Digitalisering financiële industrie kan leiden tot toenemende welvaart

Van centraal geleide economie naar protocol-economie

| ABN AMRO | 2 min | 15 oktober 2021 6:00
Gewaardeerd
Copyright: ABN AMRO
  • Distributed Ledger Technologie (DLT), tokenisatie en digitale valuta leiden tot efficiëntieslag
  • DLT zorgt voor geleidelijke verschuiving van een platform-economie naar een protocol-economie
  • Digitale valuta kunnen, vooral in ontwikkelingslanden, leiden tot een hoger welvaartsniveau

Productiviteitsverbetering DLT creëert economische waarde

In het derde deel van het drieluik over cryptocurrencies gaat ABN AMRO dieper in op de achterliggende technologie van crypto’s en de economische waarde daarvan. Veel cryptocurrencies draaien op de blockchain-technologie. Dit is een Distributed Ledger Technology (DLT); een decentrale, digitale database waarover consensus bestaat.

“Het voordeel van de consensus en de moeilijk te manipuleren data is dat informatieverstrekking efficiënter verloopt”, zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO. “Dit creëert economische waarde, omdat bepaalde diensten van intermediairs niet meer nodig zijn. Een risico is daarbij wel dat een decentraal systeem automatisch leidt tot minder toezicht en controle als het niet goed wordt ingericht.”

De DLT kan digitaal rechten toekennen. Dit heet tokenisatie en kan worden gedaan voor zowel fysieke als virtuele zaken. Grondstoffen, consumentengoederen, financiële instrumenten of juridische zaken kunnen zo in kleinere delen worden opgesplitst. Hierdoor wordt het makkelijker om financiering op te halen of erin te handelen. Omdat ook hier veelal de functie van intermediair wegvalt, leidt tokenisatie tot een verdere efficiëntieslag.

Van centraal geleide economie naar protocol-economie

Door het wegvallen van intermediairs wordt vaak de vergelijking gemaakt met het ontstaan van het internet. Waar de economische impact van het internet vooral ligt bij consumptieve goederen en diensten, kan de DLT dit doen voor onder andere de financiële dienstverlening. ABN AMRO ziet dat de ontwikkelingen rond internet hebben gezorgd voor een verschuiving van een centraal geleide economie, waar weinig gebruik werd gemaakt van data, naar een platform-economie waar het gebruik van data fors is toegenomen. Het is de inschatting van de bank dat dit met de opkomst van de DLT geleidelijk verder zal verschuiven naar een protocol-economie waarin data de sleutelrol hebben in de economie. De focus van de protocol-economie ligt op het bouwen van netwerken en het beperken van tussenpersonen.

ABN AMRO verwacht hogere welvaart door digitaal geld

Veel centrale banken onderzoeken de mogelijkheid van een eigen digitale munt, oftewel ‘central bank digital currency’ (CBDC). Een andere nieuwe vorm van digitaal geld zijn stablecoins - cryptocurrencies die een onderpand hebben en gekoppeld zijn. Wanneer gereguleerde stablecoins of CBDC’s eenmaal een betrouwbaar betaalsysteem weten te vormen, kunnen ze gebruikers toegang bieden tot bankdiensten en -producten. Dit zal, met name in ontwikkelingslanden, leiden tot een productiviteitsverbetering en hogere economische groei. Hierdoor kan het welvaartsniveau toenemen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.