PAQT lanceert open source design system voor developers

Gratis toegang tot een verzameling herbruikbare UI-componenten en tools om software te ontwikkelen

| PAQT | 2 min | 16 november 2021 9:06
Afbeelding: Graphite screenshot | Copyright: PAQT
PAQT heeft een open source design system gelanceerd waarmee developers gratis toegang hebben tot een verzameling herbruikbare UI-componenten en tools om software te ontwikkelen. Hiermee ondersteunen ze developers bij de ontwikkeling van software die toegankelijk is en voorzien van plezierige interacties voor gebruikers. Steeds meer organisaties stappen over van statische huisstijlhandboeken op een design system dat door de gebruiksvriendelijkheid organisatiebreed ingezet kan worden. Met de komst van Graphite is er nu ook een gratis design system beschikbaar.

‘Met Graphite hoef je veelvoorkomende elementen, zoals bijvoorbeeld een knop, niet iedere keer opnieuw te ontwerpen en te programmeren. Dat is fijn, want zelfs een eenvoudige knop is nog niet zo simpel.’ legt senior front-end developer Elwin van Eede uit, hij heeft samen met developer Tom Stemerding naast zijn reguliere werk vijftien maanden aan het project gewerkt. ‘Het is eigenlijk een grote doos LEGO-stenen, ontwikkeld volgens duidelijke standaarden, compleet met goede documentatie en met een gids voor het gebruik ervan.’

Frontend automatiseren

Met een design system zoals Graphite beschikken softwareontwikkelaars over een heldere, visuele taal, met herbruikbare componenten. Dat verbetert de kwaliteit en de consistentie, terwijl ontwerp- en ontwikkelprocessen veel efficiënter worden. ‘Graphite is een soort gemeenschappelijke woordenschat voor iedereen en dat maakt ook het samenwerken tussen teams en disciplines makkelijker.’ voegt Elwin toe.

Graphite is eenvoudig te implementeren en de componenten zijn te gebruiken in elk framework zoals Laravel Blade, Laravel Livewire, Vue 2, Vue 3 en React. Daarnaast biedt het systeem geoptimaliseerde integraties met Vue 3 en React voor een verhoogde Developer Experience (DX). Maar ook zonder framework is Graphite bruikbaar.

Open Source

Graphite wordt gefinancierd en gebouwd door PAQT, de tool is open source gemaakt zodat iedereen ermee kan werken en kan bijdragen aan verbeteringen en uitbreidingen. Direct na de eerste release zijn Elwin en Tom aan de slag gegaan met een nieuwe versie, waarin nog meer componenten terugkomen. Ook Robert Horsmans, CEO en oprichter van PAQT is trots op het resultaat. ‘Bij PAQT dragen we het open source principe een warm hart toe. De developer community is van oudsher gebaseerd op transparantie en het delen van informatie. Dat zag je al toen de eerste hotspots aan de westkust van Amerika ontstonden en zie je ook op kleinere schaal in Nederland terug. Het gaat om vaardigheden en een bijdrage leveren, niet om het papiertje wat je op school hebt behaald. Met deze tool willen we daar een bijdrage aan leveren.’

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PAQT
Vanaf september 2021 is Way2Web Software verdergegaan als PAQT. Het Utrechtse bedrijf is in 2014 opgericht door Robert Horsmans en Maurits Dijkgraaf en heeft een uitgesproken visie op softwareontwikkeling. De twee jonge ondernemers wisten met deze visie, de bijbehorende pragmatische aanpak en sterke groei van het bedrijf tot driemaal toe een FD Gazelle in de wacht te slepen. Dankzij het platform dat zij ontwikkelden is digitaal transformeren makkelijk en overzichtelijk.

Het is onze missie om de digitale transformatie voor iedereen mogelijk en makkelijk te maken.
Meer over PAQT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.