Nederlands hoger onderwijs loopt voorop met de digitale transformatie met nog stappen te zetten om 'blended learning' volledig te omarmen

Het verbeteren van de opleidingskwaliteit en het versterken van de student-ervaring zijn de belangrijkste drijfveren van de digitale-transformatiestrategie in Nederland

| D2L | 4 min | 12 november 2021 15:35
Gewaardeerd
Copyright: D2L
D2L INC., een wereldwijd leider op het gebied van technologie in het onderwijs, maakt vandaag de resultaten bekend van een groot internationaal onderzoek, waaraan meer dan 350 professionals uit het hoger onderwijs in de Benelux hebben deelgenomen. Terwijl de Covid-19-pandemie een nieuw digitaal tijdperk inluidde voor onderwijsaanbieders, ondergingen veel hoger-onderwijsinstellingen in Nederland al eerder een digitale transformatie om aan de veranderende behoeften van studenten en medewerkers te voldoen. Het onderzoek gaat in op de positieve houding ten opzichte van digitale transformatie, belicht de belangrijkste drijfveren, en schetst toekomstplannen waarbij de student-ervaring centraal staat.

Digitale transformatie wordt door alle belanghebbenden aangestuurd

Uit het onderzoek blijkt dat in de Benelux de drang naar digitale verandering evenredig wordt gedragen door alle groepen belanghebbenden en bijna gelijk is verdeeld onder studenten, personeel, technologiebedrijven, management, bestuursraden en faculteit en internationale agenda’s met cijfers tussen 22 en 36 procent.

Hoewel studenten niet de enige aanjager achter de verandering zijn, zijn zij wel de drijvende kracht voor het management om digitale transformatie in het hoger onderwijs in te voeren. Volgens het onderzoek zijn het verbeteren van de kwaliteit van opleidingen (36 procent) en het versterken van de student-ervaring (35 procent) de meest prominente doelstellingen van de digitale transformatiestrategieën in de Benelux.

Van de ondervraagden geeft 62 procent aan dat instellingen digitaal moeten transformeren om toekomstige groei mogelijk te maken. Bijna 38 procent hoopt dat digitale transformatie de betrokkenheid van studenten zal verbeteren, terwijl 37 procent hybride onderwijs wil inzetten om leerresultaten te meten en verbeteren. Nog eens 37 procent hoopt dat digitale transformatie de productiviteit verhoogt.

Benelux staat open voor verschuiving naar ‘blended learning’

De overgrote meerderheid van de instellingen in de Benelux had al een digitale transformatiestrategie ingezet, voorafgaand aan de Covid-19-pandemie - 84 procent voorafgaand aan 2019 - waarbij online leren werd gestimuleerd, wat aanzienlijk hoger is dan het wereldwijde gemiddelde. 58 procent meldt dat de crisis hun implementatie heeft versneld. 41 procent heeft een toename gezien in de introductie van nieuwe leertechnologie om de digitale leerervaring te verbeteren en nog eens 41 procent heeft gezien dat virtual classroom-tools goed gebruikt werden om synchroon onderwijs te geven. Als laatste heeft 39 procent een toename gezien van de digitale vaardigheden binnen de academische wereld en de leergemeenschappen.

“Nederland heeft een van de meest innovatieve hoger-onderwijssectoren in EMEA,” aldus Stewart Watts, vicepresident voor de EMEA-regio bij D2L. “Instellingen in de Benelux zijn trendsetters en niet bang om nieuwe oplossingen te omarmen.”

Meer dan de helft (54%) van de hoger-onderwijsinstellingen in de Benelux creëert nu eigen content voor ‘flipped classroom learning’ of vergelijkbare pedagogische methoden, zoals ‘blended learning’, en 6 op de 10 respondenten zijn ervan overtuigd dat blended learning educatieve voordelen biedt ten opzichte van uitsluitend face-to-face onderwijs.

Dankzij het ‘first-mover’-voordeel bij de digitale transformatie vonden de meeste hoger onderwijsinstellingen in de Benelux (56%) de overgang naar hybride onderwijs relatief gemakkelijk in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde (49%). De grootste uitdaging bij de overgang is het bieden van ondersteuning en opleiding bij het gebruik van digitale hulpmiddelen voor het geven van onderwijs (volgens 54% van de Benelux-respondenten).

“Voor het hoger onderwijs moet de digitale transformatie een holistische aanpak zijn die meer inhoudt dan alleen het implementeren van digitale technologieën,” aldus Stewart Watts. “In plaats daarvan moet de nadruk gelegd worden op het veranderen van pedagogische en organisatorische benaderingen om te profiteren van deze nieuwe technologieën.”

Wat heeft de toekomst in petto voor de digitale transformatie?

In de Benelux zijn de topprioriteiten van de respondenten voor de komende twee jaar: het verbeteren van het online aanbod (41%), het investeren in online examen- en surveillancemiddelen (40%) en het moderniseren, investeren en verbeteren van de online infrastructuur van universiteiten (35%).

Hoewel de respondenten het erover eens zijn dat onlinetechnologie de leerervaring verbetert, zegt slechts 32 procent dat er binnen hun instelling training beschikbaar is om docenten en personeel vertrouwd te maken met en te helpen bij de overgang naar nieuwe technologieën.

Voor de toekomst zal het van cruciaal belang zijn om voldoende algemene kennis te hebben van online-tools en workflows. Het personeel moet weten welke tools het tot zijn beschikking heeft en hoe deze het best kunnen worden toegepast, anders zal het moeilijk blijken om live activiteiten te vertalen in volledig geïntegreerde online-ervaringen.

Zoals aangegeven in het EU-actieplan voor digitaal onderwijs: 2021-2027 is verbetering van de digitale infrastructuur en connectiviteit van de onderwijssector een hoge prioriteit, en zijn verdere investeringen in opleiding en ontwikkeling van personeel nodig. De komende jaren zullen waarschijnlijk belangrijke veranderingen inluiden, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over D2L
D2L (TXS: DTOL) verandert de manier waarop de wereld leert - en helpt leerlingen van alle leeftijden meer te bereiken dan ze ooit voor mogelijk hielden. D2L werkt nauw samen met klanten over de hele wereld en ondersteunt miljoenen mensen bij het online en fysiek studeren. Meer dan 1.000 medewerkers wereldwijd zijn toegewijd om de beste leermiddelen te ontwikkelen en de wereld beter achter te laten dan waar ze hem aantroffen.
Meer over D2L
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.