Hexagon komt met innovatieve oplossingen voor autonome reality capture

Robotgebaseerde Leica BLK ARC en vliegende Leica BLK2FLY voor scanoplossingen in lastige omgevingen

| Leica Geosystems | 3 min | 1 november 2021 12:41
Copyright: Leica Geosystems
Hexagon AB, een van de wereldwijde marktleiders in digitale reality-oplossingen, heeft de Leica BLK ARC en de Leica BLK2FLY geïntroduceerd. Met de nieuwe apparatuur wordt de BLK-serie uitgebreid met volledig autonoom werkende reality capture oplossingen. Deze meetoplossingen zijn de jongste innovaties in Hexagons uitgebreide portfolio van toegankelijke en gebruiksvriendelijke laserscanners.

De Leica BLK ARC is een laserscanner die specifiek ontwikkeld is om de navigatie van robots en andere platforms te verbeteren om zo volledig autonome, mobiele laserscanning te maken. De BLK ARC is in combinatie met een robot snel, nauwkeurig en flexibel inzetbaar en speelt in op de toenemende behoefte aan autonome oplossingen. Daarmee kunnen met een minimale tussenkomst van de gebruiker bijvoorbeeld op een veilige en eenvoudig herhaalbare manier nauwkeurige 3D puntenwolken en/of beelden van veranderende omgevingen gemaakt worden.

De Leica BLK2FLY is het eerste, volledig geïntegreerde en autonoom vliegende laserscanapparaat. Met een paar eenvoudige tikken op een tablet kunnen gebruikers snel, eenvoudig en nauwkeurig objecten en omgevingen vanuit de lucht scannen. Het scannen vanuit de lucht is een interessante optie voor diverse bedrijfstakken die behoefte hebben aan nauwkeurige data van ontoegankelijke of moeilijk bereikbare zones (zoals bijvoorbeeld gevels of daken). Door opnames vanuit de lucht kan een compleet en nauwkeurig beeld van de kenmerken en afmetingen van de buitenkant van een object gerealiseerd worden.
De BLK ARC en BLK2FLY zijn direct verbonden met HxDR, het cloudgebaseerde visualisatieplatform van Hexagon. Daar kunnen de scandata uit het veld geüpload en opgeslagen worden. Met behulp van AI-toepassingen kunnen ze bovendien zodanig verwerkt worden, dat iedereen direct op maatgemaakte digital reality-beelden te zien krijgt.

“De BLK2FLY en BLK ARC laten zien dat Hexagon hard werkt aan het realiseren van een toekomst met autonome en slimme mogelijkheden voor digital reality capture”, zei Ola Rollén, CEO van Hexagon. “De geïntegreerde softwaresystemen voor de scanapparatuur zijn op maat ontwikkeld. We streven naar autonomere en snellere workflows voor reality capture. Robots, sensoren en software werken samen om reality capture projecten zo dynamisch mogelijk uit te voeren oor een hele reeks toepassingen. Of dat nu de documentatie van bestaande bouwwerken is of monitoring en verkenning van afgelegen en gevaarlijke omgevingen zoals mijnen, fabrieken, off-shore installaties of branden.”

De eerste integratie van de BLK ARC met robots werd ontwikkeld voor de Boston Dynamics Spot, maar die kan nu ook gemakkelijk gerealiseerd worden voor andere autonome robotplatforms. De integratie van de BLK ARC met de Spot bood voor het eerst mogelijkheden voor een volledig autonome, mobiele laserscanning met behulp van een robot. De Spot draagt de BLK ARC door de omgeving terwijl de BLK ARC gelijktijdig de navigatie van de robot verbetert met behulp van de ingewonnen 3D-data. De combinatie geeft de Spot een uitgebreidere autonomie, die resulteert in nauwkeurige laserscanning en navigatie, overal waar de robot zich kan voortbewegen. Hiermee is het veilig maken van 3D-modellen van lastig bereikbare of ontoegankelijke gebieden sterk verbeterd.

De BLK2FLY biedt een geheel nieuw niveau van vliegveiligheid met geavanceerde technologie voor het autonoom ontwijken van obstakels. Een combinatie van LiDAR, radar, camera’s en GNSS garanderen optimale en veilige vliegroutes. Gebruikers kunnen eenvoudig data van de BLK2FLY combineren met interieurscans van gebouwen en objecten, die ingewonnen zijn met de Leica BLK2GO, de handheld 3D-scanner van Hexagon. De gekleurde 3D-puntenwolken en andere documentatie van de bouwlocatie vormen een uitstekende basis voor Building Information Modeling (BIM).

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Leica Geosystems
Met meer dan 200 jaar geschiedenis is Leica Geosystems, een Hexagon-bedrijf, de vertrouwde leverancier van hoogwaardige sensoren, software en diensten. Leica Geosystems levert elke dag waarde aan professionals in landmeetkunde, bouw, infrastructuur, mijnbouw, mapping en andere ruimtelijke informatie gerelateerde marktsectoren, en leidt de branche met innovatieve oplossingen om onze autonome toekomst te versterken.
Meer over Leica Geosystems
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.