Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden

Biometrische verificaties flink toegenomen tijdens pandemie

| Cisco | 3 min | 15 oktober 2021 13:48
Copyright: Cisco
  • Gebruik van multi-factor authenticatie de nieuwe norm door hybride werken
  • Biometrie neemt aanzienlijk toe, een stijging van 48% in verificaties jaar na jaar
  • Bijna de helft (47%) van de IT-besluitvormers in Nederland zegt een beveiligingsstrategie te implementeren zonder wachtwoorden
  • Duo: een vervijfvoudiging in het gebruik van Web Authenticatie (WebAuthn) sinds april 2019
Cisco’s Duo Security publiceert een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat ondernemingen steeds vaker afstappen van wachtwoorden en kiezen voor “gemakkelijke” authenticatiemethoden voor hybride werknemers. Hoewel het totale aantal Duo MFA authenticaties het afgelopen jaar met 39% is toegenomen, neemt biometrische authenticatie nog sneller toe, met wel 48%.

Het Duo Trusted Access Report 2021 analyseerde data van meer dan 36 miljoen apparaten, meer dan 400.000 unieke applicaties en ongeveer 800 miljoen maandelijkse verificaties vanuit Duo’s wereldwijde klantenbestand, waaronder ook uit Nederland. Het rapport maakt duidelijk hoe organisaties vanuit verschillende sectoren ervoor zorgen dat er vanaf iedere locatie gewerkt kan worden door controles te implementeren die zorgen voor veilige toegang tot applicaties.

Biometrische authenticatie is op meer dan 74% van de mobiele telefoons van Nederlandse Duo-gebruikers geactiveerd. Dit wijst op een groeiende acceptatie van niet-traditionele verificatiemethoden en de toegankelijkheid van wachtwoordloze hardware die velen toch al elke dag bij zich dragen. Duo constateert ook een vervijfvoudiging van het gebruik van Web Authentication (WebAuthn), waarmee biometrie veilig lokaal op het apparaat kan worden opgeslagen en gevalideerd, in tegenstelling tot een gecentraliseerde database.

Het afschaffen van wachtwoorden verbetert de inlogervaring voor de overgrote meerderheid van gebruikers. Duo is altijd al een voorvechter geweest van wachtwoordloze technologie. Volgens het Duo Security onderzoek onder wereldwijde IT-besluitvormers is meer dan de helft van de organisaties van plan om een wachtwoordloze strategie te implementeren, onder Nederlandse IT-besluitvormers is dit 47%. Voordelen om over te stappen op een wachtwoordeloze organisatie is het verbeteren van de algehele beveiliging, de mogelijkheid voor gebruikers om zich vanaf meerdere apparaten te authentiseren en het gemak in gebruik. In Nederland geeft 41% van de respondenten aan dat beveiligingsproblemen met betrekking tot gecompromitteerde gebruikersgegevens het meest frustrerende en zorgwekkende onderdeel van het gebruik van wachtwoorden is.

“Bedrijven stappen over op nieuwe, efficiëntere manieren om toegang te controleren,” zegt Jan Heijdra security specialist bij Cisco Nederland. “Zij zien in de praktijk hoe het democratiseren van beveiliging een grote bijdrage kan leveren aan het feit dat hybride werknemers zich op hun belangrijkste taken kunnen focussen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.”

Het belang van gebruikersgerichte beveiliging, die rekening houdt met de werkpatronen van medewerkers en ervoor zorgt dat voorzieningen toegankelijk blijven, maar buiten bereik van kwaadwillende actoren zijn, wordt bevestigd in de recente Cisco Hybrid Work Index. Het rapport laat zien dat hoewel er een toename was in het gebruik van VPN en secure remote access aan het begin van de pandemie, frauduleuze pogingen tot toegang ook met een factor 2,4 toenamen gedurende diezelfde periode. Vanwege deze dreigingen implementeren organisaties strenger beleid om het vertrouwen van gebruikers en apparaten te verifiëren voordat er toegang wordt verleend tot applicaties. Het aantal mislukte authenticaties als gevolg van verouderde apparaten is tussen 2020 en 2021 met 33% toegenomen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Cisco
Cisco (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd leider in IT en helpt organisaties optimaal gebruik te maken van de kansen van morgen, door te laten zien wat er mogelijk is door zaken te verbinden die voorheen niet verbonden waren.
Cisco en het Cisco-logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Cisco en/of zijn dochterondernemingen in de VS en andere landen. Een lijst met handelsmerken van Cisco is te vinden op www.cisco.com/go/trademarks. Genoemde handelsmerken van derden zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren. Het gebruik van het woord partner impliceert geen partnerschapsrelatie tussen Cisco en een ander bedrijf.
Meer over Cisco
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.