen en jong hoogopgeleid talent de ruimte kunnen geven om te werken bij hun scaleup.
“We willen graag dat ondernemers kunnen groeien en uiteindelijk de scaleup-fase bereiken,” aldus Myrthe Hooijman, Director Community bij Techleap.nl. “We moeten seriële ondernemers beter stimuleren om hun lessen te delen en erop voort te bouwen. Met dit rapport willen we de discussie aanwakkeren om ambitieus ondernemerschap te stimuleren in Nederland.”
Hier vind je het volledige rapport.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Techleap
Over Techleap
Techleap.nl helpt het tech-ecosysteem van Nederland te kwantificeren en te versnellen door de leiders van morgen op het gebied van technologie te empoweren. Techleap.nl creëert zo het optimale klimaat voor technologiebedrijven om te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt, talent en technologie verbeteren. Special Envoy voor Techleap.nl is Constantijn van Oranje.
Meer over Techleap
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.