Complexe infrastructuur vormt een van de belangrijkste securityproblemen van Europese bedrijven

Op de eerste plaats staat het verlies van klantdata

| Kaspersky | 3 min | 4 november 2021 14:28
Copyright: Kaspersky
Een van de grootste uitdagingen waar Europese bedrijven mee te maken krijgen in 2021 zijn de kosten voor het beveiligen van steeds complexere omgevingen. Dit geven IT-leiders aan in het laatste IT Security Economics-rapport van Kaspersky. In 2018 stond dit op de zesde plaats van grootste uitdagingen en is dit jaar gestegen naar de tweede plaats. Op de eerste plaats staat het verlies van klantdata (55 procent).

Het gebruik van digitale technologieën in bedrijven werd in 2020 gestimuleerd door lockdowns en werken op afstand, Volgens een studie van McKinsey & Company hebben bedrijven de digitalisering van hun supply chain en interacties met klanten versneld, samen met het aandeel van digitale of digitaal ondersteunde producten in hun portefeuilles. Dit vereiste een massale invoering van nieuwe IT-diensten en veranderingen in de IT-infrastructuur. Deze complexiteit kan gevolgen hebben voor de zichtbaarheid van bedreigingen voor organisaties en de respons op incidenten.

Bedrijven moesten de veiligheid van al deze innovaties waarborgen, wat voor bijna de helft van alle bedrijven (43%) een echte uitdaging werd. Alleen databescherming zorgde voor een grotere uitdaging en staat dan ook al enkele jaren op de eerste plaats. De kosten voor het beveiligen van complexe omgevingen bleken nog crucialer te zijn dan het waarborgen van de naleving van het securitybeleid.

Meerdere factoren

Cloudadoptie heeft ook bijgedragen aan de complexiteit van de IT-infrastructuur. Volgens de studie van Kaspersky is het gebruik van alle soorten clouds, inclusief publieke en private, in 2020-2021 gegroeid tot 86 procent in Europa, vergeleken met 74 procent in 2019. Daarnaast is de virtuele desktopinfrastructuur, die bedrijven had moeten helpen bij het organiseren van toegang op afstand tot bedrijfswerkplekken om veilig vanuit huis te kunnen werken, gestegen van 82 procent naar 84 procent.

Het probleem met complexe infrastructuur is niet alleen dat het moeilijk is om securitytools te implementeren, het maakt het ook veel moeilijker om de signalen van een aanval op te sporen en er tijdig op te reageren om de mogelijke schade te beperken. In feite is een gebrek aan inzicht in de infrastructuur de meest voorkomende uitdaging (65 procent) waarmee Europese organisaties worden geconfronteerd wanneer ze te maken krijgen met complexe bedreigingen.

Gelukkig stimuleert deze kwestie investeringen. Meer dan een derde (38 procent) van de ondernemingen noemt de toegenomen complexiteit van hun IT-infrastructuur als de belangrijkste reden om hun IT-securitybudget te verhogen (tegen 37 procent in 2020).

Sergey Martsynkyan, VP, Corporate Product Marketing bij Kaspersky: "Als het gaat om cybersecurity van bedrijven, ligt het niet alleen aan de steeds evoluerende bedreigingen. Een heterogene en voortdurend veranderende IT-infrastructuur van bedrijven verhoogt de inzet nog verder. Enerzijds bemoeilijkt dit het proces van bescherming zelf, anderzijds kunnen de gevolgen van een succesvolle aanval veel moeilijker worden aangepakt. Gelukkig staat de cybersecurity-industrie niet stil. De meest actuele informatie over bedreigingen en oplossingen voor detectie en respons moeten organisaties helpen de uitdaging aan te gaan en alle innovaties te omarmen voor de groei van hun bedrijf."

Om complexe infrastructuren, met cloud- en on-premise workloads, VDI en remote workforce te beschermen, moeten organisaties op zoek naar een oplossing met sterke detectie- en responsmogelijkheden. De oplossing moet zichtbaarheid geven aan bedreigingen op elk endpoint met achtergrondinformatie over kwaadaardige activiteiten en opties voor responsacties. Kaspersky Hybrid Cloud Security -- met onder meer de vernieuwde Kaspersky Security for Virtualization Light Agent, speciaal voor de bescherming van gevirtualiseerde omgevingen en VDI -- integreert nu met Kaspersky Endpoint Detection and Response Optimum, Kaspersky Sandbox, en Kaspersky Anti Targeted Attack Platform. Samen met endpoint security zorgen zij voor essentiële bescherming van de infrastructuur van elke complexiteit.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kaspersky
Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.