Trend Micro voorkomt meer dan 61 miljoen ransomware-aanvallen in 2019

Trend Micro ziet 10% toename in ransomware-aanvallen

| Trend Micro | 3 min | 25 februari 2020 21:17
Afbeelding: 2019 security roundup rapport | Copyright: Trend Micro
Trend Micro, wereldleider in cybersecurity oplossingen, presenteert zijn 2019 security roundup rapport dat onder andere de belangrijkste issues en veranderingen in het threat landschap behandelt. Het rapport geeft bedrijven tevens inzicht in best practices en strategieën om hun infrastructuren te beschermen tegen hedendaagse en toekomstige bedreigingen. 

Ransomware was het afgelopen jaar een van de grootste cyber bedreigingen. Trend Micro ontdekte een toename van 10% in ransomware-detecties ondanks een afname van 55% van nieuwe soorten ransomware. De zorgsector bleef het aantrekkelijkst voor cybercriminelen: maar liefst 700 providers werden getroffen in 2019.

“Digitale transformatie is al tientallen jaren een trend, en het concept heeft door de tijd heen verschillende succesvolle resultaten opgeleverd. Echter is security nog te vaak bijzaak, waardoor men digitale deuren openzet voor cybercriminelen”, zegt John Clay, Director of Global Threat Communications bij Trend Micro. “Ondanks belangrijke inzichten in digitale transformatie en een gebrek aan basic security hygiëne, zijn legacy systemen met verouderde operationele software en ongepatchte kwetsbaarheden nog steeds realiteit. Dit is het ideale scenario voor criminelen die middels ransomware een snelle return on investment zoeken. Zolang ransomware winstgevend is zullen cybercriminelen dit inzetten.”

Om het ransomware-proces te verbeteren zijn in 2019 samenwerkingen opgezet tussen verschillende ransomware-groepen. Gecoördineerde aanvallen door onder andere cybercrime-collectief Sodinokibi tonen ook de ‘access-as-a-service’-trend aan, waarin criminele groepen toegang tot een bedrijfsnetwerk verhuren of verkopen. De kosten voor deze service variëren, van 3.000 tot meer dan 18.000 euro, waarbij de duurste variant volledige toegang biedt tot de service host en het corporate virtual private network (VPN) van een organisatie.

Zero Day Initiative

Bekende kwetsbaarheden blijven de sleutel tot succes voor cyberaanvallen, waaronder ransomware. In 2019 maakte Trend Micro via het Zero Day Initiative (ZDI) bekend dat er in dat jaar een toename van 171% was in het aantal ernstige kwetsbaarheden in vergelijking met 2018. Deze toename reflecteert de waarschijnlijkheid dat misbruik gemaakt wordt van deze kwetsbaarheden. Bij ernstig kwetsbare bugs is de kans groter dat deze misbruikt worden. Patches voor deze kwetsbaarheden dienen daarom prioriteit te krijgen. 
Voor optimale bescherming in het huidige threat landscape, raadt Trend Micro aan gebruik te maken van Connected Threat Defense voor gateways, netwerken, servers en endpoints. Daarnaast kunnen de volgende best practices ook van waarde zijn voor de security: 
  • Beperk de impact van ransomware met netwerksegmentatie, regelmatige back-ups en continue netwerk monitoring;
  • Update en patch systemen en software om de organisatie te beschermen tegen bekende kwetsbaarheden;
  • Schakel virtueel patchen in. Dit is met name handig voor operationele systemen die niet langer ondersteund worden door de fabrikant;
  • Pas multi-factor authenticatie toe en monitor toegangsprivileges om misbruik van tools die toegankelijk zijn via het admin account te voorkomen. Denk hierbij aan remote desktop protocol, PowerShell en developer tools.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.