Randstad loopt achter met glasvezelaansluitingen; Waddeneilanden koploper

Steeds meer Nederlanders stappen over op glasvezel

| Prijsvergelijken | 3 min | 10 november 2021 9:44
Steeds meer huishoudens stappen over op glasvezel, blijkt uit cijfers van Prijsvergelijken.nl. T-Mobile is onder de overstappers de grootste favoriet. De verwachting is dat de populariteit van de snelste en meest betrouwbare verbinding in de komende jaren nog verder en sneller toe gaat nemen. Opvallend genoeg blijft de Randstad momenteel achter als het gaat om het percentage aansluitingen. Koploper? De Waddeneilanden!

In de periode van juli 2019 tot juli 2020 stapten via Prijsvergelijken.nl bijna twintigduizend huishoudens over op glasvezel. In diezelfde periode een jaar later waren dit er ruim 31.000. Van alle overstappers in bovengenoemde periode in 2020 stapte 53 procent over naar glasvezel. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden om op over te stappen. In het jaar erop stapte 60 procent over op glasvezel. Een stijging van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De hoge internetsnelheid en het betrouwbare internet met lage gevoeligheid voor storingen zijn twee grote factoren voor de snelle groei van het gebruik van glasvezel. Met glasvezel is het mogelijk om snelheden tot circa 1.000 Mb/s te halen. Met een DSL-kabel, het ‘traditionele internet’, is dit maximaal 200 Mb/s. Een DSL-kabel zal mindere snelheid leveren naarmate de afnemer verder van een wijkcentrale af woont. Bij glasvezel blijft deze verbinding stabiel. Daarnaast is glasvezel op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar. Hoogstwaarschijnlijk zijn veel mensen door het vele thuiswerken gaan beseffen wat het belang is van snel en betrouwbaar internet en maken hierdoor de overstap.

Randstad blijft achter, Waddeneilanden voorlopers

“Opvallend is dat er in de dorpen of kleinere steden momenteel procentueel gezien meer glasvezel ligt dan bijvoorbeeld in de Randstad”, zegt Coen Jonker, de productmanager voor de internet vergelijker van Prijsvergelijken.nl. “In buitengebieden wordt eerder glasvezel aangelegd omdat hier vaak geen goede alternatieven zijn. Ook logistiek gezien is het in de Randstad moeilijker dan in de meeste buitengebieden.” Mede hierdoor zijn vier van de vijf waddeneilanden zo goed als ‘geglaceerd’, maar blijft de Randstad vooralsnog achter. Zo heeft op Texel honderd procent van de huishoudens beschikking over glasvezel. De gemeente Rotterdam zit pas op zeven procent.

T-Mobile meest populair onder overstappers

T-Mobile is de meest populaire provider onder de overstappers op Prijsvergelijken.nl, blijkt uit het onderzoek. Ook KPN biedt de mogelijkheid om glasvezel af te sluiten. Ziggo maakt nu ook deels gebruik van glasvezel, maar in de woning is het alsnog een coax-kabel. De voordelen van glasvezel heb je dan nog niet. Waar KPN zich vooral richt op de (grote) dorpen, doet T-Mobile juist een poging de grote steden te voorzien van het snelste netwerk.

Begin oktober van dit jaar had bijna de helft van de huishoudens in Nederland toegang tot glasvezel. De verwachting is dat in 2030 bijna heel Nederland beschikking heeft over dit versnelde netwerk. “En het is bekend dat ruim één op de vijf Nederlanders voor glasvezel kiest als die mogelijkheid er is”, zegt Jonker. Noord-Groningen, Zeeland en de Randstad hebben op dit moment het laagste percentage aansluitingen met glasvezel. “0,25 procent van Nederland gaat geen aansluiting voor glasvezel krijgen omdat het op die specifieke plekken te duur is voor de providers”, zegt Jonker tot slot.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Prijsvergelijken
De grootste telecomvergelijker van Nederland. Hulp nodig bij het kiezen van een internet- of mobielabonnement? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Bij Prijsvergelijken weten we alles van telecom en helpen we je graag om de juiste keuze te maken.
Meer over Prijsvergelijken
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.