Startupecosysteem creëert maar liefst 130.000 banen in Nederland

Nog nooit eerder hebben technologiestartups van eigen bodem zoveel banen gecreëerd

| Techleap | 2 min | 2 november 2021 17:54
Copyright: Techleap
Nog nooit eerder hebben technologiestartups van eigen bodem zoveel banen gecreëerd. In totaal genereert het Nederlandse startupecosysteem 130.000 lokale banen in het gehele land. Dit blijkt uit de derde editie van het Startup Employment Report van Techleap.nl en CBRE, in samenwerking met Dealroom, dat is uitgevoerd onder Nederlandse startups, scaleups en grownups. Het rapport toont aan dat sinds 2018 het aantal banen bij techstartups jaarlijks gemiddeld met 8% groeit. Dit zijn niet alleen technische banen. De meeste vacatures die momenteel openstaan zijn functies zoals sales, bedrijfsontwikkeling, juridische zaken, HR of klantondersteuning.

VC-investeringen en de groeiende ondernemingswaarde zijn aanjagers van deze constante banengroei. In 2021 is tot nu toe €5 miljard geïnvesteerd in Nederlandse startups, drie keer meer dan in heel 2020. Hiermee is Nederland het op twee na snelst groeiende Europese ecosysteem voor VC-investeringen. De totale ondernemingswaarde van het Nederlandse startupecosysteem wordt nu gezet op €296 miljard.

Verdeling van de werkgelegenheid

Het rapport laat zien zien dat health, fintech, ecommerce, energy, foodtech de snelst groeiende sectoren voor werkgelegenheid zijn. 70% van de nieuw gecreëerde banen zijn in deze sectoren te vinden. Ecommerce heeft de hoogste groei van meer dan 16% op jaarbasis sinds januari 2020.

De banen zijn verdeeld over heel Nederland, met het overgrote deel buiten de Amsterdam Hub en de bredere provincie Noord-Holland. Groningen (met een groei van 10,5% tussen 2018 en nu) en Noord-Brabant (snelstgroeiende ecosysteem met de creatie van 4.500 lokale banen sinds 2018) onderscheiden zich van de andere provincies wanneer we kijken naar de banengroei.

“De constante groei laat zien dat het ecosysteem steeds volwassener wordt. Een belangrijk gevolg is dat er een enorme vraag naar talent is,” aldus Marloes Mantel, Director Talent bij Techleap.nl. “De huidige Nederlandse arbeidsmarkt is op dit moment ongekend krap en veel startups hebben moeite om het juiste talent te vinden en aan zich te binden. Om ook op dit gebied de volgende stap te kunnen maken, is het belangrijk dat de Nederlandse overheid op de korte termijn kijkt naar een concurrend belastingstarief voor medewerkersparticipatie en het erkennen van private coderingsscholen. Op de lange termijn moet er een duidelijke strategie komen om de huidige talentenpool te vergroten met zowel Nederlands als buitenlands talent.”

Methodologie

Dit rapport bouwt voort op de TechLeap Startup Finder, die mogelijk wordt gemaakt door Dealroom. Naarmate onze dekking van het Nederlandse ecosysteem verbetert, worden nieuwe startups ontdekt en worden nieuwe data toegevoegd aan bestaande bedrijven. Dit komt bovenop het steeds groeiende aantal startups dat jaarlijks in Nederland wordt opgericht. Al met al bereikte de dataset van dit jaar 11.000 geverifieerde bedrijven. Meer informatie over de methodologie is te vinden in het volledige rapport.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Techleap
Techleap.nl helpt het tech-ecosysteem van Nederland te kwantificeren en te versnellen door de leiders van morgen op het gebied van technologie te empoweren. Techleap.nl creëert zo het optimale klimaat voor technologiebedrijven om te schalen met programma's en initiatieven die de toegang tot kapitaal, markt, talent en technologie verbeteren. Special Envoy voor Techleap.nl is Constantijn van Oranje.
Meer over Techleap
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.