Salesforce Q3 Shopping Index

Groeistagnatie in e-commerce, hoge conversieratio’s in Nederland

| Salesforce | 4 min | 28 oktober 2021 17:45
Copyright: Salesforce
Salesforce ziet groeistagnatie in online verkoop en relatief hoge cijfers in conversieratio’s in Nederland. Dit blijkt uit de Salesforce Q3 Shopping Index. Verder verwacht Salesforce dat retailers de komende feestdagen wereldwijd te kampen hebben met hogere kosten, een vervagende grens tussen on- en offline retail en een wijziging in het gebruik van cookies. Om de consument optimaal te voorzien in hun behoeften, passen veel retailers hun marketingstrategie aan voor het aankomende winkelseizoen.

Hoewel de Nederlandse online verkoop in Q3 nog steeds harder groeide (18%) dan het wereldwijde gemiddelde (11%), is het verschil aanzienlijk kleiner dan het vorige kwartaal (28% versus 3% in Q2). Daarmee lijkt de groei in Nederlandse e-commerce zowel meer in lijn te komen met het wereldwijde groeitempo, als met de groeitrend van vóór de pandemie. Ondanks de doorzettende groei in online verkoop zullen consumenten, detailhandelaars en leveranciers naar verwachting wel te maken krijgen met stijgende kosten en afnemende voorraden als gevolg van de druk op de wereldwijde toeleveringsketen.

Tegelijkertijd verwacht Salesforce dat de online bestedingen het aankomende winkelseizoen wereldwijd weer een recordhoogte bereiken en de 1 biljoen euro zullen doorbreken. Dit komt niet door een verwachte toename van online bestellingen, deze lijken zelfs te dalen met 2%. Maar de verwachte prijsstijging van 20% zal alsnog een positief effect hebben op de online verkoopcijfers waardoor deze naar verwachting hoger zullen zijn dan vorig jaar.

Nederlandse verkopers hebben bovendien al een langere tijd een opvallend hoge conversieratio en een relatief laag afbreekpercentage. Conversieratio beschrijft hoeveel bezoekers van een webshop daadwerkelijk overgaan tot een aankoop en afbreekpercentage geeft aan hoeveel online shoppers hun aankoop nog afbreken na het vullen van hun online winkelmandje. Vorig kwartaal had Nederland wereldwijd de hoogste conversieratio van 3,5% en ook nu scoort Nederland hoog met 3,2%. Ook op het gebied van afbreekpercentage scoort Nederland lager dan het wereldwijde gemiddelde. Op zowel PC (69%), tablet (78%), als mobiele toestellen (80%) weten Nederlandse verkopers die percentages relatief laag te houden. Ter vergelijking zijn die percentages wereldwijd respectievelijk 77%, 81% en 86%.

De voorspellingen van Salesforce en de uitkomsten van de Q3 Salesforce Shopping Index belichten wereldwijd een aantal veranderingen de komende feestdagen:
  1. Prijzen stijgen door toenemende productie- en transportkosten en werknemerstekort - De supply chain staat wereldwijd onder druk door de hoge kosten voor productie en logistiek, en door het arbeid tekort. Stijgende inflatie en krimpende winstmarges zijn het gevolg. Uiteindelijk zorgt dit voor hogere prijzen in de winkels, waardoor de sint- en kerstcadeautjes dit seizoen duurder worden, ook voor de Nederlandse shopper.
  2. Fysieke winkels krijgen een cruciale rol in de digitale strategie - Zoals blijkt uit de cijfers van de Salesforce Q3 Shopping Index is de snelheid van de groei in Nederlandse online verkoop afgenomen. Dit kan deels verklaard worden door de heropening van fysieke winkels. Fysieke winkels krijgen een steeds grotere rol in de digitale strategie en de grens tussen on- en offline shoppen zal verder vervagen. Ruim zes op de tien online bestellingen zullen dit najaar beïnvloed worden door fysieke vestigingen, bijvoorbeeld via hulp bij het plaatsen van een online bestelling, of wanneer een koper een online geplaatste bestelling op wil halen bij een winkel.
  3. Nieuwe marketingstrategieën nodig door het wegvallen van ‘cookies’ - Wereldwijd worden er steeds meer privacyregels ingesteld om het gebruik van data van derden te beperken. Retailers zullen daardoor steeds meer aangewezen zijn op first-party data, waardoor de eigen website, app, sociale media, loyalty-programma’s en e-mailmarketing een grote rol gaan spelen in de marketingstrategie. In vergelijking met vorig jaar verwacht Salesforce de komende maanden een groei van 30% in het e-commerce verkeer dat via social media komt en een groei van 18% in het e-commerce verkeer dat via e-mailmarketing komt.

Lena Olivier, Senior Regional Vice President, Retail & Consumer Goods bij Salesforce: "De retailer staat voor behoorlijk wat uitdagingen de komende feestdagen; van de winkelmedewerker die zowel aankopen in de winkel als online bestellingen moet afhandelen tot het bedienen van shoppers die bijvoorbeeld aankopen doen op hun mobiel terwijl ze in de winkel zijn. Daarmee is de fysieke winkel cruciaal geworden in de digitale strategie. Tegelijkertijd zal de retailer proberen om kopers dit seizoen vroeger naar de winkel of online omgeving te trekken om de druk op zowel personeel als de voorraden te spreiden. Tenslotte spelen ook de veranderende wensen van de consument een rol. Wij verwachten bijvoorbeeld dat er dit winkelseizoen veel behoefte zal zijn naar producten en diensten die een ervaring met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan reis-, feest- en luxeproducten.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Salesforce
Salesforce is wereldleider op het gebied van Customer Relationship Management (CRM) en brengt bedrijven dichter bij hun klanten in het digitale tijdperk. Opgericht in 1999, stelt Salesforce bedrijven van elke omvang en branche in staat om te profiteren van krachtige technologieën - cloud, mobiel, sociaal, internet van dingen, kunstmatige intelligentie, spraak en blockchain - om een 360 graden beeld van hun klanten te creëren.
Meer over Salesforce
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.