Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Zowel volume als financiële schade steeg in 2020

| ScamAdviser | 4 min | 2 november 2021 10:34
Copyright: ScamAdviser
Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar wereldwijd de meest voorkomende vorm van scam.

De forse stijging in het aantal gerapporteerde scams in Nederland komt vooral door Covid en doordat het doen van aangifte aanzienlijk vereenvoudigd is. Hoewel er veel meer melding gemaakt wordt van online fraude, is het toch nog maar het topje van de ijsberg. Uit het onderzoek blijft dat slechts 13% van de Nederlandse slachtoffers melding maakt.

Fraudehelpdesk meldde een aanzienlijke groei in financiële schade, van €26 miljoen in 2019 naar €41 miljoen in 2020. De organisatie ontving 350.000 e-mails, vooral over phishing en malware. Daarnaast ontving het 120.000 telefoontjes over onder andere identiteitsdiefstal, valse hulpvragen van familie en vrienden via WhatsApp en online koop- en verkoopoplichting.

Oplichters worden steeds professioneler en verzamelen eerst publieke gegevens over het slachtoffer om de aanpak te personaliseren, bijvoorbeeld door namen van vrienden of familie te gebruiken. Het meeste geld ging verloren met beleggingen/cryptofraude. Dat ging over gemiddeld 32.000 euro, gevolgd door geavanceerde betalingsoplichting en Business E-mail Compromize (BEC). De Nederlandse politie ontving 120.696 aangiften van scams. (Bronnen: Fraudehelpdesk, Nederlandse Politie)

Online mijnenveld

Xolphin, onderdeel van Sectigo, levert al geruime tijd een actieve bijdrage in de strijd tegen online fraude door samen te werken met ScamAdviser op het gebied van onderzoek naar de betrouwbaarheid van websites.

Martijn Katerbarg, security engineer bij deze online beveiligingsleverancier, vertelt over de toenemende online fraude: “De veelgebruikte scamadviser website controleert de betrouwbaarheid van websites op vele onderdelen, waarbij het onder andere onze SSLCheck gebruikt om de aanwezigheid en geldigheid van een SSL Certificaat te controleren. Dit geeft geen garantie dat een website niet frauduleus handelt, maar is wel essentieel om veilig gegevens uit te wisselen met een website. Daarnaast zullen CA's doorgaans ook certificaten intrekken wanneer er bewijs van phishing wordt gevonden. We zijn blij dat we, in deze tijd waarin consumenten zich praktisch in een online mijnenveld begeven, mee kunnen werken aan dit initatief voor veilige webshops."

Wetshandhavers hebben wereldwijd 266 miljoen meldingen van slachtoffers van online oplichting ontvangen. In termen van financiële schade maken scams nu 5% uit van de totale cybercriminaliteit, die door McAfee wordt geschat op 815 miljard euro (945 miljard dollar) in 2020. In termen van volume maken online scams een veel groter deel uit van cybercriminaliteit. Volgens Group IB zijn scams en phishing goed voor 73% van alle cyberaanvallen. Het World Economic Forum schat dat 0,05% van alle cybercriminaliteit wordt vervolgd. Dit maakt scams, die nog minder worden gerapporteerd dan grote cybermisdrijven, tot een zeer lucratief verdienmodel.

Creatieve dieven

In 2020 richtten scammers zich eerst op Covid-gerelateerde initiatieven. Daarnaast doken ook nieuwe zwendelpraktijken op. Omdat gezinnen tijdens de lockdown op zoek waren naar een huisdier, werden praktijken waarbij een bestelde puppy nooit aankwam, steeds populairder. Scammers werden ook beter in 'up-selling'. Oplichting bij leveringen, waarbij het slachtoffer eerst een product koopt dat nooit wordt verzonden, en vervolgens door dezelfde oplichter extra vervoers- of doaunekosten in rekening worden gebracht, nam een hoge vlucht.

Oplichters spelen ook steeds beter in op de actualiteit; ze kunnen binnen enkele uren nieuws in een scam vertalen. Zo gebruikten zij de bosbranden in Australië voor liefdadigheidsfraude en de Evergreen-containerschipcrisis voor beleggingsfraude. Met de lage rentestanden en verveling bleken velen - vooral mannen - gewillige slachtoffers te zijn voor "investeringsmogelijkheden". Deze zwendel, ook wel pig-butchering genoemd, kan 3, 6 of zelfs 12 maanden lopen. De scammer bouwt een vertrouwde en soms romantische relatie met het slachtoffer op alvorens hem uit te nodigen te investeren in een ‘ongelooflijke kans’.

Samenwerking

Hoewel de VS, Canada en Australië zijn begonnen met het onderling delen van gegevens over oplichting, blijven de meeste landen nog steeds achter, ook binnen Europa. Toch is het wereldwijd delen van gegevens over online oplichting de enige echte oplossing om de wereldwijde epidemie van oplichting te keren, omdat op die manier sneller kan worden geïdentificeerd, voorkomen, onderzocht en vervolgd.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over ScamAdviser
Scamadviser helpt iedere maand miljoenen consumenten bij het bepalen of een website een mogelijke scam is of juist betrouwbaar. De website is in 2012 opgezet door Marc. Marc had golf clubs online gekocht en kwam er snel achter dat ze nep waren. Hij probeerde zijn geld terug te krijgen maar dit lukte niet. Uit frustratie heeft hij Scamadviser opgezet om consumenten te helpen een goede online ervaring te hebben en de juiste keuzes te maken voordat men online koopt. Scamadviser helpt online shoppers bij het maken van hun keuze door websites te beoordelen middels de Scamadviser Betrouwbaarheidsscore. Het algoritme van Scamadviser checkt iedere website op basis van meer dan 40 technische aspecten. Van het IP adres van de webserver, het beschikbaar zijn van de contact gegevens, de leeftijd van de URL, beoordelingen van de website, en veel, veel meer.
Meer over ScamAdviser
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.