Techleap.nl en incubators bundelen krachten

Deeptech startups op nationaal niveau naar grotere hoogte brengen

| Techleap | 3 min | 19 oktober 2021 10:01
Copyright: Techleap / Annelien Nijland
Pole Position is van start; een nieuw en exclusief initiatief om deeptech-ondernemers te begeleiden van startup- naar scaleup-fase. Techleap en de lokale incubators YES!Delft, UtrechtInc, Novel-T en Braventure organiseren samen een passend landelijk programma om deeptech-startups verder te helpen. Mede door het enorme, internationale netwerk van deze partijen staan de deelnemende startups straks op pole position om door te groeien naar een succesvolle scaleup.

Voor Nederlandse ondernemers in de deeptech sector is de groei van startup naar scaleup niet gemakkelijk omdat zij de ervaring, het netwerk en de financiering missen om die stap te zetten. Daar komt bij dat er weinig initiatieven op landelijk niveau zijn die zich richten op de ondersteuning bij deze doorgroeifase. Hierdoor krijgen juist deze ondernemers niet de kans om uiteindelijk echt impact op de markt te kunnen maken.

Techleap.nl bundelt daarom de krachten met vier incubators en vormt een nieuw nationaal initiatief: Pole Position. Het is de eerste keer dat meerdere regionale partijen samenwerken met een nationale organisatie om te zorgen dat het Nederlandse deeptech ecosysteem de benodigde ondersteuning krijgt in de doorgroeifase van startup naar scaleup.

Persoonlijke begeleiding

Elke editie van Pole Position heeft een specifiek thema om de deelnemers te verbinden met een voor hen zo relevant mogelijk netwerk. Waar programma’s in de beginfase van een startup focussen op kennisoverdracht van experts, ligt bij Pole Position veel meer de nadruk op het leren van elkaars ervaringen, vanuit de peer-2-peer filosofie. Ervaren ondernemers, investeerders en zorgexperts geven input en ontsluiten een netwerk. Zo ontstaat er een community waar bedrijven nu en in de toekomst veel aan zullen hebben. De eerste ronde van Pole Position gaat deze maand van start met tien deelnemende bedrijven.

Gezondheidszorg

Deze eerste editie is gericht op deeptech-startups in de medische sector. Het duurt vaak lang om medische producten op de markt te krijgen, waardoor het extra lastig wordt voor ondernemers om te groeien. "We zien dat Techleap.nl samen met lokale incubators een sterke combinatie vormt. Dit resulteert in een geweldig netwerk om deeptech-startups door hun ‘valley of death’ heen te helpen en Nederland internationaal op de kaart te zetten als het gaat om een snelgroeiend deeptech-ecosysteem”, zegt Anne Strobos, Director Access to Technologies bij Techleap.nl.

Jorg Kop, managing director van UtrechtInc: "Wanneer onze startups de groeifase in hun ondernemerstraject bereiken, verandert de rol van de oprichters en worden hun behoeften specifieker. Deze startups hebben toegang nodig tot het juiste niveau van specifieke en landelijke ondersteuning die wij als lokale ecosystemen alleen niet kunnen bieden."

Toekomst

Door deze ondernemers de juiste handvatten te geven zullen meer bedrijven succesvol kunnen doorgroeien en uiteindelijk, wanneer daar sprake van is, voor meer financiering kunnen worden overgenomen. Als gevolg hiervan zullen deze ondernemers meer ervaringen en investeringen terugbrengen naar het deeptech ecosysteem en zo wordt met dit programma niet alleen een steentje bijgedragen aan de Nederlandse economie van nu, maar ook aan die van de toekomst.

Techleap.nl wil Pole Position in 2022 opschalen naar het aanhaken van alle landelijke incubators, meer partijen verbinden aan het programma, en uitbreiden naar meer focusgebieden.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Techleap
Over Techleap
Techleap.nl helpt het tech-ecosysteem van Nederland te kwantificeren en te versnellen door de leiders van morgen op het gebied van technologie te empoweren. Techleap.nl creëert zo het optimale klimaat voor technologiebedrijven om te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt, talent en technologie verbeteren. Special Envoy voor Techleap.nl is Constantijn van Oranje.
Meer over Techleap
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.