‘FrankenCloud’ bij Nederlandse organisaties nog steeds grote uitdaging

Eén derde van de Nederlandse respondenten ziet security niet als topprioriteit ondanks cyberaanvallen

| IBM | 2 min | 28 oktober 2021 16:27
Afbeelding: Cloud versions cross the chasm (Bron: Aangepast van Moore, Geoffrey A. Crossing the Chasm: marketing en verkoop van hightechproducten aan reguliere klanten. Collins Business Essentials. Augustus 2006.) | Copyright: IBM
IBM kondigt vandaag een nieuw onderzoek aan, waaruit blijkt dat security nog steeds een grote uitdaging vormt binnen het Cloud domein. Meer dan de helft (66%) van de Nederlandse deelnemers geeft aan dat beveiligingsproblemen nog steeds een belangrijk obstakel vormen voor het verbeteren van hun bedrijfsprestaties. Toch geeft 44 procent van de Nederlandse IT-professionals aan dat het verbeteren van hun cyberbeveiliging en het verminderen van de cyberrisico's niet tot hun grootste zakelijke en IT-investeringen behoren. 86 procent geeft aan dat cybersecurity, die is ingebed in de Cloudarchitectuur, (extreem) belangrijk is voor succesvolle digitale initiatieven.

De Nederlandse deelnemers geven aan dat ze het vaak lastig vinden om meerdere Clouds te koppelen aan hun reeds bestaande netwerk. Om dit toch te realiseren gaan organisaties vaak onderdelen ‘houtje touwtje’ aan elkaar verbinden. Bij IBM IT-omgevingen noemen ze dit het ‘FrankenCloud model’, omdat het netwerk net als Frankenstein is geassembleerd. Dit resulteert in systemen vol complexiteit en geassembleerde onderdelen. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddelde beveiligingsteam 25 tot 49 tools gebruikt van maximaal 10 verschillende leveranciers. Dit gegeven creëert blinde vlekken die we niet langer kunnen vermijden. Het is daarom niet verstandig om beveiligingssystemen zelf samen te stellen. De security van een bedrijf moet worden ontworpen met één controlepunt dat een holistisch beeld van bedreigingen biedt en de complexiteit vermindert.

Enkele andere Nederlandse resultaten uit het onderzoek zijn:
  • Slechts 1 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan gebruik te maken van alleen de Private- of Public Cloud. Dit is een daling van 41 procent ten opzichte van 2019;
  • Regelgeving is nog steeds een belangrijk obstakel voor 68 procent van de respondenten;
  • Bijna de helft (47%) van de Nederlandse organisaties werkt in Hybrid Cloudomgevingen;
  • Bijna 78 procent van de Nederlandse deelnemers geeft aan dat workloads volledig overdraagbaar moeten zijn zonder vendor lock-in. Dit is (extreem) belangrijk voor het succes van hun digitale initiatieven;
  • Maar liefst 77 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat ‘vendor lock-in’ een belangrijke uitdaging is voor het verbeteren van de bedrijfsprestaties.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over IBM
International Business Machines Corporation (IBM) is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer. Tot de kernactiviteiten van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computerhardware, -software, -technologie en dienstverlening in de IT-sector.
Meer over IBM
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.