Engelstalig nep-telefoontje: 5.000 keer gemeld

Namens de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden)

| Fraudehelpdesk | 2 min | 4 november 2021 11:54
Copyright: Miryam León op Unsplash
Ongeveer 5.000 mensen hebben inmiddels bij de Fraudehelpdesk gemeld dat zij telefonisch zijn benaderd namens de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden). In werkelijkheid zijn het nep-telefoontjes. Het merendeel van deze meldingen werd in de maand oktober gedaan.

De telefoontjes lijken van een Nederlands mobiel nummer te komen, of echt van de Hoge Raad. In werkelijkheid zijn deze telefoonnummers ‘gespooft’ en zijn de mobiele nummers van particulieren die er niets mee te maken hebben.

Wie opneemt krijgt een Engels-gesproken bandje te horen. De tekst die wordt afgespeeld varieert:
  • ‘Uw BSN-nummer wordt misbruikt’, of:
  • ‘Er loopt een arrestatiebevel tegen u’, of:
  • ‘U maakt onderdeel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen’.
Hierna wordt de ontvanger verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een ‘agent’. Deze nepagent vraagt mensen hun identiteit te verifiëren aan de hand van persoonlijke gegevens.

Vervolgens wordt soms gezegd dat er een probleem is rond de bankrekening van de ontvanger van het telefoontje. Die zou het geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer.

In enkele gevallen ‘helpen’ de oplichters daarbij door zichzelf toegang tot de computer van de gedupeerde te verschaffen. Dat doen zij door de gedupeerden bepaalde software op de computer of telefoon te laten downloaden, om op die manier toegang te krijgen tot een bankrekening.
De meeste mensen met financiële schade zijn Engelstalig.

Advies

Wees alert wanneer u wordt gebeld door een onbekend telefoonnummer. Hoort u een Engelstalig bandje? Hang dan direct op. Bel onbekende nummers niet terug. Maak in elk geval nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje maar verbreek de verbinding. Bel bij twijfel uw bank op het telefoonnummer dat u zelf opzoekt op de website van de bank. Zij kunnen u vertellen wat de werkelijke situatie is. Doe een melding bij de Fraudehelpdesk.

Heeft u een programma op uw computer of telefoon gedownload? Laat het apparaat dan nakijken door een deskundige.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fraudehelpdesk
De Fraudehelpdesk is al bijna 10 jaar het landelijk meldpunt voor oplichting. Op basis van onze ervaring herkennen wij bedreigingen snel. Wij geven gerichte adviezen aan iedereen die met fraude te maken krijgt. Met onze waarschuwingen en publicaties voorkomen we slachtofferschap.
Meer over Fraudehelpdesk
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.