Nederlandse IT-besluitvormers zien cybergevaar toenemen in IoT-netwerk

27% van Nederlandse IT-besluitvormers geeft aan dat IoT-beveiliging volledige revisie nodig heeft

| Palo Alto Networks | 4 min | 20 oktober 2021 16:41
Nederlandse IT-beveiligingsteams moeten meer doen om te voorkomen dat IoT-apparaten beveiligingsrisico's opleveren. Maar liefst 78% van de Nederlandse IT-beslissers met IoT-apparaten die verbonden zijn aan hun bedrijfsnetwerk, geeft aan dat de huidige IoT-maatregelen de toename van IoT-apparaten niet bijhouden. Hoewel er veel ruimte voor verbetering is, staat de Nederlandse IoT-beveiliging nog altijd beter gepositioneerd dan zijn Europese tegenhangers. 84% van de Nederlandse IT-besluitvormers zegt IoT-apparaten te segmenteren, waardoor Nederland een wereldleider is op dat gebied. Dat blijkt uit een nieuwe studie[1] naar de beveiliging van Internet of Things (IoT)-apparaten, in opdracht van Palo Alto Networks, de wereldleider op het gebied van cyberbeveiliging.

Nederland loopt voorop in IoT-beveiliging

Nederlandse IT besluitvormers hebben hun IoT-beveiliging beter op orde hebben dan hun collega’s in Europa. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groot deel van Nederlandse respondenten aangeeft IoT-apparaten te segmenteren:
  • 84% van de Nederlandse respondenten zegt dat ze IoT-apparaten segmenteren in vergelijking met 82% van de respondenten uit Italië en 72% van de respondenten uit Spanje. 55% van de IT-besluitvormers uit het VK geeft aan dat ze IoT-apparaten segmenteren, wat het laagste percentage respondenten in het onderzoek is.
Segmentatie is essentieel voor het bouwen van veilige en slimme netwerken. Door IoT-apparaten te segmenteren, worden ze geïsoleerd van het bedrijfsnetwerk en worden ze beperkt tot een aparte en beveiligde ruimte. Dit zorgt ervoor dat IoT-apparaten niet zomaar verbinding maken met het netwerk waarop de e-mailserver of het HR-systeem van een bedrijf draait. Overigens geven alle Nederlandse IT-beslissers in het onderzoek aan dat ze op zijn minst overwegen om hun IoT-apparaten te segmenteren. Nederland is hierin uniek, want voor alle andere landen in het onderzoek geeft minstens 1% van de respondenten aan niet te overwegen om met het segmenteren van IoT-apparaten te beginnen. Dit bevestigt het beeld dat Nederlandse IT-beslissers het beter doen op het gebied van IoT-beveiliging.

Bovendien zegt meer dan een derde (35%) van de Nederlandse besluitvormers dat ze IoT-apparaten ook microsegmenteren en ook op dat gebied is Nederland dus koploper:
  • 35% van de Nederlandse respondenten zegt dat ze IoT-apparaten microsegmenteren, vergeleken met 32% van de respondenten uit Italië en 28% van de respondenten uit Ierland. 11% van de IT-besluitvormers uit het VK geeft aan dat ze IoT-apparaten microsegmenteren, wat het laagste percentage respondenten in het onderzoek is.

Bij microsegmentatie worden IoT-apparaten afzonderlijk beperkt tot strak afgestelde beveiligingszones. “We zien dat Nederlandse IT-besluitvormers relatief vooruitstrevend zijn in hun IoT-beveiliging, zeker in vergelijking met andere landen in Europa,” zegt Mark van Leeuwen, Country Manager Nederland bij Palo Alto Networks. “Toch zie je het liefst dat alle IT-besluitvormers aangeven dat ze IoT-apparaten microsegmenteren. Alleen op die manier verklein je namelijk het aanvalsoppervlak van je onderneming en krijg je controle op zijdelings verkeer tussen verbonden apparaten.”

Veel zicht op IoT-gevaar, maar beveiliging loopt achter

Uit het onderzoek van Palo Alto Networks blijkt dat Nederlandse IT-besluitvormers vinden dat hun bedrijf veel zicht heeft op IoT-apparaten:
  • 94% van de Nederlandse respondenten die IoT-apparaten hebben aangesloten op het netwerk van hun organisatie, geeft aan vertrouwen te hebben in het zicht dat hun bedrijf heeft op het aantal IoT-apparaten dat is aangesloten op het bedrijfsnetwerk
Tegelijk vindt het grootste deel dat er meer IoT-veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen. 78% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat de huidige IoT-veiligheidsmaatregelen de toename van IoT-apparaten niet bijhouden, wat zorgt voor gevaar en kwetsbaarheid van het bedrijf. Daarbovenop geeft 97% van Nederlandse respondenten aan dat de IoT-beveiliging van hun bedrijf verbeterd moet worden. Meer dan een kwart (27%) zegt zelfs dat de huidige IoT-beveiliging een volledige revisie nodig heeft.

“Aan de hand van de vastgestelde kloof tussen het vertrouwen in zichtbaarheid (94%) en het vertrouwen in huidige veiligheidsmaatregelen (22%) zou je kunnen concluderen dat IT-besluitvormers in Nederland zich erg bewust zijn van het toenemende gevaar. We zien dan ook dat bijna alle Nederlandse besluitvormers die deelnamen aan dit onderzoek aangeven dat de IoT-beveiliging verbeterd moet worden (97%), waardoor de noodzaak toch wel erg duidelijk wordt,” aldus Van Leeuwen. “De doorzettende groei van het aantal IoT-apparaten geeft cybercriminelen steeds meer mogelijkheden om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven zich niet alleen focussen op het monitoren en het in kaart brengen van IoT-apparaten die zijn verbonden met het bedrijfsnetwerk, maar ook passende maatregelen nemen.”

Uit het onderzoek van Palo Alto Networks blijkt dat de noodzaak om IoT-beveiliging te verbeteren blijft stijgen en ook uit het Cybersecuritybeeld van Nederland 2021 blijkt dat de veiligheid van IoT-apparaten al langere tijd niet op orde is. Business Insider Intelligence voorspelt daarnaast dat tegen het einde van 2026 er wereldwijd 64 miljard nieuwe IoT-apparaten geïnstalleerd zullen worden. De toename van IoT-apparaten zal zich voorlopig dus voortzetten en de investering in IoT-beveiliging is dan ook essentieel voor de digitale veiligheid van de toekomst.
  1. Onderzoeksmethode: Palo Alto Networks gaf opdracht aan technologieonderzoeksbureau Vanson Bourne, dat 1.900 IT-besluitvormers ondervroeg bij organisaties in 18 landen: Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Midden-Oosten (bestaande uit de VAE en Saoedi-Arabië) , Spanje, Italië, Ierland, Australië, China (inclusief Hong Kong), India, Japan, Singapore en Taiwan.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Palo Alto Networks
Palo Alto Networks als leverancier op het gebied van cyberbeveiliging geeft de cloud-centric toekomst vorm met technologie die de manier waarop mensen en organisaties werken transformeert. Onze missie is om de cybersecuritypartner bij uitstek te zijn en onze digitale manier van leven te beschermen. We helpen de grootste beveiligingsuitdagingen ter wereld aan te pakken met continue innovatie die de nieuwste doorbraken in kunstmatige intelligentie, analyse, automatisering en orkestratie grijpt. Door een geïntegreerd platform te leveren en een groeiend ecosysteem van partners te versterken, lopen we voorop bij het beschermen van organisaties via clouds, netwerken en mobiele apparaten. Onze visie is een wereld waar elke dag veiliger en veiliger is dan de vorige.
Palo Alto Networks, en het Palo Alto Networks-logo zijn handelsmerken van Palo Alto Networks, Inc. in de Verenigde Staten en in rechtsgebieden over de hele wereld. Alle andere handelsmerken, handelsnamen of servicemerken die hierin worden gebruikt of genoemd, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Meer over Palo Alto Networks
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.