Aantal dreigingen via mobiele phishing met 161 procent toegenomen in 2021

Blijkt uit het Lookout Energy Industry Threat Report

| Lookout | 3 min | 2 november 2021 8:57
Copyright: Lookout
Securitybedrijf Lookout, toonaangevend in endpoint-to-cloud security, heeft een nieuw rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat gebruikers in de energiesector tussen de tweede helft van 2020 en de eerste helft van 2021 161 procent meer pogingen tot mobiele phishing zagen.

Volgens onderzoekers hadden organisaties in de energiesector tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021 te maken met het volgende:
  • In de eerste helft van 2021 kreeg 20 procent van de medewerkers in de energiesector te maken met pogingen tot phishing via hun mobiele apparaten: een toename van 161 procent vergeleken met de tweede helft van 2020.
  • 17,2 procent van alle phishing aanvallen via mobiele apparaten richtte zich op de organisaties in de energiesector. Hiermee is deze sector het belangrijkste doelwit voor cybercriminelen en aanvallers die gesteund worden door nationale staten.
  • Het gemiddelde aantal phishing dreigingen via mobiele apps was 7,6 procent: bijna dubbel zo veel als alle overige industriesectoren bij elkaar.
  • Ruim de helft (56%) van alle Android-gebruikers draaiden op hun toestel een verouderde versie van het besturingssysteem. Daarmee waren ze blootgesteld aan bijna driehonderd kwetsbaarheden.
  • 95 procent van de mobiele app-dreigingen betroffen riskware of kwetsbaarheden.
  • EMEA zag met 15,8 procent de meeste pogingen tot mobiele phishing, gevolgd door Noord Amerika (11,2%) en APAC (13,2%). Dit is vermoedelijk het gevolg van de Flubot banking malware-campagne, die zich vooral richtte op gebruikers in EMEA.
  • Medewerkers in EMEA en APAC liepen respectievelijk 41 procent en 18 procent meer kans op een mobiele phishing aanval dan hun collega’s uit Noord Amerika.
Het Lookout Energy Industry Threat Report is gebaseerd op de analyse van data in de Lookout Security Graph, dat meetdata bevat van ruim 200 miljoen mobiele toestellen, 150 miljoen apps en detecties via de Lookout Secure Web Gateway (SWG). Onderzoekers van Lookout hebben daarbij specifiek gekeken naar informatie afkomstig van organisaties die betrokken zijn bij het opwekken en leveren van energie, waaronder oliemaatschappijen, raffinaderijen en energieleveranciers.

Organisaties in de energiesector zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur die essentieel is voor de veiligheid, het welzijn en de welvaart van onze samenleving. Recente securityincidenten zoals die op Colonial Pipeline laten zien dat met name de energiesector kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Kwaadwillenden proberen via phishing misbruik te maken van kwetsbaarheden in mobiele toestellen, om zo traditionele beveiligingssystemen te omzeilen en toegang te verkrijgen tot de bedrijfsinfrastructuur, gevoelige informatie te stelen en losgeld te vragen.

Het is daarom essentieel om de mobiele endpoints van medewerkers te beveiligen, nu toestellen op basis van iOS, Android en ChromeOS steeds meer worden gebruikt bij digitale transformatie-initiatieven. Met beschermingen tegen mobiele phishing- en app-dreigingen kunnen organisaties in de energiesector aanvallers tegenhouden die logingegevens en data proberen te stelen, of die bedrijfsprocessen willen stilleggen door middel van ransomware.

“Nu de energiesector moderniseert en daarbij sterk inzet op mobiele toestellen en cloud oplossingen, kunnen de inzichten in dit rapport over mobiele phishing- en app-dreigingen organisaties helpen bij het versterken van hun beveiligingsmaatregelen”, zegt Paul Visch, Regional Manager Benelux bij Lookout. “Gezien de huidige situatie op de energiemarkt zijn bedrijven in deze sector een interessant doelwit, vanwege de schaarste en de hogere prijzen. Ze zijn bijvoorbeeld misschien eerder bereid om te betalen bij een ransomware-aanval. Maar het maakt ze ook interessante doelwitten voor aanvallers die bedrijfsinformatie over contracten, inkoopprijzen etc. willen buitmaken. We raden deze organisaties daarom aan om hun medewerkers goed te trainen in de risico’s van mobiele phishing en gebruik te maken van specifieke oplossingen die daartegen beschermen. Daarbij hebben ze ook inzicht nodig in kwetsbaarheden binnen mobiele apps en mobiele besturingssystemen, om gevoelige bedrijfsinformatie te beveiligen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Lookout
Lookout levert geïntegreerde endpoint-to-cloud-beveiliging. Met een uit de cloud geleverd platform beveiligen we gegevens voor 's werelds toonaangevende ondernemingen en zorgen we ervoor dat ze voldoen aan de regelgeving met respect voor de privacy van hun team dat nu overal werkt. We worden ook vertrouwd door miljoenen individuen over de hele wereld om hun digitale identiteit en mobiele apparaten te beschermen.
Meer over Lookout
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.