Helft Nederlanders maakt overal waar het kan account aan via Facebook-account

Drie op de vijf Nederlanders logt automatisch in bij e-mail

| Orange | 2 min | 10 november 2021 13:48
Maar liefst de helft (47%) van de Nederlanders maakt, wanneer het kan, gebruik van de mogelijkheid om met hun Facebookaccount of ander social media-account in te loggen. Hierdoor hoeven zij geen nieuwe gegevens in te voeren, maar krijgt Facebook ook toegang tot bepaalde data. Dit blijkt uit onderzoek van Orange Cyberdefense onder bijna 1100 Nederlanders.
Jort Kollerie, Head of Security Consulting & Ethical Hacking bij Orange Cyberdefense: “Het klinkt aantrekkelijk om geen nieuwe gegevens in te voeren en automatisch in te loggen. Echter, er zit ook een keerzijde aan dat gemak. Zo geef je Facebook ook in veel gevallen toegang tot metadata, wanneer je met hun account inlogt. Zo weten ze welk festival je bezoekt als je inlogt op Ticketswap en waar de reis heen gaat als je inlogt op Airbnb. Daarnaast kleven er veiligheidsrisico’s aan, iets waar niet alle Nederlanders zich bewust van zijn. Het risico wordt beperkt wanneer er overal een uniek account en wachtwoord worden gebruikt. Wanneer je account bij Google of Facebook wordt gehackt en je wachtwoord op straat ligt, kunnen kwaadwillende mogelijk direct via meerdere websites bij andere persoonlijke gegevens komen.”

Automatisch inloggen op websites

In bovenstaand geval is het gemak dat de mens dient. Dat geldt ook voor ander online gedrag. Zo heeft maar liefst 44 procent van de Nederlanders hun webbrowser zo ingesteld dat zij automatisch inloggen wanneer zij een site bezoeken waar ze al een account hebben. Bij e-mailprogramma’s is dit percentage nog hoger: 61 procent van de Nederlanders heeft ingesteld dat zij automatisch inloggen in hun e-mailprogramma. Dat betekent dat er geen wachtwoord ingevuld hoeft te worden en dat er geen gebruik wordt gemaakt van multifactorauthenticatie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Orange
Orange is een van 's werelds toonaangevende telecommunicatiebedrijven. Orange is ook een toonaangevende leverancier van wereldwijde IT- en telecommunicatiediensten aan multinationale ondernemingen, onder de merknaam Orange Business Services. Terwijl de Groep accelereert in groeigebieden en data en AI centraal plaatst in haar innovatiemodel, zal ze een aantrekkelijke en verantwoordelijke werkgever zijn, aangepast aan opkomende beroepen.  
Meer over Orange
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.