Bedrijven zijn het er niet over eens of IT een plaats in de directiekamer moet hebben

Slechts 14% van de IT-leiders is echt enthousiast over de technologie zelf

| Pure Storage | 5 min | 25 oktober 2021 10:56
Copyright: Benjamin Child op Unsplash
Pure Storage heeft in Europa onderzoek verricht onder IT-leiders, waaruit blijkt hoe de pandemie een grote perceptieverschuiving van IT binnen organisaties heeft veroorzaakt en technologieleiders een cruciale, strategische stem binnen het bedrijf heeft gegeven. Het onderzoek, gebaseerd op interviews met 504 IT-leiders in heel Europa, waaronder 50 uit Nederland, kijkt naar de motivatie van IT-leiders, de vooruitgang die het afgelopen jaar is geboekt en hoe hun prioriteiten verschuiven.

Nu zo veel bedrijven beseffen hoe essentieel data zijn voor hun succes, is het logisch dat 66% van de IT-leiders trots is op de impact die ze het afgelopen jaar hebben gerealiseerd. In feite wordt 46% gemotiveerd door de wetenschap dat IT zijn waarde in de afgelopen 12 maanden heeft bewezen, 42% verklaart zijn enthousiasme voor IT door anderen te helpen met IT-carrière of hen daarbij te ondersteunen. Eveneens 42% wordt gedreven door het verband tussen technologische veranderingen en bedrijfsresultaten. Opmerkelijk is dat slechts 1 op de 7 (14%) aangeeft dat de technologie zelf hen enthousiasmeert en motiveert, wat suggereert dat zij steeds meer gericht zijn op innovatie om waarde voor hun organisaties te realiseren en de digitale transformatie te ondersteunen.

De rol van IT bij het aanpakken van de zakelijke uitdagingen

Hoewel de afstemming tussen IT en de business een uitdaging is waar veel organisaties al tientallen jaren mee worstelen, blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse managers de afgelopen 12 maanden aanzienlijke verbeteringen hebben doorgevoerd. In feite suggereren de technologen dat de afstemming tussen IT-managers en de business is verbeterd van gemiddeld 53% twee jaar geleden tot 64% nu.

Als we echter kijken naar de manier waarop IT de business heeft kunnen ondersteunen, hebben IT-leiders vertrouwen in hun bijdragen. 26% geeft aan dat de bestaande technologie-infrastructuur zeer robuust is en 30% vindt dat de IT-processen en de IT-cultuur in de hele business zeer wendbaar als het gaat om het ondersteunen van de organisatiebehoeften.

Een derde van de IT-managers is echter duidelijk gefrustreerd door het gebrek aan erkenning dat zij tijdens de pandemie hebben gekregen als belangrijke drijvende kracht achter veranderingen binnen de hele onderneming: 32% verklaart dat zij in de afgelopen 12 maanden geen erkenning hebben gekregen voor hun resultaten. Andere frustraties zijn het stellen van de juiste prioriteiten en reactief brandjes blussen (34%) en de voortdurende druk om tegelijkertijd te innoveren en kosten te besparen (42%).

“In het begin van de pandemie hadden IT-leiders een immense verantwoordelijkheid voor het in stand houden van de operaties en het isoleren van hun organisaties tegen fysieke en financiële ontwrichting. In het afgelopen jaar is deze druk geëvolueerd en ligt de focus op het bieden van een strategisch overzicht van de veranderende behoeften van een organisatie”, zegt Marco Bal, Principal Systems Engineer bij Pure Storage. “Nu we verdergaan is het absoluut noodzakelijk dat de bedrijfsbehoeften in balans zijn en de juiste prioriteit krijgen, zodat CIO's de technologie kunnen blijven bieden die nodig is om een substantieel voordeel voor gebruikers te creëren.”

Verschuiving van prioriteiten in het komende jaar

In de komende twaalf maanden hebben IT-managers hun intentie uitgesproken om zich te richten op de ontwikkeling van hun eigen vaardigheden. Van de belangrijkste vaardigheden die zij willen ontwikkelen, zijn vaardigheden op het gebied van cyberweerbaarheid voor 46% een topprioriteit, naast resultaatgerichtheid (38%) en het opbouwen van persoonlijke invloed en geloofwaardigheid (38%).

Dit wordt verder ondersteund door de notie dat IT-managent op zoek zijn naar sterkere partnerschappen met de directie, waarbij 42% een directe lijn wil naar de CFO, 38% kiest voor de CEO en 30% aangeeft dat zij met de COO een betere relatie willen opbouwen.
Wat de strategische doelen voor het komende jaar betreft, zijn de belangrijkste aandachtspunten van IT-leiders voor dit jaar onder meer:
  • Vaardigheden in het IT-team: de helft (50%) wil zich richten op het bijscholen van het IT-team en 42% wil IT-teamleden werven met nieuwe vaardigheden
  • Mentaal welbevinden van het personeel: 38% geeft aan van plan te zijn het mentaal welbevinden van werknemers te verbeteren
  • De groene agenda: 34% geeft aan dat duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt zal zijn
  • Wendbaar blijven: 68% zegt dat snelle wendbaarheid - het concept van het gebruik van data om snel zakelijke beslissingen te nemen - essentieel is voor innovatie en groei
Tot slot, als we kijken naar de top vier prioriteiten voor de komende 12 maanden, zijn de technologen van plan zich te richten op het volgende:
  1. Wendbaarheid: verankeren en versnellen van wendbaarheid in het hele bedrijf (88%)
  2. Remote werken: het verbeteren van de digitale ervaring voor een toekomst van thuiswerken of hybride werken (82%)
  3. Kosten: optimaliseren van kosten en right-sizing IT (82%)
  4. Digitale transformatie: blijvende versnelling van digitale transformatie (76%)
Marco Bal concludeert: “Voor het begrijpen van zakelijke prioriteiten is een strategisch denker nodig die duidelijkheid en richting geeft aan technologiebeslissingen voor de lange termijn. Uit het onderzoek komt naar voren dat de visie van IT-leiders kan worden geremd door de infrastructuur waar zij mee te maken hebben. Om de wendbaarheid, klantgerichtheid en innovatie te bereiken waaraan zij prioriteit willen geven, moeten IT-leiders technologie flexibel kunnen gebruiken en naar behoefte kunnen op- en afschalen. De vrijheid die deze aanpak biedt, zorgt voor meer tijd en middelen om in innovatieve projecten te investeren.”

Over het onderzoek

Onafhankelijk onderzoeksadviesbureau Insight Avenue deed onderzoek onder 504 IT-leiders in organisaties in heel Europa met meer dan 500 werknemers, waaronder 50 deelnemers in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd in april/mei 2021 en bestrijkt het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en Zwitserland.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Pure Storage
Pure Storage (NYSE:PSTG) helpt moderne organisaties data om te zetten in zakelijk voordeel. De oplossingen van Pure maken een data-ervaring mogelijk die zich kan aanpassen als de behoeften van de klant varanderen. Pure Storage is een van de snelst groeiende IT-bedrijven in de geschiedenis. Het bedrijf helpt klanten data te benutten, terwijl de complexiteit en de kosten van het beheer van de onderliggende infrastructuur worden verminderd. Pure Storage biedt een moderne data-ervaring die een gemeenschappleijke operationele omgeving creëert over meerdere datacenters en clouds, en een vereenvoudiging van de operaties via APIs en intelligente AI-gedereven automatisering. Met een gecertificeerde NPS-score die wereldwijd tot de top 1% van de B2B-bedrijven behoort, heeft Pure een groeiende groep klanten die tot de meest tevreden klanten ter wereld behoren.
Pure Storage, het ‘P’ logo, AIRI, Evergreen, FlashBlade, FlashStack en Pure1 zijn handelsmerken van Pure Storage, Inc. Alle andere handelsmerken en namen genoemd in dit document zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.
Meer over Pure Storage
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.