Onderzoek door Vertiv definieert standaardmodellen voor de implementatie van edge computing-omgevingen

Nieuwe modellen hebben als doel om kosten te besparen en implementaties te stroomlijnen

| Vertiv | 4 min | 19 oktober 2021 13:53
Copyright: Vertiv
Vertiv, wereldwijde leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, maakt vandaag de resultaten van onderzoek naar implementatiemodellen voor edge computing-omgevingen bekend. Het doel van het onderzoek was om modellen te identificeren die organisaties kunnen helpen om over te stappen op een meer gestandaardiseerde aanpak van edge-implementaties, zodat ze kunnen profiteren van kostenbesparingen en een kortere implementatietijd.

Het rapport Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models bouwt verder op het onderzoek naar edge-archetypes en de resulterende classificatie dat Vertiv in 2018 publiceerde. Het nieuwe rapport biedt een verdere categorisatie van edge-omgevingen op basis van hun locatie(s) en externe omgeving, het aantal racks, de stroomvereisten en beschikbaarheid, aantal huurders, passieve infrastructuur en infrastructuurleverancier. Deze categorisatie is als volgt:
  • Device-edge: Hierbij is de rekenkracht in het apparaat ingebouwd of als standalone oplossing direct aan het apparaat bevestigd. Voorbeelden zijn augmented en virtual reality apparaten en slimme verkeerslichten.
  • Micro-edge: Dit is een kleinschalige, standalone oplossing die qua omvang kan variëren van een of twee servers tot vier racks. Deze oplossing kan worden geïmplementeerd binnen een bedrijfslocatie. Veel voorkomende toepassingsscenario’s zijn realtime voorraadbeheer en netwerkkasten in onderwijsomgevingen.
  • Gedistribueerd edge-datacenter: Dit betreft een implementatie op een bedrijfslocatie zoals een bestaand zakelijk datacenter, een netwerkruimte of een nieuwe standalone faciliteit. Maar denk ook aan een kleinschalig gedistribueerd datacenter of colocatiefaciliteit binnen het telecommunicatienetwerk of op een regionale locatie. Gedistribueerde edge datacenters zijn vaak te vinden in industriële, telecommunicatie-, zorg- en smart city-omgevingen.
  • Regionaal edge-datacenter: Dit is een datacenter dat zich buiten de core-datacenterhubs bevindt. Omdat het vaak gaat om een datacenter dat speciaal is ingericht voor het hosten van de IT-infrastructuur, komen veel functionaliteiten overeen met die van hyperscale datacenters. Zo is de omgeving geconditioneerd en gecontroleerd en is er sprake van krachtige beveiliging en een hoog niveau van betrouwbaarheid. Dit model komt vaak voor in retailomgevingen en dient als intermediaire locatie voor gegevensverwerking.
De introductie van edge-archetypes drie jaar geleden droeg bij aan een beter begrip van edge computing-omgevingen. Dit was de eerste formele poging om op basis van branchebreed verzamelde informatie edge-toepassingen te groeperen om te voorkomen dat organisaties met elke nieuwe edge-implementatie opnieuw het wiel moesten uitvinden. Sindsdien zijn andere organisaties en brancheverenigingen van start gegaan met de ontwikkeling van standaardprocessen en -technologieën, om het begrip en de effectiviteit van edge computing te vergroten, vaak met Vertiv als samenwerkingspartner. De edge-infrastructuurmodellen die Vertiv nu presenteert, vormen de logische vervolgstap.

“Nu edge computing volwassen wordt en edge-locaties als paddenstoelen uit de grond schieten en steeds geavanceerder worden, is de ontwikkeling van edge-infastructuurmodellen een noodzakelijke stap op weg naar gestandaardiseerde apparatuur en ontwerpen die de efficiëntie verbeteren en de kosten en implementatietijd terugdringen”, zegt Martin Olsen, global vice president Edge Strategy & Transformation bij Vertiv. “Edge-locaties zullen om een bepaalde mate van aanpassing blijven vragen. Dit is nodig om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van gebruikers. Deze modellen vereenvoudigen echter een groot aantal fundamentele keuzes en brengen noodzakelijke standaardisatie naar edge-omgevingen. Dit onderzoek is met name interessant voor partijen die specificaties opstellen, zoals channel partners en IT-beheerders.”

Het onderzoek, dat in samenwerking met analistenbureau STL Partners werd uitgevoerd, maakt duidelijk dat edge-locaties verfijnd moeten worden op basis van factoren als de omgeving, het toepassingsscenario, de aanwezigheid van legacy apparatuur, de beveiliging, het onderhoud, zakelijke datacenteractiviteiten en communicatiemogelijkheden. Het is echter mogelijk om deze aanpassingen door te voeren binnen het kader van edge-infastructuurmodellen zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van de standaardisatie die deze modellen bieden.

“Door gebruik te maken van de vier infrastructuurmodellen kunnen spelers binnen het gehele edge computing-ecosysteem profiteren van legio voordelen, zoals een kortere time-to-market en een snellere implementatie”, zegt Dalia Adib, director Consulting & Edge Computing Practice lead bij STL Partners. “De markt voor edge computing is groeiende, en die groei kan alleen worden versterkt door te zorgen voor een bepaalde mate van standaardisering van de taal die we gebruiken voor het beschrijven van edge-implementaties.”

Het onderzoeksrapport brengt daarnaast de infrastructuurvereisten voor edge-omgevingen in kaart voor verticale markten zoals industrie, retail en communicatie, en gaat in op de voorkeursmodellen voor edge-infrastructuren. Het rapport bevat daarnaast aanbevelingen voor bedrijven en solution providers die zich bezighouden met de implementatie van edge-infrastructuren.

Vertiv ontwikkelde bovendien een online tool om klanten, partners en andere partijen die edge-locaties ontwerpen en implementeren te helpen met het vinden van het juiste infrastructuurmodel voor hun toepassingen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Vertiv
Vertiv (NYSE: VRT) brengt hardware, software, analyse en service samen om ervoor te zorgen dat de vitale toepassing van zijn klanten continu kunnen draaien, optimaal presteren en meegroeien met hun zakelijke behoeften. Vertiv lost de belangrijkste uitdagingen op waarmee datacenters, communicatienetwerken en commerciële en industriële locaties van nu te maken hebben met een portfolio van stroom-, koelings- en IT-infrastructuuroplossingen en diensten die zich uitstrekken van de cloud tot de edge van het netwerk.
Meer over Vertiv
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.