Noord-Amerika is de op één na grootste crypto-markt, Oost-Azië daalt in ranglijst

De crypto-markt zag een flinke groei in 2021

| Chainalysis | 3 min | 14 oktober 2021 17:39
Afbeelding: De Global Cryptocurrency Adoption Index | Copyright: Chainalysis
De crypto-markt zag een flinke groei in 2021. De adoptie nam in sommige landen flink toe door de groei van decentrale financiële applicaties (DeFi), zo ook in onze regio van West-Europa. Dit terwijl andere regio’s juist een afname in activiteiten zagen door veranderingen in lokale wet- en regelgeving. Dit blijkt uit het volledige Geography of Crypto Report dat Chainalysis vandaag publiceert. Het nieuwe rapport toont de trends en ontwikkelingen in Noord-Amerika, Oost-Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Stijging van meer dan 1000% in Noord-Amerika

Eerder deelde Chainalysis al dat West-Europa Azië van de troon had gestoten als markt met de grootste crypto-transactiewaarde. Maar ook in Noord-Amerika ziet Chainalysis een groei. De regio besteedt namelijk een significant aandeel van zijn koopkracht aan crypto. Deze verhouding is hoger dan in welke andere regio dan ook. Dit wordt onder andere gestimuleerd door de opmars van DeFi - ofwel decentralised finance. Door DeFi groeide het maandelijkse transactievolume van cryptocurrency in Noord-Amerika aanzienlijk, van $14,4 miljard in juli 2020 naar een hoogtepunt van $164 miljard in mei 2021. Dit is een stijging van meer dan 1.000%.

Verschillende DeFi-platformen behoren nu tot de meest populaire services van Noord-Amerikaanse cryptocurrency-gebruikers. Daarbij is Uniswap het meest populaire DeFi-protocol op het gebied van transacties. Uniswap is een gedecentraliseerde exchange (DEX), wat inhoudt dat het een soortgelijke functie heeft als een traditionele exchange.

Ondanks de positieve geluiden toont het rapport dat ransomware toch voor bezorgdheid zorgt. Noord-Amerika is namelijk het grootste doelwit voor aanvallers van ransomware. De gebruikers in de regio stuurden tussen juli 2020 en juni 2021 voor $131 miljoen aan cryptovaluta naar ransomware-aanvallers, meer dan het dubbele van dat van West-Europa, dat het op één na hoogste ransomware bedrag verstuurde.

Thomas de Zoete, Government Strategist bij Chainalysis deelt hierover: “Cryptocurrency zit in een stroomversnelling en steeds meer mensen en bedrijven gebruiken het regelmatig. Ons onderzoek per geografische regio toont aan dat cryptocurrency overal op aarde een groeiend fenomeen is. Er zijn echter wel regionale verschillen: institutionele adoptie van virtuele valuta als oppotmiddel vindt vooral plaats in westerse economieën, terwijl grassroots adoptie - het gebruik van cryptocurrency als ruilmiddel - enorm toeneemt in opkomende economieën in Afrika en Azië. Hoewel de motieven voor adoptie dus per regio kunnen verschillen is het duidelijk dat steeds meer mensen over de hele wereld waarde zien in cryptocurrency”

Oost-Azië ziet daling door crackdown in China

De cryptocurrency-economie in Oost-Azië daalt daarentegen in de wereldwijde ranglijst. Dit is het gevolg van China’s strenge maatregelen omtrent crypto. Desondanks is Oost-Azië nog steeds de grootste cryptocurrency-markt in de regio. In de periode juli 2020 tot en met juni 2021 ontving het $256 miljard aan cryptocurrency. Hiervan ging 49% via DeFi.

Daarnaast zorgden de strenge maatregelen van China tegen binnenlandse cryptocurrency miners voor minder liquiditeit, waardoor crypto-transacties werden beïnvloed. Na het harde optreden van China in mei 2021 daalde de totale hashrate, wat de mate van rekenkracht van computers die cryptomunten minen omschrijft, van Bitcoin met meer dan 50%. Hoewel het sindsdien is hersteld, blijft de hashrate onder de piek van vóór de zogenoemde crackdown.

Tot slot vinden er in de regio onder toezicht van de Chinese overheid tests met een digitale yuan plaats. Vanaf juli 2021 hebben gebruikers die deelnemen aan de test meer dan 20 miljoen digitale yuan-portefeuilles aangemaakt. Bovendien hebben ze meer dan $5 miljard aan transacties uitgevoerd met deze zogenaamde ‘central bank digital currency’ (CBDC).

Voor meer informatie over de andere regio’s verwijzen we graag naar het volledige (Engelstalige) rapport hier. Laat het ons gerust weten als je vragen hebt of in contact wil komen met een expert van Chainalysis.

Chainalysis is de wereldwijde marktleider in het analyseren van blockchaindata, en levert software, diensten en onderzoek aan overheidsinstanties, beurzen, financiële instellingen en verzekerings- en cybersecuritybedrijven in meer dan 60 landen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Chainalysis
Chainalysis is de wereldwijde marktleider in het analyseren van cryptocurrency blockchains om data, software, diensten en onderzoek te leveren aan overheidsinstanties, beurzen, financiële instellingen en verzekerings- en cyberbeveiligingsbedrijven.
Meer over Chainalysis
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.